Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2021 17:11 - БОГ Е ЛЮБОВ - 2.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 449 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 22.03.2021 10:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Христовият характер на земята ни разкрива всъщност характера на Бога. В Йоан 17:6 Исус казва: „…Изявих името Ти на хората, които Ми даде от света“... Той казва на Своя Баща, че е изявил името или характера на Отец на учениците, които били с Него. Ето защо Исус можел да каже с увереност на Филип: „Ако си видял Мен, видял си Отец“.

Само в рамките на малко повече от три години, Исус ни показва какъв е Отец във всеки аспект. Многобройни са примерите, които намираме в Писанието за милостта, състраданието и любовта на Исус към хората. Той винаги говорел истината с любов и не се страхувал да изобличи фалша и неверието. Но сълзите се усещали в гласа Му, когато изобличавал онези, които са в заблуда. Всяка душа имала безкрайна стойност за Него.

Върховното откровение за тази любов било разкрито на кръста: „В това се яви Божията любов към нас, че Бог изпрати на света Своя Единороден Син, за да живеем чрез Него. В това се състои любовта – не че ние възлюбихме Бога, а че Той възлюби нас и прати Сина Си като умилостивение за нас“. (1Йоан 4:9-10)

Докато бил на кръста, Исус помолил Йоан да се грижи за Неговата майка и помолил Отец да прости на онези, които Го убивали. Никога вселената не била ставала свидетел на такава удивителна любов!

За съжаление Исус не винаги е бил разбиран от хората, дори и от учениците си. Естествената реакция на човешкото сърце спрямо Исус е да отхвърли Него и учението Му: „Но естественият човек не възприема това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже то се преценява духовно“. (1Кор. 2:14) Когато естественият човек чете Словото на Бога, той не го разбира. В Исая 55:8-9 се казва: „… Моите помисли не са като вашите помисли и вашите пътища не са като Моите пътища, заявява Господ. Защото, както небесата са по-високи от земята, така Моите пътища са по-високи от вашите пътища и Моите помисли — от вашите помисли“.

Докато не се родим отново от Божия Дух, искайки със смирение да бъдем ръководени, ние ще разбираме погрешно това, което казва Божието Слово. „И ако някой човек си мисли, че знае нещо, той все още нищо не знае така, както трябва да знае“ (1 Кор. 8:2).

Помислете за следния пример: „Исус им каза: Но сега, който има кесия, нека я вземе, също така и торба; и който няма, нека продаде дрехата си и нека си купи меч“. (Лука 22:35-36). Но по-късно изглежда Той си променя становището. В Мат. 26:52 Исус казва на Петър: „Върни меча си на мястото му, защото всички, които са хванали меч, от меч ще загинат“.

Дали Исус казва на учениците да си купят меч, а след това, когато Петър го използва, Той го изобличава? Дали Петър го използва в неподходящ момент? Ако е така, тогава Исус казал ли му е кога трябва и кога не трябва да се използва? Думите: „Всички, които се залавят за меча, ще погинат от него,” изглеждат доста универсални.

Ето още: „Вземете също шлема на спасението и меча на Духа, който е Божието слово“ (Еф 6:17)

„…Божието слово е живо, действено, по-остро от всеки двуостър меч, като пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и е съдия на помислите и намеренията на сърцето“. (Евр.4:12)

„И в дясната Си ръка имаше седем звезди, и от устата Му излизаше меч, остър и от двете страни, и лицето Му светеше, както свети слънцето в силата си“. (Откр. 1:16)

Библията използва думата меч, когато се позовава на Божието Слово. Как да разберем кога да прилагаме това разбиране и кога да го разбираме като буквален меч?

В началото на 19-то столетие един човек, който трябвало да започне едно от най-големите пробуждания в Америка, се захванал точно с този въпрос. По време на по-ранния си живот Уилям Милър се бил отказал от Библията, защото стигнал до заключение, че тя е пълна с противоречия. Но след като станал свидетел на удивителната победа на американските сили срещу британските, при положение, че британците имали всички шансове да спечелят битката, той се убедил, че една по-велика от човешката сила е работила, и се върнал отново към осмисляне на Библията. Това било доста унизително за него, защото преди това дразнел християните относно привидните противоречия в Библията, за които те не можели да дадат обяснение. Когато подновил интереса си към Библията, той се изправил пред същите аргументи, които бил представял на другите.

“Обръщайки се към надеждата за една славна вечност чрез заслугите и посредничеството на Христос, той бил запитан как знае, че има такъв Спасител. Милър отговорил: „Разкрито е в Библията." „Откъде знаеш, че Библията е истинна?" – бил новият въпрос, с повтаряне на неговите бивши аргументи за противоречията и мистицизма, в които той твърдял, че тя е обгърната.
      Г-н Милър усещал тези дразнения в пълната им сила. Първоначално бил объркан; но в отговор взел предвид, че щом Библията е едно откровение за Бога и от Бога, тя трябва да е последователна със себе си; всичките ѝ части трябва да са в хармония, трябва да са били дадени за инструкция на човека, и като последица, трябва да бъдат приспособени към неговото разбиране. Затова той казал: "Дайте ми време, и аз ще хармонизирам всички тези привидни противоречия за мое задоволство, или в противен случай ще си остана Деист." Тогава той се посветил на четене на Словото с молитва. Оставил на страна всички коментари, и използвал за своя единствена помощ препратките от страничното поле и своя Конкорданс. Видял, че ще трябва да направи едно разграничение между Библията и всички особени и отцепнически тълкувания върху нея. Библията била по-стара от всички тях, трябвало да бъде над всички тях; и той я поставил там. Видял, че тя трябва да поправи всички тълкувания; и поправяйки ги, нейната собствена чиста светлина щяла да засияе без мъглата, която традиционната вяра била намесила в нея. Той решил да остави настрани всички предразсъдъци, и с детска простота да приеме естественото и очевидно значение на Писанието“.

Силвестър Блис, „Спомени за Уилям Милър“ (1853 г.).

Следва продължение






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fun1001 - ванделаа,имам...не особено ласкави отзиви.
16.01.2021 12:41
за т.н сЪботяни -АдвентиСти от седмият ден..
Елън Уайт, и У Милър, са здраво 'подковани' от масонските ложи - лъжепророци..има предостатъчно .инфо, вкл и Видео..
и в предният ми коментар, отбелязах..малко четеш, г жа вандеЛова ,маалкоо...)
и нямаш мн време, мила...Уви! покай се, лесно е..
решавам, да постна..нарочен контрапост, Аз съм Меча на Истината )
Юлия, рабиня, непокорна..и не божия..
цитирай
2. vandela007 - Юлия, Юлия!
22.01.2021 17:55
Нямам какво да ти кажа, в препълнена чаша нищо не може да се долее...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1288402
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031