Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 13:43 - ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ПОКОРЯВАМЕ НА ЗАКОНА
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Обикновено се казва, че тъй като законът е духовен, а ние – плътски, никое човешко същество не може да отговори на изискванията на закона.  Истината е, че само Исус можа да се подчини  на закона и живя съвършен живот: Понеже това, което беше невъзможно за закона, поради това, че беше слаб чрез плътта, Бог го извърши, като изпрати Своя Син в плът...и в жертва за грях; и осъди греха в плътта, за да се изпълнят изискванията на закона в нас, които ходим не по плът, а по Дух. (Римл 8:3,4)

След като осъди греха и победи, показвайки, че законът може да бъде спазен в плътта, Исус ни предлага да дойде в сърцата ни. Само чрез Неговата сила и пребъдваща мощ можем да изпълняваме изискванията на закона и да кажем като Павел: За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме укрепява (Фил. 4:13).

Какво става с нас, когато Господ ни дава сила да изпълним закона? Нека поразсъждаваме по този въпрос. Да започнем отначало: спасени сме по благодат. Спасението не е човешко дело, то е единствено и само Божие дело. Законът няма общо със спасението. Той не е средство за спасение, но въпреки това си остава валиден и обвързващ за християнина. Той е като една указателна табела, която показва, какво е добро и какво зло.

Какво се случва когато повярваме и се кръстим? Ние биваме новородени; биваме спасени. Новият завет използва различни изрази за да опише това състояние (Божии деца, светии и т.н). Отначало разликата спрямо предишния ни живот не е свързана на първо място с греха, а по-скоро с въпроса за принадлежността. Ние не сме вече роби на греха, а Божии синове и дъщери. Не сме подвластни на Сатана и неговото царство, а сме при Бога, като част от Неговото семейство: Защото не сте приели дух на робство, та пак да живеете в страх, а сте приели дух на осиновение, чрез който и викаме: Авва, Отче! Така самият Дух свидетелства заедно с нашия дух, че сме Божии чеда. И ако сме деца, тогава сме и наследници - наследници на Бога и сънаследници с Христос; и ако страдаме с Него, да се и прославим заедно с Него (Римл. 8:15-17). Когато бъдем осиновени от Бога, започва един дълъг процес, в който Бог ни възпитава и ни помага да израснем. Този процес продължава цял живот. Библията нарича това освещение: Понеже това е Божията воля - вашето освещение. (1Сол.4:3)  

Какво става с греха в живота ни? Бог очаква от нас да не грешим. Четейки Библията ние виждаме, какво не е наред в живота ни и искаме от Бога сили да преодоляваме греха. Но въпреки това не можем да станем безгрешни. Апостол Йоан споделя следното: Ако кажем, че нямаме грях, лъжем себе си и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда. Ако кажем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец и Неговото слово не е в нас. Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако някой съгреши, имаме Ходатай при Отца - Исус Христос Праведния. Той е умилостивение за нашите грехове и не само за нашите, но и за греховете на целия свят. (1Йоан 1:8 – 2:2)

 Има съществена разлика между съвършенство и безгрешие. Да си съвършен не означава да си безгрешен. В основата на думата съвършен на старогръцки стои думата цел. Съвършенството е движение към целта. А коя е тя? И така, бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец (Мат. 5:48)  Ние никога няма да бъдем съвършени колкото Бог, защото той е безкрайното и неограничено съвършенство, в противен случай не бихме имали нужда от Божията благодат и спасението чрез Христос. Но живеейки като християни ние се движим към Бога, към Безкрайния и Вечен Бог и от ден на ден, от година на година се приближаваме към Него. Това е както в училище. Един първокласник, който има шестица по математика и един деветокласник, който има шестица, са на съвсем различно ниво на познание и развитие, но и двамата са отличници. Всички християни, които живеят с Бог; които имат общение с Него, са съвършени, макар и да са на различно ниво на развитие един от друг. Така  съвършенството не е състояние, което някога постигаме, в смисъла на безгрешие, а по-скоро процес на постоянен растеж – това е освещение: Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа (Евр.12:14)

Давид – не напразно е наречен “мъж по сърцето на Бог”. Той както  знаем въобще не беше от “безгрешните”, но това, което го прави добър пример, е желанието му да се покайва и изповядва греховете. Това го прави велик пример за всеки един от нас.

Човешкото съвършенство на тази земя никога не е "бездефектност" - това е крайност, наречена "перфекционизъм". Колкото и праведен живот да живее човек тук, никога не би могъл да стигне до състояние, в което е постигнал всички морални и духовни цели. Това е възможно единствено в Божието царство. Хората, които Библията обявява за праведници, доказват това – те бяха грешници, които през целия си живот се развиваха и растяха с все по-голяма нетърпимост към греха.
     Безгрешни хора няма. Ние трябва смирено да приемем факта на нашата невъзможност. Но с Божия помощ, ставайки част от голямото Божие семейство, ние започваме да се променяме, процес траещ един цял живот. Изследваме закона, осъзнаваме греховете си, молим за прошка и ги изповядваме. Взимаме решение да се държим във всеки миг от живота си за лозата Исус и продължаваме. Ако паднем, не е добре, но Бог е готов да прости всеки един изповядан грях.




Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1285650
Постинги: 509
Коментари: 2089
Гласове: 5413
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031