Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 23:37 - ДВА ВЪПРОСА
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3277 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 06.04.2013 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Питали или сте се защо Господ избра евреите да са Негов народ? А защо трябваше те да унищожават народите, в чиито земи Господ ги заведе? Не можеше ли да живеят в мирно съвместно съжителство?

На тези въпроси Господ леко повдига завесата, за да даде отговор.

Второзаконие, 7-ма гл:

 

1. Когато Господ, твоят Бог, те въведе в земята, в която отиваш да я притежаваш, и изгони много народи пред тебе: хетите, гергесейците, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и йевусейците - седем племена, по-големи и по-силни от теб,

2. и когато Господ, твоят Бог, ги предаде на теб и ги поразиш, тогава ги унищожи, като на Бога обречени; да не сключваш договор с тях, нито да ги пожалиш;

3. да не се жениш между тях и да не даваш дъщеря си на сина му, нито да вземаш неговата дъщеря за своя син;

4. защото ще пречат на синовете ти да Ме следват, за да служат на други богове, и така ще пламне против вас гневът на Господа, който скоро ще те изтреби.

5. Но така да им направите: жертвениците им да разрушите, кумирите им да изпотрошите, а ашерите им да изсечете и изваяните им идоли да изгорите с огън.

6. Понеже вие сте народ свят на Господа, вашия Бог; вас избра Господ, вашият Бог, да Му бъдете собствен народ измежду всички племена, които са по лицето на земята.

7. Господ не ви предпочете, нито ви избра затова, че сте по-многобройни от останалите племена; защото вие сте най-малобройни от всички племена,

8. но понеже Господ ви възлюби и за да опази клетвата, с която се е клел на бащите ви, затова Господ ви изведе със силна ръка и ви изкупи от дома на робството, от ръката на египетския цар фараона.

9. И така, да знаеш, че Господ, твоят Бог, е Бог, верният Бог, Който пази до хиляда поколения завета и милостта към онези, които Го обичат и пазят заповедите Му;

10. а на онези, които Го мразят, им въздава в лице и ги погубва, няма да забави наказанието на онзи, който Го мрази, но ще му въздаде.

11. Затова пази заповедите, наредбите и законите, които днес ти заповядвам, за да ги вършиш.

12. И ако слушаш тези закони и ги пазиш и изпълняваш, Господ, твоят Бог, ще пази за тебе завета и милостта, за която се е клел на бащите ти;

13. и ще те възлюби, ще те благослови и ще те умножи; ще благослови децата ти и плода на земята ти, житото ти, виното ти и маслото ти, и роденото от говедата ти, и малките от овцете ти в земята, за която се е клел на бащите ти да я даде на тебе.

14. Ще бъдеш благословен повече от всички племена; няма да има бездетен или бездетна между вас или безплодни между добитъка ви.

15. Господ ще отстрани от тебе всяка болест и няма да докара върху тебе нито една от злите египетски болести, които познаваш, а ще ги наложи върху всички онези, които те мразят.

16. Затова да изтребиш всички племена, които Господ, твоят Бог, ти предава; окото ти да не ги пожали; и на боговете им да не служиш, защото това ще ти бъде примка.

17. И ако кажеш в сърцето си: Тези племена са по-многобройни от мене, как ще мога да ги изгоня? -

18. Да не се уплашиш от тях; да помниш добре какво направи Господ, твоят Бог, на фараона и на всички египтяни;

19. големите изпитания, които очите ти видяха, знаменията и чудесата, силната ръка и издигнатата мишца, с които Господ, твоят Бог, те изведе. Така ще направи Господ, твоят Бог, на всички племена, от които ти се плашиш.

20. Още Господ, твоят Бог, ще изпрати и стършели върху тях, докато бъдат изтребени останалите, които са се скрили от тебе.

21. Да не се уплашиш от тях, защото Господ, твоят Бог, е сред тебе, Бог велик и страшен.

22. И Господ, твоят Бог, малко по малко ще изгони тези народи пред тебе; не бива да ги изтребваш твърде бързо, иначе дивите зверове около тебе ще се развъдят много.

23. Но Господ, твоят Бог, ще ти ги предаде и ще ги притеснява много, докато бъдат унищожени.

24. Ще предаде и царете им на теб и ще заличиш името им под небето; никой няма да може да устои пред тебе, докато не ги изтребиш.

