Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2020 08:37 - С уважение към истината. За всичко!
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1081 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Иван Благоев: Чирков е забравил щерките си от брака с циганката Васа!



                                  Истинското му име е Фарук!

Иван Благоев /67 г./ е завършил висшия икономически институт в София. Работил е в Перник, в Кремиковци, в Профсъюзите и в Социални грижи. В момента е пенсионер.

По повод интервюто във в. "ШОУ" /бр. 27 от 8 юли, т г./ с професор Александър Чирков, който разказва, че няма в рода си ромска кръв, Благоев пожела да изкаже своята истина пред репортерския касетофон. Благоев е ломски зет и има претенции да познава добре произхода на Александър Чирков. Ето и неговия разказ едно към едно:

- Г-н Благоев, какви факти в интервюто с проф. Чирков са ви подразнили?
- Направи ми впечатление във вашия вестник интервюто с проф. Чирков, където той говори за своя произход. Аз лично съм възхитен от неговите професионални умения, от отличията, които е получил през годините у нас и в чужбина като хирург. Той безспорно е един от големите известни хирурзи в България, редом с проф. Радослав Гайдарски и проф. Чавдар Драгойчев. Но в интервюто аз се възмутих от неговите твърдения, че няма нищо общо с циганския етнос. Д-р Чирков е циганин! Аз не говоря за роми, а говоря за цигани, тъй като в България почти всички говорим за цигани, без да ги обиждаме.

Той е роден през 1938 г. в Лом. Живял е в циганската махала, която се намира непосредствено до Ломското гробище. Завършил е медицина, работил е в ломската болница, след това в София, и в Западна Германия. Във всички свои изказвания и по телевизията, и по печатните медии той говори само за брака си с германката и за децата, които има от нея. За сведение това е вторият му брак, защото първият е с една чиста, образована българска циганка от село Арчар, Видинско - Васа. Тя е работила като операционна медицинска сестра в Ломската болница. След това по времето на д-р Георгиев, който е бил главен лекар, тя е наказана дисциплинарно и уволнена. След това обаче завършва медицина и работи пак в Лом по времето вече на д-р Кулицов. Тя става детски лекар.

- Има ли деца проф.Чирков от първия си брак ?
- Да. От този брак има две дъщери, за които той въобще не говори. Развеждат се с Васа и тя заминава с децата, доколкото знам, за Италия и след това дирите й се губят. Не знам какво стана и с двете му дъщери, които сега са най-малко на 44 или на 45 години.

- В предварителния ни разговор споменахте, че Александър не е истинското име на Чирков?
- От хората от болницата знам, че истинското му име е Фарук. Интересното тук е, че когато той приема името Александър и се връща в Ломската болница, бившият главен лекар д-р Кулицов се обръща към него с името Александър.Това нещо много го е зарадвало самия Чирков. Радостта си той е споделял с д-р Людмила Ванкова, която беше колежка на неговата първа съпруга.

- Какво друго ви смущава в интервюто?
- Това, че навсякъде той твърди, че той и неговото семейство са пострадали от народната власт след 9-ти септември. Имайте предвид, че медицина се следва само редовно, задочно не се следва. В ония години, за да следваш, се искаше характеристика от местната първична партийна организация на БКП, от секцията на ОФ. Чудя се как е влязъл тогава и как е завършил.

Второто нещо е, че той беше любимец на Тодор Живков и на Георги Йорданов, бившия първи секретар на Софийския градски комитет на БКП. Благодарение на тях двамата Чирков се връща в България и започва да развива дейността си в различните клиники. Той твърди, че е от богато семейство, което е пострадало от действията на народната власт. Аз ще ви кажа, че неговият баща е един работен, честен български циганин Чирко! Той е бивш общ работник в рибарницата на Ленко Флоричевски и е разфасовал и чистил риба, а не е бил съдържател на фабрика, както разказва Чирков. Рибарницата се е намирала между пристанището на Лом и "Топливо" до бившата турска джамия. Та баща му е бил общ работник, никога не е бил собственик на фабрика за преработка на риба. Професорът твърди, че е от богат род, но това не е така.

Другото нещо, което искам да опровергая, е във връзка със следването му в Германия. Единият от чичовците му , който живее в Германия, е женен за една българка, която се казваше Калудка /вече покойница/. Чичото обаче се развежда и няма деца от този брак.

