Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
28.10.2020 17:32 - Билки, наименованията на които започват с буквата З..
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4577 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 28.10.2020 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Есента ни радва със своето изобилие на горски и градински плодове.Предполагам доста от вас са набрали плодчета от глог, шипки, трънки, дренки, боровинки, къпини и др., изсушили са ги и са готови за зимата, когато ще са нужни естествени витаминозни напитки, за засилване на имунитета. Започнете още от сега да ги правите, за да преборим ковита.

Днес ще ви покажа билките, започващи с буквата З, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Тези, които са напреднали в материята снимат по време на билкобер и публикуват в групата, като по този начин помагат на новите членове да научат как изглеждат билките в естествени условия. Новите членове също снимат каквото срещат в гори и поля и питат за наименования и ползи на тези билки. Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здрава.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.

 

image

Зайча сянка, аспарагус (Asparagus officinalis L)

Снимка: Галина Христова

 

Зa лeчeбни цeли ce изпoлзвaт cтpъĸoвeтe нa acпapaгyca бpaни пpeди цъфтeжa (мaй-юни), ĸaтo ce oтpязвaт дo 25-30 cм oт въpxa, ĸaтo ce пoчиcтвaт oт cлyчaйнo пoпaднaли пpимecи. Cyшaт ce вeднaгa в cyшилня пpи тeмпepaтypa 40°С. Бaвнoтo cyшeнe мoжe дa дoвeдe дo paзвaлянe нa нa дpoгитe. Изпoлзвaт ce и ĸopeнищeтo c ĸopeнитe (Rhіzоmа еt rаdіх Аѕраrаgі), cъбpaни пpeз ceптeмвpи-нoeмвpи или paнo нaпpoлeт (мapт-aпpил), пpeди paзвитиeтo нa pacтeниeтo. Cлeд извaждaнe ce измивaт и ce cyшaт вeднaгa нa cянĸa или в cyшилня пpи тeмпepaтypa 45°С.

Acпapaгycът имa пиĸoчoгoннo дeйcтвиe, paзшиpявa ĸpъвoнocнитe cъдoвe и пoнижaвa ĸpъвнoтo нaлягaнe, зaбaвя cъpдeчнaтa дeйнocт, paзшиpявa пepифepнитe cъдoвe, пoдoбpявa фyнĸциятa нa чepния дpoб. B нapoднaтa мeдицинa дpoгaтa ce изпoлзвa пpи вoдянĸa, oтoци, възпaлeниe нa пиĸoчнитe пътищa, зaтpyднeнo ypиниpaнe, xипepтoния, ycĸopeнo cъpцeбиeнe, виeнe нa cвят, eпилeпcия, зaxapнa бoлecт. Πpилaгa ce oщe пpи бъбpeчнoĸaмeннa бoлecт, зaбoлявaния нa пpocтaтaтa, зaбoлявaния нa чepния дpoб, диaбeт. Πpeпopъчвa ce ĸaтo cpeдcтвo зa yвeличaвaнe нa мляĸoтo y ĸъpмeщи жeни. Πлoдът ĸaтo нacтoйĸa ce изпoлзвa пpи импoтeнтнocт и xeмopoиди.

https://lekbook.com/catalog/asparagus-asparagus-officinalis-l?fbclid=IwAR3gK9sXNDPXI-Cto8ECoU5BF7-M_bK9ecikyaySSEiE-l60vLDPEe3mPFY

В нашата природа се срещат 7 вида Asparagus. В случая горе се визира Asparagus officinallis - лечебно и хранително растение.Освен него, много популярен и повсеместно разпространен в широколистните ни гори е и един друг вид лечебен аспарагус - Asparagus tenuifolius- тънколистна зайча сянка. Представлява многогодишно тревисто растение, високо от 30 до 100 cm. Цъфти април-юни.Доста по-дребно растение е от Asparagus officinalis L(аспержа).В албума в групата може да се види в коментарите под тази снимка.

image

2.Зайчина пъстроцветна (Coronilla Varia L.)

Снимка: Албена Люцканова

Отрязва се цялата надземна част на билката, когато бобовете започнат да пожълтяват, но преди да са се разтворили; правят се малки снопчета и се оставят да доузреят. След това събраният материал (или само окъсаните бобове) се изчуква или овършава, а семената се отделят чрез превяване и пресяване. Така отделените семена се разпростират върху постелки за доизсушаване, като по-често се разбъркват, понеже има опасност от запарване. Използват се в народната медицина като сърдечно и диуретично средство. Декоративна и медоносна билка. Билката се счита за отровна.

 

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/zaychina.html

image

Залист бодлив (Ruscus aculeata, Butchers broom)

Снимка: Атанас Балакчиев

 

Растението не е защитено у нас от Закона за биологичното разнообразие. Но ограничените му запаси, провокират ежегодни заповеди на министъра на околната среда и водите, които забраняват събирането на растението, освен за лични нужди. До 1 килограм е разрешеното количество корени и коренища от залист, които могат да се събират за лични нужди.

 

Части от растението, които се употребява с лечебна цел са коренът и коренището му. Цялата билка също може да се използва в сурово или сушено състояние.

Прилага се за: подобряване на кръвообращението

облекчаване на запек, задържане на вода; уплътняване на кръвоносните; съдове и капилярите; лечение на разширени вени; лечение на хемороиди;

ортостатична хипотония; като противовъзпалително средство в радиологията; болки и отоци; повърхностни тромбофлебити; други симптоми свързани с венозна и лимфна недостатъчност; жълтеница; уролитиаза; подагра; тъмни околочни кръгове; навяхвания, контузии; предменструален синдром; диабетна ретинопатия; зачервяване при розацея; сърбеж; мускулни спазми.

Още за Бодлив залист, Месарска метла, Миши чемшир, Миши трън, Самодивски чемшир, Див чемшир (Ruscus aculeata, Butchers broom) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8%D1%80?fbclid=IwAR1x4bpZrPufV_y7DO9u4kINdLfi4lSAnuqht8BJceqM3o01jmGJSmM6M0Q

image

Зарниче голямо (Astrantia major L.)

Снимка: Дарина Пейкова

В официалната медицина в миналото за билка е използвано коренището (Radix Astrantiae) като слабително средство. В нашата народна медицина отвара от цялото растение, и особено от коренището, се употребява против хемороиди и като слабително средство, метеоризъм и дискомфорт на червата. 
Използването на Зарниче (Аstrantia) е ефективно при настинки. Отвара от растението има благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.
Противопоказания за използването на Astrantia major са индивидуалната непоносимост, детската възраст, бременността и кърмене, както и при диария.
Химическият състав на Astrantia major е богат на витамини, много биологично активни вещества и минерали, те определят и лечебния ефект на растението. Противовъзпалителните свойства на флавоноидите детоксикират, подобряват микроциркулацията на кръвта. Захарозата спомага за подобряване на състоянието на тялото по време на интоксикация, има благоприятен ефект върху черния дроб. Сапонините подобряват процеса на храносмилане, причиняват повишена секреция на стомашния сок.
http://lektrava.ru/encyclopedia/astrantsiya-krupnaya/

image

Звездан обикновен , рогат (Lotus corniculatus L.)

Снимка: Йорданка Желева

 

Обикновеният звездан се използва в нашата народна медицина при главоболие, болки в стомаха и червата. Предполага се, че ефектът на дрогата се дължи на синилната киселина, която влиза в състава ѝ. Цветовете на обикновения звездан се използват също така за боядисване в жълто. Билката е и добро медоносно растение.

Българската народна медицина предлага следната рецепта с обикновен звездан при главоболие: Приготвя се отвара от една супена лъжица обикновен звездан и 400 мл вода, която ври 10-15 мин. Прецежда се и се пие 2-3 пъти на ден по една кафена чаша.

Против хемероиди нашата народна медицина препоръчва отвара от обикновен звездан. Вземете 3-4 стръка от обикновен звездан. Измийте ги добре, нарежете ги на дребно, поставете ги в съд и ги залейте с вряла вода. Докато сместа е топла, се налага болното място - 3-4 пъти на ден със самата билка. От прецедената отвара се пие 3-4 пъти дневно по една кафена чашка (може и след хранене) в продължение на 5-6 дни. След почивка процедурата може да се повтори.
https://gotvach.bg/n8-44691-%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD?fbclid=IwAR2n85Kht0ZbkCQjPtebx3GdxiMEfBFD72rdAghO0QARnaUkvgMg-kZKTDw

 

image

Звъника лечебна, жълт кантарион (Hypericum perforatum L.)

Снимка: Иванка Транкарова

 

Жълтият кантарион или лечебната звъника е един от 22 вида срещащи се у нас представители на сем.Звъникови (Guttiferae). Прилаган правилно, жълтият кантарион може да стори чудеса с много здравословни неразположения.
Действие: противовъзпалително, антиоксидантно, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено, тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко повишава артериалното налягане, има пикочогонен ефект.

Съставката хиперицин, която се съдържа в него има меко антидепресивно действие и благодарение на нея билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения.В него се съдържат много вещества, които въздействат на мозъчната обмяна на веществата, поради което могат да доведат до дългосрочно подобряване на настроението и общата душевна кондиция. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.
Повече за него съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/10/23/letni-bilki-jylt-kantarion-hypericum-perforatum-hristova-chu.421394

 

В практиката като лечебна звъника погрешно се събират и други видове, които имат близки до нея морфологични белези, но не притежават нейните лечебни свойства. Това са петниста или точковидна звъника (Н.maculatum Crantz) и крилатостъбловата звъника (Н.tetrapterum Fries), които, за разлика от лечебната звъника, имат четири ръба; власата звъника (Hypericum hirsuturrf L.)- стъблата и листата са гъсто четинесто влакнеcmи; луличковидна звъника (Hypericum linarioides Bosse)-с листа без жлези, линейни, до 0,8мм широки и с надлъжни смолести канали по повърхността на кутийките и др. В руската медицина се използват четириръбестите звъники и се счита, че техните свойства са близки до лечебната звъника, наричана жълт кантарион.

 

Лечебната звъника е доста изменчив вид. В страната ни се срещат 5 разновидности, различаващи се по формата и размерите на листата (линейни, елиптични или яйцевидни), размерите на чашелистчетата и на кутийките, по разположението на съцветията върху стъблото, както и по съдържанието на активните вещества в тях.

