Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01 19:39 - БОГ Е ЛЮБОВ - 3.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 154 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.02 13:11


 Учениците на Исус, които искаха да изгорят живи хора

В Лука 9:51-56 се разказва за учениците на Христос, които искат да изпратят огън от небето, както направи Илия и да изтребят самаряните, защото те не приеха Исус. На това Христос им отговори: „Вие не знаете на какъв дух сте; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, а да спаси“.

Да си припомним кога Илия призова да слезе огън от небето и погуби два пъти по 51 войника: „А Илия в отговор каза на петдесятника: Ако аз съм Божи човек, нека слезе огън от небето и нека пояде теб и петдесетте ти войници! И слезе огън от небето и пояде него и петдесетте му войници“. 4Царе 1:10.

Какво става? Исус изобличил учениците, а не изобличил ли и Илия? Или те просто не знаели кога могат да призоват небесен огън? Исус заявил, че не е дошъл да унищожи хората, а да ги спаси. Дали това важи ли само за времето, когато Той е бил тук на земята, но би унищожил хората преди и след това?

Това са някои от многото въпроси, които започват да възникват, когато човек чете Библията. „Как четеш“? – попита Исус  един законник (Лука10:26). Този въпрос има нужда от отговор за такива привидно противоречиви пасажи.

Учениците обичали Исус, следвали Го и били готови да Го защитят. Затова когато видели как самаряните се отнесли с Него, Яков и Йоан искали да заповядат да падне огън от небето и да ги изтреби, както сторил Илия.

Изглеждало така, сякаш имали библейско основание за техния смъртоносен план. Въоръжени с историята за Илия, учениците се чувствали напълно оправдани да призоват смърт над самаряните. Даденият от Исус отговор обаче се оказал шокиращ – Той не е дошъл да погуби, а да спаси. Той не е унищожител, а Спасител.

Един повърхностен прочит на тези два случая би оставил впечатление, че макар Исус да е дошъл, за да спаси хората, Богът на Стария завет силно желае да изгаря живи хора затова, че дръзват да Му се противопоставят.

Как би могъл Исус да каже, че мисията Му е да спаси хората, а след това да обяснява, че в определени случаи може да ги унищожи. Ако случаят беше такъв, Исус би им казал, че сега не е времето за такива неща, или че трябва да се молим за тях малко по-дълго време. Исус не дава никакъв признак за забавяща се отплата.

Големият въпрос е: Кой докара огън от небето върху онези мъже? Нека върнем малко назад историята, когато Бог показал на Илия нещо след победата му  на Кармил: „…и му каза: Излез та застани на планината пред Господа. И, ето, Господ минаваше и голям силен вятър цепеше бърдата и сломяваше скалите пред Господа, но Господ не бе във вятъра; а подир вятъра земетръс, но Господ не бе в земетръса; И подир земетръса огън, но Господ не бе в огъня; а подир огъня тих и тънък глас…“ (3Царе 19:11-12).

Каква идея е искал Бог да представи на Илия? Същата, която е изразена навсякъде в Писанието: Зах.4:6. „… ето Господното слово към Зоровавела: Не чрез сила, нито чрез мощ, Но чрез Духа ми, казва Господ на Силите;“

Всъщност Бог казал на Илия, че не използва сила, за да принуждава хората да са послушни, а по-скоро Неговият нежен глас работи в сърцата им. Противоречие е Бог да каже на Илия, че Той не е в огъня, а след това да се обърне и да изгори 102 души. И пак: кой изпрати огъня?

Вярно е, че Бог изпратил огън да изгори жертвата на олтара, но този огън не бил за да унищожи хора.

Когато Илия повикал огън от небето върху тези мъже, вече му било показано, че Бог не е в огъня, за да принуждава или насилва хората. Ако такъв начин на поклонение е приемлив за Бога, тогава Исус би могъл да призове огън върху няколко фарисеи и няколко римляни, и всички веднага щяха да Му се поклонят – не защото Го обичат, а от страх. Следователно не Бог е бил в огъня, погълнал онези мъже. Тогава? Какво се е случило там?

В 4Царе1:9 четем, че командирът и 50-те му войници са изпратени при Илия от цар Охозия, който бил потърсил помощ от Ваал-зевул – един вдъхновен от сатана фалшив бог. Търсейки помощ от този бог, царят отварял себе си за юрисдикцията на сатана: Римляни 6:16 „Не знаете ли, че комуто предавате себе си като послушни слуги, слуги сте на оня, комуто се покорявате, било на греха, който докарва смърт, или на послушанието, което докарва правда?“

Капитанът обаче все още признавал Илия като Божий човек; всички си спомняли случката на Кармил, когато видели, че Бог е с Илия. И сега: Щом капитанът вярвал, че Илия е Божи човек, защо му е било необходимо на Илия да търси знак за потвърждение; съмнявал се, че е Божий ли? Отговора откриваме по-надолу в текста, където ангел Господен казва на Илия да слезе с командира и да не се страхува.