За ромския произход на Чирков знам и от неговата хазяйка. Това, че е циганин, никак не е срамно. Хазяйката, където е живял на "Жданов" 7 в София, се казва Мария Костова. Аз съм разговарял с нея и тя като разбра, че аз съм ломски зет ми разказа подробно за семейството на д-р Чирков.
По отношение на политическите му пристрастия мога да кажа, че веднага след промените той се обявяваше за социалдемократ, а в интервюто за в. "ШОУ" казва, че е привърженик на синята идея.

- Защо според вас проф. Гайдарски и проф. Чирков са врагове?
- Защото, доколкото знам, са учили заедно и добре се познават. Предполагам, че враждата им е на професионална основа, защото има различия и спорове между тях, а е възможно да се разминават и по отношение на политически възгледи. Знам, че след като Гайдарски уволни Чирков от болница "Света Екатерина", враждата между тях се засили. Даже тогава Цветелин Кънчев се опита да направи нещо като стачка в подкрепа на Чирков.

- Познавате ли се с него лично?
- Лично не се познаваме. Но дълги години таих тази истина и дойде време да я кажа. Между другото, разбрах от интервюто, че той има намерение да прави една клиника в Поморие, която щяла да бъде най-модерната на Балканите. Дано е така и дано тя стане. Чирков е свикнал да се ползва с подкрепата на висши държавни ръководители преди 10 ноември, а предполагам, че и днес ще им влезе под кожата. Но е кощунство за мен да казва, че е пострадал от народната власт. После говори, че е направил безплатна операция на Калоянчев. Защо не направи такава на един овчар, на един строителен работник, дето няма пари, а на Калоянчев, през чиито алчни ръце са преминали стотици хиляди, ако не и милиони левове.

Един Калоянчев е велик артист, но за мен е едно нищожество като комунист и като човек. Той навремето отрече, че е влязъл в партията по желание, а се оправда с Георги Йорданов, че го е натиснал да стане член на партията. Ясно е също така, че неговата любов ...към парите е безкрайна. Калоянчев за мен е от типа на Божидар Димитров. Това са хора, които практикуват политическа проституция. Нагледен пример за това е Божидар Димитров. До вчера лижеше... да не казвам какво на българската комунистическа или социалистическа партия, а днес е първият доверен човек на Бойко Борисов.

- И все пак не може да отречете, че професор Чирков има златни ръце?
- Аз се прекланям пред тези златни ръце и по този повод ще ви кажа един виц: Каква е приликата между архитектите и лекарите хирурзи? Казват, че и двете професии са велики, а разликата е в последствията - че грешките на архитектите стърчат над земята, а грешките на хирурзите лежат под земята. Д-р Чирков в това отношение поне е откровен. Той разказва как не е могъл да спаси сина на проф. Гайдарски. Случват се такива работи. Не го е направил нарочно човекът. Постарал се е, но аз не мога да се примиря с факта, че лъже за своя произход.

Едно интервю на Мая Димитрова

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/article/13145



Тагове:   Лом,   виц,   тживков,   профчирков,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - За мъртвите или добро. . или нищо...
04.12.2020 14:11
За мъртвите или добро..или нищо!!!

цитирай
2. bven - Съгласна съм с теб, mileidi46.
04.12.2020 16:24
Именно затова трябва да почетем паметта на този човек, постигнал върхове в медицината и нека се гордеят неговите наследници и роднини, както и всички от този етнос. Защото няма място да се срамуваш от произхода си - българи, французи, англичани,евреи - срамуват ли се, независимо от живота си? Как наричат циганите в Англия, Германия и Италия? Какъв е бил проблемът всеки от тях да поеме своя път, да сключи брак - и той, и съпругата му? В интервю преди години , професорът се шегуваше, че първата му съпруга сключва брак с професор, а той - с медицинска сестра и трябва да се доказва постоянно.
Малко ли хора от този етнос са имали решаваща роля в живота на страната си? Как се наричат циганите в Италия, Англия, Германия? Има ли посветени на тях книги, филми, оперети? Едва ли се обиждат! Преди 20-тина години думата "циганин" не беше обидна, такава я направиха някои политически идеи, целта дали е постигната, се вижда днес.
Не произходът, а действията на човек го правят горд или смазан, не рядко и с чужда помощ. В България винаги сме живеели в разбирателство с всички - нека и през новия век това да продължава, без сянка на грандомания, обиди и подигравки.
Поздрави в петъчния следобед!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14876745
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава