Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2021 19:39 - БОГ Е ЛЮБОВ - 3.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.08.2021 13:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Учениците на Исус, които искаха да изгорят живи хора

В Лука 9:51-56 се разказва за самаряните, чието село Исус искал да посети, но те отказали да Го приемат. Учениците Му смятали, че това е достатъчно основание да ги накажат; искали да изпратят огън от небето и да ги изтребят, както направил Илия. Случаят с Илия им давал кураж и оправдание да сторят това. Но даденият от Исус отговор ги шокирал: „Вие не знаете на какъв дух сте; защото Човешкият Син не дойде да погуби човешки души, а да спаси“.

Какво става? Исус изобличил учениците; а Илия? Него не го ли изобличил?

Да си припомним кога Илия призовал да слезе огън от небето и били погубени два пъти по 51 човека: „А Илия каза: Ако аз съм Божи човек, нека слезе огън от небето и нека пояде теб и петдесетте ти войници! И слезе огън от небето и пояде него и петдесетте му войника“. 4Царе 1:10.

Един повърхностен прочит би оставил впечатление, че макар Исус да е дошъл, за да спаси хората, Богът на Стария завет силно желае да изгаря живи хора. Ако Исус изявява характера на Отец в пълнота; ако Отец и Синът едно са; ако Бог не се променя, тогава: Кой докара огън от небето върху онези мъже?

Нека върнем малко назад историята, когато Бог показал на Илия нещо след победата му  на Кармил: „…и му каза: Излез та застани на планината пред Господа. И, ето, Господ минаваше и голям силен вятър цепеше бърдата и сломяваше скалите пред Господа, но Господ не бе във вятъра; а подир вятъра земетръс, но Господ не бе в земетръса; И подир земетръса огън, но Господ не бе в огъня; а подир огъня тих и тънък глас…“ (3Царе 19:11-12).

Всъщност Бог казал на Илия, че не използва сила, а по-скоро Неговият нежен глас работи в сърцата. Противоречие е Бог да каже на Илия, че Той не е в огъня, а след това да изгори 102 души. Въпросът е: кой изпрати огъня? Вярно е, че Бог изпратил огън да изгори жертвата на олтара, но този огън не бил за да унищожи хора.

Какво се е случило тук?

Защо му е било необходимо на Илия да търси потвърждение че е Божий: „АКО съм Божий…“? Отговора откриваме по-надолу в текста, където ангел Господен казва на Илия да слезе с командира и да не се страхува. Ангелът казва на Илия да не се страхува! Илия се страхувал от нещо, затова се е съмнявал – дали все още е Божий!

Проблемът се бил появил точно след събитията на Кармил. 3Царе18:40 „Илия им каза: Хванете Вааловите пророци; ни един от тях да не избяга. И Илия ги заведе при потока Кисон и там ги изкла“.

Преди Илия да посегне на Вааловите пророци, той стоял безстрашно пред царя и всичките му мъже. Станал страхлив след като изклал пророците на Ваал с меч. „Тогава Езавел прати човек до Илия да каже: Така да ми направят боговете, да! и повече да притурят, ако утре, около тоя час, не направя твоя живот както живота на един от тях. А  като видя това, Илия стана и отиде за живота си..“. (3 Царе 19:2-3)

Разбираме, че Илия се страхувал от Езавел и избягал, но казал нещо странно: „А той отиде на еднодневен път в пустинята… и поиска за себе си да умре, казвайки: Доволно е; сега, Господи, вземи душата ми, защото не съм по-добър от бащите си“ (3 Царе 19:4).

Илия бяга за живота си, а след това моли Бог да отнеме живота му.  Защо просто не се остави Езавел да го убие? Изповедта му пред Бога разкрива причината: 3Царе19:9-10 „Илия влезе в една пещера и Господното слово дойде към него: Що правиш тук, Илие? А той каза: Аз съм бил много ревнив за Господа Бога; защото израилтяните оставиха завета Ти… и избиха с меч пророците Ти; само аз останах, но и моя живот искат да отнемат“.