Следват няколко вида често срещани звъники, на които съм дала описание, с което да ви помогна да ги различавате от жълтият кантарион.

image

Звъника крилатостълбова, четириръба (Hypericum tetrapterum Fries (Hypericum quadrangulum L.)
Снимка: Невена Босилкова

 

Многогодишно растение, стеблото е с четири надлъжни ръба. Листата са по-едри от тези на жълтия кантарион и имат няколко надлъжни линии по тях, цветът им е по-светло зелен. Стеблото му има четири крила, но не е така разклонено като жълтия кантарион и има по-компактен вид. Цветовете са по-едри, но нямат уханието на жълтият кантарион. Цъфти през юли и расте покрай реки и блатисти местности, полусухи дерета. Аз го ползвам напоследък само ако не съм успяла да набера жълт кантарион , който напоследък е голяма редкост в Макоцево.

Тук съм писала за това:

Използва се в руската народна медицина и се счита, че свойствта са му близки до тези на Жълтия кантарион.

https://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_zveroboy.php

 


image

 

Звъника петниста, точковидна (Hypericum maculatum)

Снимка: Невена Босилкова

 

Многогодишно растение до 70 см височина. Стъблата са изправени, в горната част често са разклонени, непрозрачни, кафяви или червеникаво-кафяви, четириръбести.
Листата, разположени противоположно по дължината на стъблото, продълговати, яйцевидни, цели, дълги до 3 см. На тях има полупрозрачни точки.
Цветовете са разположени в рядко съцветие в горната част на стъблото, до 3 см в диаметър. Венчелистчетата са пет на брой, златисто-жълти на цвят, продълговато-елиптични, с черни пунктирани жлези. Използва се в руската и финландската народна медицина, вижте повече тук:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B9_%D0%BF%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8B%D0%B9

 

image

Монтбретова звъника- Hypericum montbretii Spach.

Снимка: Дарина Пейкова

 

Тя е многогодишно тревисто растение, високо от 30 до 70 cm. Листата и стъблата са голи - без власинки. Стълбчетата на плодника са 3 на брой. Чашелистчетата по ръба са със зелени власинки на върха, на които има черни топчести жлези. Плодовете 8-10 mm дълги, покрити с топчести жлези. Цъфти май-юни.

 

В нашият Закон за лечебните растения тази звъника още не е включена, но вероятно е предстоящо, с оглед на последните открития, че тази и още няколко звъники могат да се използват срещу вируси и ретровируси. Ето в този доклад е посочено това: 

"Основните съставки на видовете Hypericum(Звъники) са нафтодиантрони, представляващи предимно хиперицин и псевдохиперицин, производни на флорглуцинол, особено хиперфорин и флавоноиди, като кверцетин, quercitrin, хирозид и рутин. Установено е, че хиперицин и псевдохиперицин притежават антиретровирусна активност. Хиперфорин може също да има важен принос за антидепресивната активност на екстрактите на Hypericum. Съдържанието на горепосочените активни съставки в някои видове Hypericum е по-високо от това в H. Perforatum(жълт кантарион). Също така редица изследвания на биологичните активности на видовете Hypericum показват, че най-известните видове от този род, Н. perforatum, не са били най-активни. Изчерпателен анализ на публикуваното изследване за химичния състав и биологичната активност показва, че H. richeri има подобен фармакологичен потенциал като жълтия кантарион. Видовете с високо съдържание на нафтоантрон, които могат да се използват срещу вируси и ретровируси, са: H. androseamum, H. annulatum, Н. barbatum, Н. boissieri, Н. elegans, Н. hirsutum, Н. hyssopifolium, Н. humifusum, Н. montanum. H. Montbretii( монтбретова звъника), H. triquetrifolium, H. richeri, H. rochelii, H. rumeliacum(румелийска звъника), H. thasium, and H. Patulum."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23521674

image

Звъника Рожецовидна (Hypericum cerastoides)

Снимка: Дарина Пейкова

 

Рожецовидната звъника е многогодишно тревисто растение, високо от 6-17 cm. Стълбчетата на плодника са 3. Стъблата покрити с власинки. Чашелистчетата са целокрайни (не са жлезистоназъбени). Цъфти през месеците май-юли.Лечебен вид.

https://bgflora.net/families/hypericaceae/hypericum/hypericum_cerastoides/hypericum_cerastoides.html

 

image

Звъника румeлийска (Hypericum rumeliacum)

Йордан Йорданов.

 

То е многогодишно тревисто растение, високо от 10 до 50 cm. Стъблата са изправени или в основата си възходящи, по-рядко лежащи, кръгли, голи, в долната си част кафеникави, нагоре матовозелени. Листата са 10-25 mm дълги и 2-7 mm широки, елиптични, ланцетно-елиптични, елиптично яйцевидни, линейно-елиптични, ланцетни до линейно или широко ланцетни, голи, матовозелени със заоблена, а горните с широко клиновидна или сърцевидна и стъблообхваща основа, по ръба най-често повече или по-малко подвити или плоски, целокрайни.

https://bgflora.net/families/hypericaceae/hypericum/hypericum_rumeliacum/hypericum_rumeliacum.html?fbclid=IwAR2LOZUWGaXVQ8h6pfqltTXbgTzPr4cnzBe8jUCTsbFQ_ShJuT0KTRQBr7M

Тази звъника също може да се използва срещу вуруси и ретровируси, съгласно доклада, който посочих при монтбретовата звъника.