На Илия било казано да не се страхува. Илия се страхувал! Защо? Проблемът се бил появил назад във времето, точно след събитията на Кармил. 3Царе18:40 „Илия им каза: Хванете Вааловите пророци; ни един от тях да не избяга. И хванаха ги; и Илия ги заведе при потока Кисон и там ги изкла“.

Преди Илия да заколи Вааловите пророци, той стоял безстрашно пред царя и всичките му мъже. Станал страхлив чак след като убил пророците на Ваал с меч. „Тогава Езавел прати човек до Илия да каже: Така да ми направят боговете, да! и повече да притурят, ако утре, около тоя час, не направя твоя живот както живота на един от тях. А  като видя това, Илия стана и отиде за живота си..“. (3 Царе 19:2-3)

Илия избягал от Езавел, но след това казал нещо странно: „А той отиде на еднодневен път в пустинята… и поиска за себе си да умре, казвайки: Доволно е; сега, Господи, вземи душата ми, защото не съм по-добър от бащите си“ (3 Царе 19:4).

Илия бяга за живота си, а след това моли Бог да отнеме живота му.  Защо просто не се остави Езавел да го убие? Изповедта му пред Бога малко по-късно разкрива причината: 3Царе19:9-10 „И влезе в една пещера, гдето се засели; и ето, Господното слово дойде към него та му рече: Що правиш тук, Илие? А той каза: Аз съм бил много ревнив за Господа Бога на Силите; защото израилтяните оставиха завета Ти, събориха олтарите Ти и избиха с меч пророците Ти; само аз останах, но и моя живот искат да отнемат“.

„Само аз останах“ – казва Илия. Разочарован от падението на израилтяните и избиването на пророците, той излива сърцето си пред Бога. Илия сигурно се надявал, че народът ще застане на негова страна и когато Езавел го заплашвала, всички ще станат и ще го подкрепят, но това не се случва и той се почувствал така, сякаш всичко е било напразно.

Мотивът на Илия да убие  Вааловите пророци е, че те са убили Божиите пророци. Обаче! Наказанието, което се дава в Мойсеевия закон за идолопоклонство било смърт чрез убиване с камъни, а не убиване с меч. Наказанието на убиване с камъни е друга тема, но тук идеята е, че Илия не следвал оказания в Писанията начин за справяне с идолопоклонството. Илия знаел, че Вааловите пророци заслужават смърт, но се справил с този проблем по погрешен начин, в противоречие с Божия ред. Осъзнавайки това, той се уплашва, имал съмнения – дали все още е Божи човек и, че не е по-добър от бащите си. Тази несигурност накарала Илия да забрави, че Бог не е в огъня; Сатана се насочил специално към съмнението на Илия и го подтикнал да го изрази с думите: „Ако аз съм Божи човек, нека слезе огън от небето и нека пояде теб и петдесетте ти войници“! (4Царе1:10).

 Илия призовава огън над войниците, а Сатана се възползва и именно той изпраща огъня. Падналият от небето огън „уверил“ Илия, че е Божи човек.

Защо Бог позволил тези мъже да бъдат унищожени от Сатана с огън? Тъй като войниците били слуги на израилевия цар, който се предал на Екронския бог Ваал-зевул, те нямали Божията защита. Така Сатана ги  убива по начин, който да покаже, че все едно Бог го е направил. Това била съвършена заблуда; направи делото, а след това кажи, че Бог го е направил.

Имаме ли доказателство, че Сатана може да докара огън от небето, за да изгаря хора? Да си припомним книгата Йов: „… Господ каза на Сатана: Ето, всичко, което има, е в твоята ръка; само към него не простирай ръка...  дойде и друг и каза: Божи огън падна от небето и изгори овцете и слугите, и ги погълна; и само аз избягах, за да ти съобщя. (Йов 1:12, 16).

Сатана не посяга на живота на Йов, но изпраща огън. Не разбирайки какво става, слугата казва: „Божи огън падна…“. Също и в Откр.13:13 се казва: „И вършеше големи знамения, до там щото да направи и огън да излиза от небето на земята пред човеците“.

Страховете на Илия били използвани от Сатана, за да му дадат убеждението, от което се нуждаел. Планът бил много успешен, защото повечето хора вярват, че Бог е изгорил онези мъже. Но за щастие, Исус ни казва, че това не е Неговият Дух. Той е Спасителят, а не Унищожителят.

 

Колко чудно е да знаем, че нашият скъпоценен Спасител, Който ни разкрива величието на Своето царство, е един Спасител, в когото можем да си почиваме с увереност! Той няма да ни нарани по никакъв начин, защото Исус е Пастирът; Той води овцете Си край тихите води, а не ги измъчва до смърт.  И че нашият небесен Баща наистина е Един, от когото няма нужда да се страхуваме.


Следва продължение. Тагове:   огън,   сатана,   заблуда,   Илия,


Гласувай:
3
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 972778
Постинги: 496
Коментари: 2039
Гласове: 4937
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031