Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2021 20:45 - Новоя Геополитика-21 Века..
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 846 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
 

..Империята, трябва да умре!

"Съветския (руски) неоимпериализъм се различава
от световния, с това че е още по измамен"

 

Философия геополитики Казахстана в XXI веке: Тюркский проект. Часть 2. Логика возвращения в родные пенаты C тех пор, как в XVI-XVIII веках Русское государство практически силой включила в свой состав большинство земель бывшей Золотой Орды, на которых испокон веков жили тюрки и существовали тюркские государства, в отношении тюрков, проводилась политика дезинтеграции и ассимиляции.

https://carnegieendowment.org/2013/09/04/ru-pub-52848

Както знаете, през XVI-XVIII век руската държава, а след това и Руската империя, практически насила включиха в състава си повечето земи от бившата Златна орда, на които са живели турците и тюркските държави са съществували от времето незапомнени. И оттогава, с изключение на Османската империя, която се превърна в турска република през ХХ век, беше проведена политика на разпадане и асимилация срещу турците, включително през съветската ера .

Излишно е да казвам, че "извънземните" завоеватели липсваше желанието да се види и обективно да се признае жизнената дейност на автохтонните етнически групи в Сибир и Централна Азия беше продиктувана от алчността и прагматизма на нарастващите имперски настроения на царска и по-късно болшевишка Русия. И цялата логика на новородените колониалисти се свеждаше до непризнаването или отричането на напълно културното, историческото и цивилизационното значение на тюркските етнически групи, основите на тяхното съществуване и живот. Номадско и полуномадско говедовъдство като оптималните форми на тяхната икономическа дейност, икономически и културен тип, духовна култура, социална структура, основана на роднински връзки, номадска народна етика, изобразително изкуство и фолклор - всичко подлежи на сваляне.

И там, където беше невъзможно, апологетите на империализма се опитваха да преструктурират, модифицират или изцяло да заменят културните кодове, превръщайки Казакбай в Коля, а Маржан в Маша. Това са днес казахите от република Алтай, живеещи в село Турата на Уст-Канска област, приели православието в средата на 19 век и след революцията, веднага щом влиянието на православната църква отслабне, „падна далеч ”обратно към исляма, започнаха да възраждат своите национални традиции и култура наново.

Така че, такава централна територия на Златната орда като територията на съвременен Казахстан беше разделена на 4 административни области, казахите бяха наречени киргизи-кайсаци, а всички турци - "монголско-татари". Това е като да изолирате Московското княжество, да наречете жителите му „московчани“, както го правят в Западна Украйна, а останалите руснаци да нарекат „Смолено-Орловци“ или „Сочи-Петербургци“. Смешно, нали? Но всъщност за турците това беше ужасно време - времето на епохата на скръбта, когато те бяха прогонени от прадедите си под предлог да се установят, напреднала цивилизация и култура, обречени на изчезване. Непокорните турци са изгонени от почти цял Сибир, което днес се изразява в цифрите на етническия състав на населението, а тези, които са кръстени, са посочени по географски и други причини, като им дава определението за "руснаци"

За да се превърне Казахстан от само географски център на тюркския свят в културен и цивилизационен център, е необходимо чрез най-модерните модели и форми на модернизма като културна ориентация да се обоснове и реализира развитието на казахската нация като истински тюркска нация, съхраняваща и увеличаваща наследството на тюркската култура и история. Казахстан също не може самостоятелно да облече мантията на геополитически център, но може да постигне признание на целия тюркски свят, ако казахската култура стане синоним на тюркската култура, изпълнена със своите значения, свойства и качества, и тюркският свят стане асоцииран благодарение на нарастващо влияние на Казахстан (както виждаме на примера за развитието на Турция) върху казахстанския свят.

Някога Казахстан беше асимилационна лаборатория - „лаборатория за приятелството на хората“, но сега, за да спечели доверие от целия тюркски свят, той трябва да изпълнява същата роля по отношение на всички тюркски култури. Не говорим за пряко и чисто съществено разбиране на този процес, за асимилацията, например, на узбеки сред казахи и обратно, тъй като всеки тюркски етнос може да си позволи да декларира същото. Става въпрос за взаимопроникването на всички тюркски култури и тяхното евентуално консолидирано суперетническо качество в бъдещата конфедеративна държава на тюркските етнически групи. Това може да се постигне чрез премахване на различни видове граници между тюркските държави: митнически, икономически, социални и културни. Само тогава взаимното привличане и взаимното обогатяване на тюркските етнически групи ще се развие на обща центростремителна основа. Тук Казахстан трябва да се покаже, надявайки се да спечели доверието на целия тюркски свят.
В този смисъл се предлага „тюркският“, а не „мюсюлманският“, не „православният“ или „руският“ проект и най-вероятно ще бъде от значение за Русия като глобално решение на проекта, способно да укрепи и запазване на Русия като субкултурен и субцивилизационен център на Евразия. Руското ръководство ще трябва напълно да разбере значението на такъв цивилизационен и субкултурен формат, който укрепва федералните основи на Русия и формира нейното ново, наистина евразийско лице. Центърът на тюркския свят, консолидиращ и контролиращ този субцивилизационен център, най-вероятно на свой ред може да бъде столиците на всички тюркски държави, включени в Тюркския съвет, включително столиците и тюркските субекти на Руската федерация. В крайна сметка бъдещият тюркски съюз може да бъде създаден само на принципите на инвариантните принципи на Европейския съюз, който приема географските условия на сигурност и единството на мисловния образ като първоначални условия за интеграция. (да се продължи)

Край на документа КОМЕНТАРИ








ВАЛИХАН ТУЛЕШОВ








Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blackprredator - юло
23.01.2021 20:59
много мъ зарадва
начи съм като 13 годишен спрямо баба Чу?
кефффф
цитирай
2. eva666 - .....геронтофилик )))
23.01.2021 21:13
анонимен написа:
много мъ зарадва
начи съм като 13 годишен спрямо баба Чу?
кефффф

цитирай
3. fun1001 - https://knigolandia.info/book-review/imperiyata-tryabva-da-ymre/
24.01.2021 09:19
Михаил Зигар
Империята трябва да умре – и заедно с нея цяла една епоха
цитирай
4. krumbelosvet - И кво ще спечели България
24.01.2021 12:09
И кво ще спечели България от възхода на пантюркизма и евентуалното му превъзходство над Русия? Голема радост - потурчване. Оти баба "Европа" нема си мръдне пръсто да спре Султан Ердоган. Она се е отучила да воюва и да има САМОСТОЯТЕЛНА политика. И ще си припомним защо Ботев не ще да гледа "турчин как бесней над бащино му огнище".
цитирай
5. fun1001 - бай круме...ти се върни 100г назадЕ...
24.01.2021 12:21


там, явно, ти е най уютно...Въпрос на Енерг.вибрации @
АЗ СЪМ Гражданин на Света...анадък?)))
цитирай
6. krumbelosvet - Уви, г-жо fun1001,
25.01.2021 00:15
Ердоган не е преди 100 години. Аз до днес не съм гледал филма "Време разделно", щото ми е "много уютно" в онова време.
Не преди 100 години Ердоган говори пред конгреса на ДПС. Ердоган има РЕАЛНИ ШАНСОВЕ да създаде ислямо-тюркски халифат. От Китай до Северния Океан и от Тихия Океан до Адриатика. И Европа, за чийто жител се считаш, ще диша толкова, коркото й позволи Халифата. Това би било справедливо наказание за нейния съюз с Турция срещу Русия. Да пази Господ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 1558175
Постинги: 1175
Коментари: 8883
Гласове: 1562
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031