Следват няколко лечебни видове здравец, на които също съм дала описанието, за да ви помогна да ги различавате:

image

Здравец горски(Geanium sylvaticum L)

Снимка: Деан Атанасов

 

Стъблата 25-100 cm високи, обикновено многобройни, прави, в горната част разперено просто влакнесто, в долната част власинките обърнати надолу. Приосновните листа на 10-40 cm дълги, просто влакнести, с обърнати надолу власинки или разперено гъсто жлезисто влакнести дръжки; петурата e 3-8 cm дълга, 6-14 cm широка, в очертание закръглена, до 3/4 от радиуса си разделена на 5-7 яйцевидно ланцетни или ромбични дялове, най-често допрени или слабо отстоящи един от друг и на свой ред по-плитко или по-дълбоко назъбени, от двете страни прилегнало просто влакнести. Цветовете са по два върху 1-8 cm дълги, разперено просто и жлезисто влакнести съцветни дръжки. Венчелистчета са 7-21 mm дълги, 3,5-15 mm широки, по-дълги от чашелистчетата, обратно яйцевидни, на върха цели или плитко широко вдлъбнати, розововиолетови до тъмно червеновиолетови. Тичинковите дръжки скрити в цвета. Цъфти юни-август.

Приложение : използват се всички части на здравеца, които включват танини и алкалоиди, под формата на инфузии срещу диария, ентероколит, дизентерия, кървене в различни части на тялото, подагра, ревматоиден артрит и уролитиаза на. Инфузиите притежават противовъзпалително, хемостатично, аналгетик, антисептични и адстрингентни свойства. Външно здравец като инфузия се използва за дезинфекция, по-бързо заздравяване на рани и язви, за облекчаване на сърбеж: 

http://bg.prosadguru.ru/rastenija/lekarstveni-rastenija/22329-gorski-zdravec-4.html

 

image

Здравец зловонен (Geranium robertianum)

Снимка: Жасмина Станчева

 

Той е едногодишно или двугодишно тревисто растение с характерна неприятна миризма, достигащо височина от 15 до 60 cm. От другите видове Здравец се отличава по неприятната си миризма и по листата, при които средният дял е с дръжка. Венчелистчетата на цветовете са дълги от 9 до 11 mm. Цъфти май - октомври

 

Зловоният здравец се използва в народната медицина за лечение на различни заболявания, включително ревматизъм, подагра, малария и др.

https://bgflora.net/families/geraniaceae/geranium/geranium_robertianum/geranium_robertianum.html
 

image

Здравец кръвен (Geranium sanguineum)

Снимка: Невена Босилкова

 

Kpъвният здpaвeц e мнoгoгoдишнo тpeвиcтo pacтeниe. Излъчвa пpиятнa миpизмa, cтъблaтa дocтигaт нa виcoчинa 15-60 cм. Имa дългo xopизoнтaлнo ĸopeнищe, пoĸpитo c pъждиви люcпи ĸaтo пpи пo-cтapитe pacтeния ce пoĸaзвa нaд зeмятa. Лиcтaтa ca cpeщyпoлoжни, c дpъжĸи, шиpoĸи, дълбoĸo, пoчти дo ocнoвaтa нapязaни нa 5–7 дялa и ocтpo нaзъбeни, пoĸpити oт двeтe cтpaни c влacинĸи. Цвeтoвeтe нa ĸpъвния здpaвeц ca oт блeдo poдoви дo ĸъpвaвoчepвeни, eдинични, eдpи, paзпoлoжeни нa дълги дpъжĸи, излизaщи oт пaзвитe нa лиcтaтa. Чaшeлиcтчeтaтa нa ĸpъвния здpaвeц ca 5, вeнчeтo ce cъcтoи oт 5 oбpaтнoяйцeвидни вeнчeлиcтчeтa, тичинĸитe ca 10. Πлoдът e cyxa ĸyтийĸa, ĸoятo ce paзпaдa нa 5 eднoceмeнни дялa. Цъфти пpeз мaй—aвгycт. Oт ĸpъвния здpaвeц ce изпoлзвa ce ĸopeнищeтo и пoняĸoгa лиcтaтa. Kopeнитe ce вaдят пpeз eceнтa (ceптeмвpи-oĸтoмвpи). Лиcтaтa ce бepaт пpeз лятoтo пpeди oбpaзyвaнeтo нa ceмeнaтa.Kpъвния здpaвeц имa ĸaпиляpoyĸpeпвaщo, ĸpъвocпиpaщo, зaпичaщo, пpoтивoвъзпaлитeлнo дeйcтвиe, пoнижaвa ĸpъвнoтo нaлягaнe. B нapoднaтa мeдицинa ĸpъвния зздpaвeц ce пpeпopъчвa пpи cтoмaшнo-чpeвни възпaлeния (гacтpити, ĸoлити, диapия), бeзплoдиe, мaлoĸpъвиe (aнeмия), бeзcъниe, пяcъĸ и ĸaмъни в бъбpeцитe, циpoзa нa чepния дpoб, зa yĸpeпвaнe нa мycĸyлaтypaтa нa cъpцeтo. Bъншнo ce изпoлзвa пpи ĸoжни възпaлeния, cъpбeжи, фиcтyли, paни, xeмopoиди, бялo тeчeниe. Haпocлeдъĸ ce изпoлзвa и пpи paĸ. https://lekbook.com/catalog/zdravec-krven-geranium-sanguineum-l?fbclid=IwAR2r2E9cWU6cg6LOJWIHHPOGGzaZbees5TYMBcS4nETnDGyqbOkidku8R5o

