Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2013 13:23 - 2а. Можем ли да се доверим на Библията
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1880 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 07.02.2014 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Според някои – да; според други – не.

Вярно е, че има много преводи и версии на Библията, но те не променят основната тенденция и доктрините в нея. Някои Библии са ревизирани, други синоидални, трети за йеховисти и т.н., на заглавните им страници го пише това. На моята пише: „Вярно с оригинала”.

Всъщност нито един от оригиналните манускрипти на Библията не е запазен до днес. Това може да изглежда сериозна загуба, но никоя друга древна книга не е била така стриктно съхранявана. Еврейски учени специалисти, са имали грижа да осигурят правилно предаване на старозаветния текст на бъдещите поколения. Нито една дума или буква не трябвало да бъде записана по памет. Писарят трябвало да я произнесе, преди да я запише. Те преброявали стиховете, думите и буквите на всяка част. Ако броят им не отговарял на новите копия, последните бивали бракувани.

Не всички библейски ръкописи обаче били произведени с такава акуратност. Впоследствие не всички копия на Библията звучали еднакво. Общият брой на различията в ръкописите възлизала на много хиляди.

Някои книги са исторически, други са пророчески. Някои писатели са писали в поетичен стил, други – в проза. Някои книги са мисионерски доклади, други са църковни писма или лична кореспонденция. Обаче всеки говори за един и същи Бог; всеки известява за същия план за спасението; всеки издига същия стандарт на праведност. Всички очакват една и съща вечна награда. Това показва, че библейските автори имат един и същи Източник на вдъхновение. „Библията е написана от боговдъхновени хора, но тя не представлява Божия начин на мислене и изразяване. Хората, които са писали Библията, са били Божии писатели, а не Божии писалки. Не думите са вдъхновени, а хората. Боговдъхновението е върху самия човек, който под влиянието на Св. Дух изразява вдъхновените от Бога мисли. Но думите носят отличителните черти на всеки отделен ум. Божествените ум и воля се съчетават с човешките.” (Е. Уайт)

Едно от най-силните доказателства, че Библията е написана под Божествено вдъхновение, е нейното единство. Въпреки това тя продължава да се намира „под обстрел”. Интересното е, че критиците идват и си отиват, а Библията остава. Идеите на нейните опоненти, някога считани за революционери, днес са отдавна забравени, но Библията остава. Хора, считани за велики учени , чиито твърдения оспорват автентичността  на писанията на Мойсей или Исая, вече са забравени. Но Мойсей и Исая все още се четат по целия свят. Аз вярвам, че Библията е БОЖИЕ СЛОВО и Бог специално се грижи за него.
                     (следва)





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Библията е книга, описание на живота,
12.05.2013 19:04
както миналото, така и бъдещето ...
Когато бях малка, за първи път чух от един възрастен мъдър съсед
за тази свещена книга, събирахме се около него, а той ни разказваше
като приказки какво е научил от Библията. По - късно често си спомнях
неговите интересни и мъдри разкази...
Библията е книгата за всички хора, на всички времена.
Тя не е книга като останалите, а е единствена по рода си.
Всеки преценява дали да й се довери ...
Хубава вечер, приятелко !
цитирай
2. vandela007 - Хубава вечер и на теб, Таня!
12.05.2013 19:42
Благодаря ти за този коментар. Аз също така мисля - че Библията е книга, единствена по рода си. И много се радвам, че въпреки, че съм протестантка, намираме общ език по много въпроси.
цитирай
3. alexs - Да това е Книга на Книгите. . . .
13.05.2013 22:50
Да това е Книга на Книгите....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1288436
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031