Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2021 18:07 - БОГ Е ЛЮБОВ - 13.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 12.08.2021 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               Сложи меча на мястото му! - част 2
       В първата част на статията уточнихме, че Бог по никакъв начин не е желаел израилтяните да завземат Ханаан с боеве и войни. Продължаваме изследването.

Бог насърчил народа и ги предупредил да следват заповедите Му: И сега, Израилю, слушай наредбите и правилата, на които ви уча, за да живеете и да завладеете земята, която ви дава Господ... Вт.4:1.

Да внимавате да вършите целия закон, който днес ви заповядвам, за да живеете и да се умножавате, и да завладеете земята, за която Господ се закле на бащите ви. Вт.8:1.

Но… Израил отказал да слуша Бога; оплаквали се и се бунтували срещу Него. Това давало възможност на Сатана да се намеси и да им „помогне“. Божия план за справяне с враговете на Израил бил без оръжие: …Аз изпратих пред вас стършелите и те изгониха отпред вас двамата аморейски царе — нито с твоя меч, нито с твоя лък. Исус Навин 24:11-12.

Слушайте, всички от Юда и вие ерусалимски жители, и ти царю Йосафат! Така говори Господ: Не се бойте и не се плашете от това голямо множество, защото боят не е ваш, а Божи. Слезте утре против тях. Ето те се изкачват по възвишението Асис и ще ги намерите при долината, пред пустинята Еруил. Няма вие да се биете в този бой. Пристъпете, застанете и вижте избавлението, което Господ ще извърши за вас! Не се бойте и не се плашете! Утре излезте срещу тях и Господ е с вас. Тогава Йосафат се наведе с лице до земята, и целият Юда и ерусалимските жители паднаха пред Господа, и Му се поклониха. И левитите…хвалеха с много силен глас Господа. И на сутринта станаха рано и излязоха към пустинята… а Йосафат застана и каза: Слушайте ме, Юда и вие, ерусалимски жители! Вярвайте в Господа, своя Бог, и ще се утвърдите. Вярвайте на пророците Му, и ще успеете. И той… постави певци за Господа, които да хвалят великолепието на Неговата светост пред войската, казвайки: Славословете Господа, защото милостта Му е вечна! И когато започнаха да пеят и да славят, Господ постави засади срещу синовете на Амон и Моав, и онези от планината Сиир, които бяха дошли против Юда. И те бяха поразени, защото… Амон и Моав станаха срещу жителите на планината Сиир, за да ги изтребят. А когато ги довършиха, те сами се погубиха взаимно. 2 Лет. 20:15-23.

Намерението на Бог никога не било Израил да превземе ханаанската земя чрез военни действия. Но вместо да бъдат пример за езичниците, израилтяните непрекъснато се съмнявали в любещата грижа на Бога. Те постоянно се оплаквали и се страхували, че Той иска да ги убие. И, не само че не били светлина за езичниците, но и Сатана получил възможност да ги изкушава – „да се обричат на Бога“ за погубване на  ханаанците и да се впускат в бой срещу и другите езически народи. Така Сатана спечелил „войната“ срещу Божия характер, а Израил бил „победен“ от един фалшив възглед за Бога.

В лицето на Исус Христос ние виждаме истинския характер на нашия небесен Баща такъв, какъвто е наистина. Колко хора Исус е убил с меч? Колко е изгорил с огън? Колко деца е набучил на копие? Николко! Всички онези, които подхранват идеите, че Бог е дошъл да унищожава хора, нека помнят думите на Исус: А Той се обърна и ги смъмри: Вие не знаете на какъв дух сте; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, а да спаси. Лука 9:55.

Какво оръжие е употребявал Исус, кой е „мечът“, с който си е служил? Това е мечът, който излиза от устата Му – Неговото слово: „…и от устата Му излизаше меч, остър и от двете страни, и лицето Му светеше както слънцето.“ Откр.1:16.

„…и меча на Духа, който е Божието слово“. Еф. 6:17.

„…Божието слово е живо, действено, по-остро от двуостър меч, който пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и е съдия на помислите и намеренията на сърцето“. Евр. 4:12. Ето, това е Христовият меч – Словото Му.

Христос никога не е използвал физически меч. Как тогава да си обясним следния текст: „И им каза: …който има кесия, нека я вземе, също така и торба; и който няма, нека продаде дрехата си и нека си купи меч… И те казаха: Господи, ето тук има два меча. А Той им каза: Достатъчно е“. Лука 22:36,38.

 Учениците извадили два меча, но те не били от продажба на дрехите им. За коя дреха и за кой меч става дума? Четем в Зах.3:3-4: „Исус беше облечен в мръсни дрехи и стоеше пред Ангела, който каза…: Съблечете от него мръсните дрехи. А на него каза: Ето, отнех от теб беззаконието ти и ще те облека в празнични одежди“.

Също и учениците имали нужда да свалят „старите дрехи“ и да се очистят, за да излагат правилно словото на истината (2 Тим. 2:15). Когато те показали двата меча на Исус, Той казал: „Достатъчно е”. Ако е мислел, че два меча са достатъчни, Той би казал “Достатъчни са”. Ако по някаква причина Исус им казвал, че два меча са достатъчни, въпросът е за какво достатъчни? Винаги ли да пътуват с тия два меча? Дали това били достатъчни мечове за защита срещу римляните или храмовата стража? В тази идея няма никакъв смисъл.

Когато Исус казал „достатъчно е“ в единствено число, Той имал предвид, че е достатъчен този разговор, защото изваждането на двата меча показвало, че учениците са още в „мръсната дреха“, която трябвало да продадат, да очистят сърцата си за да  имат истинския „меч“ – Божието Слово и Евангелието.

Ето как Исус казал на учениците си да отговарят на онези, които все още посягат към физическия железен меч: Чули сте, че е било казано: “Обичай ближния си, а мрази неприятеля си.“ Но Аз ви казвам: обичайте неприятелите си и се молете за онези, които ви гонят, за да бъдете синове на вашия Отец; защото Той прави слънцето да изгрява и над злите, и над добрите; и дава дъжд и на праведните, и на неправедните. Мат. 5:43-45. Как е възможно това да бъде изпълнено с меч или пушка в ръка? Не е възможно!

Време е мечът да се върне на мястото си, нека ръждясва; а ние нека уповаваме на нашия Баща, че ще изпрати ангелите Си, да се грижат за нас.

В Изх. 20:5 се казва: …Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, който въздавам вината на бащите върху синовете до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят. При изхода от Египет израилтяните мразели Бога, оплаквайки се и бунтувайки се срещу Него; страхували се, че иска да ги убие в пустинята. Бог им казвал да не се боят, защото боят с езическите народи не е техен, а Негов (Ис.Навин 24:11,12; 2Лет.20:15 и др.). Въпреки това те се съмнявали в грижата на Бога за тях, вдигали оръжие и влизали в бой. Тази тяхна вина била продължена в синовете им и по този начин историята на Израил била пропита с кръв.

 

Не позволявайте победите на Израил с меч да победят разбирането ви за характера на Бога, разкрит в Исус. Не допускайте оплакващи се и мърморещи роби да определят вместо вас какъв е Бог. Нека спазваме всички заповеди на Бога, включително и тази, която казва: “Не убивай.”

(следва продължение)





Тагове:   Бог,   война,   меч,   любов,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1297008
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5419
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930