image

Здравец обикновен (Geranium macrorrhizum)

Снимка: Невена Босилкова

 

Обикновеният здравец израства на височина до 60 см. Стъблата му са покрити със жлезисти власинки. Кореновата му система е силно развита и хоризонтално поставена, като се състои от дебели и дълги корени, които се виждат и разклоняват над почвената повърхност. Покрити са с кафяви или кестеняви люспи.Листата са с красиво нарязана форма, повечето водещи началото си от основата на растението, с големина на дръжките от 4 до 28 см. Листната петура е разделена на от 5 до 7 дяла и има големина от 4 до 10 см в диаметър и лепкава повърхност. Излъчват аромат, а през есента стават жълтеникави или керемидено-червени.

 

Съвременната наука доказва, че вдишването на въздух с аромата на това растение осигурява дезинфекция на белите дробове, има противовъзпалително и противоалергично действие. Българската народна медицина препоръчва листата на растението като ефикасно средство за лечение на артериалната хипертония. Днес това е научно потвърдено. На здравецовите листа се приписва и способността да понижават нивото на кръвната захар при диабетици. Макар че все още няма неоспорими доказателства за това твърдение, възрастните диабетици могат да се възползват от него в хода на обичайното си лечение. Полезно е да се знае, че листата на здравеца са най-лековити по време на цъфтежа. Изключително добри са резултатите при прилагане на лечебните качества и на коренищата на растението. Те се изкопават в края на лятото и през есента и се използват при кръвоизливи от носа, венците, хемороиди, сърбящи кожни възпаления, при болки в корема от малки деца. А ето и няколко практични съвета: При високо кръвно налягане, за укрепване на кръвоносните съдове и при диабетици се препоръчва ежедневно сдъвкване на 1 лист здравец сутрин на гладно. Отвара от коренищата на обикновен здравец се приготовлява като 2 супени лъжици от ситно нарязана дрога се варят в продължение на 10 минути в 4 чаени чаши вода. Пие се охладена и прецедена 3 пъти по 1 винена чаша (вместо вода). Здравецът има имунностимулиращ ефект, подобно на чесана унищожава микробите и вирусите, действа радио защитно при радиация.

Повече за него и други видове здравец съм писала тук:

 

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/14/proletni-bilki-zdravecyt-za-zdrave.334453

 

image

Здравец пиринейски (Geranium pyrenaicum)

Снимка: Дарина Пейкова

 

Диворастящ вид от рода Здравец от семейство Здравецови. Расте от 300 до 2000 m надморска височина. Израства около 30-60 cm. Цъфти от май до октомври в бледо-виолетово или наситено-виолетово.

Използва се надземната част на този здравец при болки в корема :

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%86

 

image

 

Зизифора главеста, еленова трева (Ziziphуra capitбta)

Снимка: Зорница Семерджиева

Растението съдържа етерично масло (0,8-1,1%), което е безцветна течност с мирис на мента, но без охлаждащ вкус. По-голямата част от маслото е пулегон (50–65%), освен това е установено наличието на α-пинен и ментол. Етеричното масло се използва в парфюмерийната индустрия за парфюма на сапуни, зъбни прахове и пасти. Използва се като източник на пулегон, който по време на реставрацията осигурява ментол за медицината и парфюмерийната индустрия.

Плодовете и етеричното масло се използват при приготвянето на сосове за агнешко месо, добавят се в различни смеси от подправки, в зеленчукови супи и в ястия със сирене.

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%8F?fbclid=IwAR0wj6q8qSh2zvLxYVvqKnCM0fEIpYTsvypH8cYkaw5PLZ-iW0vWgYZd7p8

В Централна Азия се използва билката зизифора, известна още като еленова трева. Мирисът й напомня аромата на мащерка.Използва се за понижаване на кръвното налягане, а също и за поддържане на стабилно здравословно състояние на хипертониците. Зизифората се сварява на чай. Максималната доза на денонощие е една супена лъжица в половин литър вода. Отварата може да се пие през деня без точен режим. Освен на кръвното налягане тя действа и на отделителната система, като чисти червата, успокоява и нервната система.

image

 

Зимзелен голям (Vinca major)

Снимка: Невена Босилкова

Той е вечнозелено, многогодишно тревисто растение от семейство Тойнови. Цветоносните стъбла са изправени, дълги до 40 см, разклонени, стелещи се и често вкореняващи се по възлите. Листата на растението са срещуположни, целокрайни, сърцевидни, блестящи, кожести, с къси дръжки, напълно голи по ръбовете, презимуващи.

