Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2016 21:38 - ПОВЕЧЕ ОТ ТРЪНИ И БОДЛИ
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Всички знаем – а някои твърде добре – че животът е труден. Още в Едем, веднага след грехопадението ни е загатнато колко труден ще бъде той, когато Господ уведомява първите ни родители кои ще са някои от последиците от тяхното беззаконие: „На жената рече: Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада; и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее. А на човека рече: Понеже си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: Да не ядеш от него, то проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш от нея през всичките дни на живота си. Тръни и бодли ще ти ражда; и ти ще ядеш полската трева. С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш.“ (Бит.16:19)

Но това е само загатване. Все пак ако единствените предизвикателства, с които се сблъскваме в живота, бяха „тръните и бодлите“, човешкото съществуване радикално би се различавало от това днес.

Ако се огледаме, виждаме ли нещо друго освен страдание, болести, бедност, войни, престъпност, депресия, омърсяване и несправедливост? Историкът на древността Херодот пише за култура, в която хората оплакват, когато се ражда бебе, защото знаят неизбежната скръб и страдание, които ще го съпътстват до зрелостта му. Изглежда нелепо и болезнено, но кой би могъл да отрече тази логика? Йов от едноименната книга на Библията може да бъде разглеждан като символ на цялото човечество, в смисъл, че всички ние страдаме – често пъти очевидно несправедливо, несъответстващо на греховете, извършени от нас. Не е честно спрямо Йов, не е честно и спрямо нас.

Светските писатели, атеистичните автори се борят да разберат безсмислието на живота, винаги приключващ със смъртта. Те отново и отново издирват отговорите, но не постигат нищо, защото този живот сам по себе си не предлага нищо. Нихилизмът учи, че нашият свят и нашият живот в света не означават нищо.

Но книгата „Йов“ ни насочва към една трансцедентна реалност отвъд „nihil-a. Казва ни, че всичко, случващо се с нас не е просто във вакуум, но има Бог, Който знае всичко и обещава накрая да възстанови всичко. Каквито и велики въпроси да остават без отговор сега, Библията не ни изоставя просто с пясъка на живота в ръка. Вместо това ни оставя Надеждата на надеждите – копнежът за нещо отвъд възприятията на нашите непосредствени сетива. Очакваме „…града, който има вечни основи, на който архитект и строител е Бог“. (Евр.11:10) и „…светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си“. (Откр.21:2)

 

Амин! Дойди, Господи Исусе!


                            image




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1297489
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5419
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930