„Само аз останах“ – казва Илия. Сигурно се надявал, че народът ще застане на негова страна когато Езавел го заплашвала, но това не се случва и той се почувствал така, сякаш всичко е било напразно. Освен страха от Езавел, тук се прибавя и едно разочарование. Но има и още нещо.

Мотивът на Илия да убие  Вааловите пророци е, че те са убили Божиите пророци. Обаче! Наказанието, което се дава в Мойсеевия закон за идолопоклонство, било смърт чрез убиване с камъни, а не убиване с меч. Наказанието на убиване с камъни е друга тема, но тук идеята е, че Илия не следвал правилния начин за справяне с идолопоклонството. Той  знаел, че Вааловите пророци заслужават смърт, но бил виновен, защото се справил по погрешен начин, в противоречие с Божията наредба. Затова той се съмнявал – дали все още е Божи човек и осъзнал, че не е по-добър от бащите си. В главата на Илия имало угризения, несигурност, съмнения, чувството за вина и той забравил, че Бог не е в огъня. Тук вече идва намесата на Сатана. Той използвал състоянието на Илия и го подтикнал да го изрази с думите: „Ако аз съм Божи човек, нека слезе огън от небето и нека пояде теб и петдесетте ти войници“! (4Царе1:10).

 Сатана изпраща огъня, а Илия се „уверил“, че е Божи човек.

Защо Бог позволил тези мъже да бъдат унищожени от Сатана с огън? В 4Царе1:9 четем, че командирът и 50-те войници са изпратени при Илия от цар Охозия, който бил потърсил помощ от Ваал-зевул – един фалшив бог. Търсейки помощ от този сатанински бог, царят отварял вратичка за намесата на Сатана: Римляни 6:16 „Не знаете ли, че комуто предавате себе си като послушни слуги, слуги сте на оня, комуто се покорявате, било на греха, който докарва смърт, или на послушанието, което докарва правда?“

Тъй като войниците били слуги на израилевия цар, който се предал на Ваал-зевул, те нямали Божията защита. Сатана ги  погубва по начин, който да покаже, че все едно Бог ги е убил. Това била съвършена заблуда; извърши делото, а след това кажи, че Бог го е направил.

Имаме ли доказателство, че Сатана може да докарва огън от небето и да изгаря хора? Да си припомним книгата Йов: „… Господ каза на Сатана: Ето, всичко, което има, е в твоята ръка; само към него не простирай ръка...  дойде и друг и каза: Божи огън падна от небето и изгори овцете и слугите, и ги погълна; и само аз избягах, за да ти съобщя. (Йов 1:12, 16). Сатана не посяга на живота на Йов, но изпраща огън; да, точно той изпраща огъня. Не разбирайки какво става, слугата казва: „Божи огън падна…“. Също и в Откр.13:13 се казва: „И вършеше големи знамения, до там щото да направи и огън да излиза от небето на земята пред човеците“.

Страховете на Илия били използвани от Сатана, за да му дадат убеждението, от което се нуждаел – че е Божи човек. Планът на дявола бил много успешен, защото повечето хора вярват, че Бог е изгорил онези мъже. Но за щастие, Исус ни казва, че това не от Бога, защото Той е Спасителят, а не Унищожителят.

 

Прекрасно е да знаем, че нашият скъпоценен Спасител, Който ни разкрива величието на Своето царство, е един Спасител, в когото можем да си почиваме с увереност! Той няма да ни нарани по никакъв начин, защото Исус е Пастирът, Който води овцете Си край тихите води, а не ги измъчва до смърт.  Нашият небесен Баща наистина е Един, от когото няма нужда да се страхуваме.


Следва продължение. 





Тагове:   огън,   сатана,   заблуда,   Илия,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287768
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031