Той не се ползва за лечение, но е сложен тук за да можете да го различавате от малкия зимзелен, който има лечебни свойства.Тук съм писала за това:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/12/16/zimzelen-bilka-ot-koshnicata-na-samodivite.867662

image

 

Зимзелен малък (Vinca minor)

Снимка: Невена Босилкова

 

То също е вечнозелено, многогодишно тревисто растение от семейство Тойнови. Има почти същите характерни особености като големия зимзелен. Различава се от него с по-малките размери на стеблата, листата и цветовете. За разлика от големият зимзелен, неговите листа са елепсовидни и приседнали към стеблото, без дръжки.

 

Вътрешно помага при кръвоизливи от носа, белите дробове и матката, високо кръвно, диария, треска, кашлица, малария и кръвохрачене. Алкалоидите в състава на билката помагат при лечението на хипертонична болест в първи и втори стадии. Има кръвоспиращо, затягащо и понижаващо кръвното налягане действие. Външно се прилага като гаргара при възпаления на гърлото или устата, както и за жабуркани при зъбобол. Компреси се правят при изгаряния на кожата, мокри екземи и сърбежи.

За лечение на хипертонична болест се приготвя 1 чаена лъжица ситно нарязани листа от малък зимзелен, които се варят в чаша вода за 20 минути. Пие се три пъти на ден преди хранене.

http://izdrave.com/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BA-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-vinca-minor/

image

Златен корен, златовръх (Rhodiola rosea L., Sedum roseum L)

Снимка: Юлиан Станимиров

 

Тази билка е от голямото семейство Тлъстолистни (Crassulaceae), наричани често и Дебелецови. В България има три вида Златен корен-с жълти, оранжеви и розови цветове.

Действие: Стимулира централната нервна система, прилага се при възстановяване след тежко физическо обременяване, подобрява апетита, съня, сърдечната дейност, подобрява възприятията, усилва паметта, изостря вниманието, подобрява съпротивляемостта на организма спрямо различни неблагоприятни влияния и стресови фактори. Прилага се най-вече при умствена и физическа преумора, безсъние, сърдечна невроза, обща потиснатост, депресивни състояния и др.

Билката златен корен се използва и до днес масово за подобряване на настроението, при депресии. Тези нейни свойства са доказани от редица научни иследвания.Златен корен/родиола се използва и при начални стадии на ниско кръвно налягане (хипотония), както и при главоболие, предизвикано от физическо или психическо изтощение.Златен корен се препоръчва и профилактично - за укрепване на паметта, душевното и физическо здраве. Може и да се използва за гаргари при възпаления на устата и гърлото.Екстрактите от златен корен/родиола повишават нивата на ензимите, важни за мускулното възстановяване след интензивни упражнения.Научни изследвания показват, че билката златен корен подпомага паметта и концентрацията, като въздейства върху биоелектрическата активност на мозъка.

Смята се, че златен корен подпомага антитуморната активност като повишава резистентността към токсините.

За него съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2016/02/26/zlatovryh-ili-zlaten-koren-rhodiola-rosea-l-sedum-roseum-l.1433013

image

Златна пръчица-канадска (Solidago Canadensis)

Снимка: Невена Босилкова

Канадската златна пръчица има силно пикочогонно действие, прилага се при заболявания на бъбреците и пикочните пътища, особено често при камъни в тях . Ефективна е при уратни и оксалатни камнъни. Противопоказана е при фосфатни камъни, тъй като повишава рН на урината. При това, наред с пикочогонното действие, действа противовъзпалително и силно антибактериално . Много е ефективна при хронически простатит, цистит и уретит. Понякога се прилага при импотентност и аденом на простатата. Съдържащите се в нея флавоноиди снижават проницаемостта на капилярите. Ефективна е против кандидоза (млечница).
В народната медицина се използва при жлъчно-каменна болест, разстройства на жлъчката, при ревматизъм, подагра, свързана с нарушение на обмена на пикочна киселина. Наложени свежите листа се използват при кожни заболявания и рани. В Германия се прилага при заболявания на вените. За горският енчец(Золотарник обыкновенный) и Канадската златна пръчица(Золотарник канадский) прочетете повече тук:

https://www.greeninfo.ru/grassy/solidago_canadensis.html/Article/_/aID/5959?fbclid=IwAR11R84HbiHn0n7GcuDSr6Ivhpy9m8T-uo_e49JIqLOyLEDgWpiBpa1cHjU

 

Една жена от билкарска група от фейса сподели, че в Трявна ползват тази билка отдавна по следната рецепта: Една ч.л се залива с 200 мл вряла вода и се оставя да кисне около половин час. Прецежда се и се пие на глътки. Това се прави два пъти на ден,сутрин и вечер. Употребяват я при бъбречни възпалителни проблеми и написа следното: „ Хората с бъбречни проблеми си засаждат пръчицата в дворовете. Успешно лекува възпалителните проблеми на отделителната система. Рецептата се предава от човек на човек. Кой пръв я е донесъл нямам представа, но ще е било отдавна,тъй като от 50 г съм в града и съм я виждала посадена в дворовете. В началото мислех,че е цвете.“ 

Обикновената златна пръчица(Solidago virgaurea), наричана у нас горски енчец е дадена подробно в постинга/албума за билки, които започват с буквата Е.

image

 

Злина обикновена (Barbarea vulgaris R. Br.)

Снимка: Дарина Пейкова

 

Обикновената злина сеизползва като лечебно растение. За терапевтични цели се събират надземните части на растението. Листата му са богати на аскорбинова киселина, а семената са богати на тиогликозиди. Обикновената злина има заздравяващо и диуретично действие, стимулира апетита. Използва се като анти-цинготично средство.
Като лечебни суровини се използват стъбла, листа и съцветия, които се берат по време на цъфтежа. Сушат се на сянка, на тавански помещения, веранди, в добре проветриви помещения. Да се съхранява в хартиени торби или дървени кутии. Срок на годност е 1 година

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D1%8B%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F

В народната медицина се използват младите шушулки, листа, стъбла и цвят. Химическият състав на това лечебно цвете все още не е проучен, обаче, растението е било използвано в медицината от древните римляни и гърци.
Растението има силно заздравяващо, диуретично и стимулиращо действие. Водна инфузия на трева от
билката се използва при воднянка, скорбут, парализа, апоплексия и епилепсия. Смята се, че това лечебно цвете има положителен ефект върху сексуалната функция на мъжете и допринася за производството на сперма.
Често свежи листа от растения са били използвани в готвенето, използвани в салати и други ястия като източник на витамини.

http://procweti.ru/surepka?fbclid=IwAR0_XQE7Pn-5tcq_eNaWU_TXs5Ng38pE0VqwLuXE1_tpYNqjB5bxHnNaFwE


image

Злолетница канадска (Eringeron canadensis, Conyza canadensiz)

Снимка: Невена Босилкова

 

Злолетницата се препоръчва при маточни кръвоизливи, обилна менструация, особено в климактериума, при възпаление на пикочния мехур и простатата, белодробни и стомашно- чревни кръвоизливи, при кръвотечения от носа и при кървящи хемороиди, Прилага се под форма на запарка: 2 г дрога на 1 чаша вода (доза за 1 ден).

https://izdrave.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-erigeron-canadense-l/?fbclid=IwAR2bSGpEhdu8glfT1AkIV0LgqanLnNDhu3G3nwWgflqVvLDU_-SwLYfkslc

От сайта на индиго съм записала следното: Канадска злолетница (Eringeron canadensis)
(мишегон, мишемор)

1. Слага се в дупките на мишките.

2. Едногодишно растение, високо до 1 метър. Препоръчва при маточни кръвоизливи, обилна менструация, особено в климактериума, при възпаление на пикочния мехур и простатата, белодробни и стомашно чревни кръвоизливи, при кръвотечение от носа и при кървящи кръвоизливи. Прилага се под форма на запарка: 2 г. дрога на 1 чаша вода (доза 1 ден). (Кн. 16)

3. От книгата "Ръководство за семейна медицина с билки", проф. д-р Паул Белайше (на френски език). Свойства: тонизиращо, диуретично, антидиарично средство, хемостатик, антируматисмал, уриколитик, противоглистно. Кога и как да се използва: при албумин в урината при подагра. Да се запари 10 минути 20 г. сушено растение в 1 л. вряща вода . При цистит - накисване. Да се пият малки количества през деня. Да се запари 2 мин. в 500 мл. вода 1 г. билка и 15 г. мечо грозде. При разстройство - отвара от 3 чаши. Да се вари 2 мин. в 500 мл. вода 30 г. сухо растение.

4. За лечебни цели се използва надземната част (събирана по време на цъфтеж) и корените. Съдържа етерични масла, алкалоиди, дъбилни вещества. Има болкоуспокоояващо, температуропонижаващо и пикочогонно действие. Употребява се при заболявания от ревматичен характер, различни невралгии, главоболие, болки в кръста и крайниците, при подагра, скорбут, отоци, грип, висока температура, при хронични заболявания. Ако при хипертонична болест се приемат таблетки, съдържащи екстракт от канадска злолетница, още на 4-5 ден от започване на лечението намаляват такива симптоми като главоболие, световъртеж, безсъние, изтръпване на крайниците. Добър ефект има и при белодробна туберкулоза. Ето някои старовремски рецепти: За лекуване на жълтеница: 112.5 г. канадска злолетница се залива с 1.8 л. краве мляко и ври, докато течността остане 1.26 литра. Разделя се на няколко части и се приема вътрешно. При остро възпаление на дебелото черво, съпроводено с повръщане и диария, се взема отвара от 75 г. канадска злолетница и 18.7 г. сладко коренче, запечено на огън и прието с оризова отвара. Гноясали и прорезни рани се посипват с прах от сушена канадска злолетница. (д-р Петър Босилков, побликувано в бр. 19/14 - 21 май от 1998 год. на в-к "Лечител" ) 

 

Друга рецепта: Много резултатно средство при камъни в бъбреците и жлъчката е Канадската злолетница. Взема се 1 супена лъжица ситно нарязана билка и се кипва 1-2 минути в 600 мл. вода и кисне 2 часа. Прецежда се през няколко слоя марля или много гъста цедка, за да не преминат бодилчетата в чая и да раздразнят стомаха и червата. Дозата е за 1 ден. Пие се 20-30 мин. преди ядене в продължение на 1 седмица, почива се 3-4 дни и отново се повтаря. Добре е при всяко приемане на билката да се изпива сокът от половин лимон и след 15 мин. 50 мл.зехтин.

 


image

Змийско мляко (Chelidonium majus)

Снимка: Невена Босилкова

 

Змийското мляко е известно със своите антисептични свойства, използва се главно за лечение на кожни заболявания - мазоли, брадавици. Наскоро стана известно, че инфузията на змийско мляко е в състояние да забави растежа на злокачествени тумори.
Препаратите от змийско мляко имат противовъзпалително, антипрутично, антимикробно, заздравяване на рани, обезболяващо, антихистаминово, диуретично, холеретично, антиконвулсивно и привкусяващо действие. То значително намалява или предотвратява развитието на определени гъбични заболявания, имат антивирусни ефекти.

Пресният сок и ситно смляната билка се използват за премахване на брадавици, мазоли, лунички. Кондиломите се каутеризират, лекуват се лупус еритематозус, пародонтоза, ректални полипи, псориазис, екзема и фурункулоза. Със свежия сок и настърганата билка се намазват засегнатите участъци от кожата или прилагат компреси. Процедурата се повтаря 3 пъти на ден.

При псориазис инфузията от змийско мляко се използва под формата на топли бани. При сърбяща дерматоза се правят лосиони. След 3 до 4 дни сърбежът намалява или изчезва. Инфузията е ефективна и при лечение на рани, чиято микрофлора е устойчива на антибиотици, и възпаление на устната лигавица, придружено от абсцесен процес.

Запарка от билката се използва като диуретик, холеретик и болкоуспокояващо средство, при възпаление на жлъчния мехур и неговите канали, за регулиране на менструацията и облекчаване на спазъм на стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур.

За приготвяне на запарката 1 супена лъжица от суровината се залива с 1 чаша гореща вода, вари се 15 минути, охлажда се 45 минути, филтрира се и се прецежда. Приемайте по 2 супени лъжици 3 пъти на ден 15 минути преди хранене. Курсът на лечение е от 3 до 5 дни.Още рецепти вижте тук:

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/zmiysko-mlyako.html

За тази билка имам следния постинг::

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/04/22/proletni-bilki-zmiisko-mliako.325758

 

image

Змийска хурка(Arum maculatum L.)

Снимка:Добромир Емилов

 

Използваема част: Грудките на растението в свежо състояние

Приложение: При ларингити, бронхити, фарингити, гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити, хемороиди, пясък в бъбреците, възпаление на бъбречните легенчета, чернодробни заболявания и неврози . В народната медицина се използва за лечение на подагра, псориазис, миома и кисти на яйчниците.
Парченца от свежата сурова грудка се увиват в тесто на големина колкото царевично зърно и се вземат по едно 2 пъти на ден. При хемороиди и неврози ефектът от това лечение не закъснява. Като студен извлек се приготовлява по следния начин: нарязани грудки се киснат една нощ в студена вода в съотношение 1:100. Пие се по 1 ракиена чашка 2 пъти на ден преди ядене.
Внимание: Билката е отровна и трябва да се спазва точно дозата и да не се пие продължително време, по възможност след консултация с лекар-фитотерапевт. По време на лечението не бива да се пие червено вино, защото може да предизвиква голямо ускоряване на пулса( сърцебиене), водещо до инфаркт или инсулт.

Тук съм писала повече за това:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/01/02/zmiiska-hurka-arum-maculatum-l-lek-pri-hemoroidi-i-ne-samo.875813

 

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001601692108&sk=media_set&set=a.2074683829261653&type=3


image

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.

  

Който го влече да идва при нас, вече сме почти 32 000 човека.

https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
12



1. nbrakalova - .
28.10.2020 19:31
Не само полезни, но и красиво представени благодатни билки!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Да, подбрала съм красиви снимки, но в албума има още такива, хората се стараят да покажат билките в тяхната цялост и красота.
28.10.2020 21:09
nbrakalova написа:
Не само полезни, но и красиво представени благодатни билки!

цитирай
3. kasnaprolet9999 - Пропуснах да спомена, че Петнис...
28.10.2020 21:54
Пропуснах да спомена, че Петнистата звъника съм я снимала високо в Рила, в местността около хотел Дивите петли. Бях поканена там преди няколко години от йогите от пловдивското дружество Амрита да им покажа билките, които растат в околността. Те години наред провеждат там летни семинари и берат от този, наречен от тях кантарион, вършеше им работа, бяха доволни. . Аз тогава за първи път я видях и бях доста учуден от вида й. Впоследствие четох, рових в литература и успях да я определя. Оказа се лечебна.
цитирай
4. veninski - Браво! Поздрави от Родопите!
29.10.2020 13:18
Браво! Поздрави от Родопите!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Благодаря, жив и здрав, много творчески успехи и късмет.
06.11.2020 19:56
veninski написа:
Браво! Поздрави от Родопите!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319565
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031