25. Кумирите на боговете им изгаряйте с огън; да не пожелаеш да вземеш за себе си среброто или златото, което е върху тях, за да не се впримчиш в него, понеже това е мерзост пред Господа, твоя Бог.

26. И да не внасяш в дома си никаква мерзост, за да не бъдеш обречеш на унищожение като нея; силно да я мразиш и силно да се отвращаваш от нея, защото е обречена на унищожение

 

Отговорите, които аз намирам тук, са: Господ е избрал израелтяните да са Негов народ, защото са най-малобройни и борейки се с големите народи, да се изяви силата Му.

Трябвало е да унищожат племената и да не се свързват с тях, защото е можело да ги последват – да служат на други богове и да се впримчат в идолопоклонство и сребролюбие. А за Божия избран народ това е недопустимо.

Господ е безкомпромисен и категоричен: ако са послушни, ще бъдат благословени във всяко отношение; ако не – гневът Му ще пламне и върху тях, нищо, че са избрани (ст.4).

Не са имали писано слово и това е бил начинът Бог да ги учи (вж.17:13 – в същата книга).




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - О, струва ми се, че това не е съвсем християнско, Vandela!:)
05.04.2013 23:50
Долавям полъх на Джихад...Пък и що ще рече "послушни"?
Схващам идеята, но дали бихме могли да наречем евреите несребролюбиви?:)
Как се казва...? Безсребърници?!:))
цитирай
2. vandela007 - Здравей, tit!
06.04.2013 10:07
1. как разбра, че не е християнско (схващам идеята, но бих искала да ми го докажеш)
2. нито аз, нито Библията казва, че евреите не са сребролюбиви. Напротив: те СА сребролюбиви (въпреки предпазните мерки, които Бог се е опитал да им наложи)
3. защо ме питаш: "що ще рече "послушни""?
цитирай
3. tit - Мисля си, че добрият християнин не унищожава, а създава.:)
06.04.2013 10:51
Нямам идея какво прави добрия християнин с плевелите в градината си, но хората не са плевели...За мен великото в тази вяра е тъкмо отношението към злото. Идеята, че не можеш да победиш злото със зло е ...вероятно най-гениалното достижение на човешкия разум. Непротивопоставянето е толкова елегантно, просто решение, а е толкова трудно за изпълнение!:)
Защото се поддаваме на греха постоянно.:))
Изкушенията ни дебнат непрестанно, а идеалите са така далеч...и ние сме самотни!:)

А защо Бог е започнал с най-трудното племе?!:)))
/не съм ...как се казва?...аха - антисемит. Не мисля, че евреите са различни от другите народи, честно!:))/
Впрочем, напълно е възможно Бог да е избрал тях, понеже въобще не са имали божества, та на бял лист да пише! Допускам, обаче, знаейки хитрата човешка природа, че евреите са го поухажвали за целта!:):))...Добре де - шегувам се! Направо Богохулствам даже!:(

Послушен е онзи, който слуша. Онзи, който чува и прави онова, което му казват...
На колко от нас говори Бог?
Как да разбера Бог ли ми говори или някой Демон?:)
Не са ли скрижалите последния документиран разговор между Бог и Човек?

Можеш ли да ми кажеш, Vandela - на камъка "Не убивай" ли пише, или " Не убивай свои!"?:)
Аз вярвам, че е е пишело "Не убивай"...
цитирай
4. vandela007 - Всъщност аз също така мисля, че д...
06.04.2013 21:49
Всъщност аз също така мисля, че добрият християнин не унищожава, а създава; но мога да ти кажа от къде и как съм разбрала, че е така. Май не съм много ясна: всички знаем, че да унищожаваш и рушиш е лошо, а колко повече, ако става въпрос за хора; въпросът ми беше от къде го знаем това. От училище ли, от родителите си ли, от най-добрия човек, който познаваме или от Библията.
Казваш: „Идеята, че не можеш да победиш злото със зло е ...вероятно най-гениалното достижение на човешкия разум.” Излиза, че човешкият разум е стигнал до гениалната идея, че злото със зло не се побеждава, а Бог не го знае това. Той казва „око за око, зъб за зъб... унищожавайте народите пред вас...” и т.н. Защо ли? Защо, ЗАЩО?
ИМАШ ЛИ НЯКАКВА ИДЕЯ ЗАЩО БОГ ПРИЗОВАВА КЪМ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ???
цитирай
5. vandela007 - Казваш: „На колко от нас говори Б...
06.04.2013 21:50
Казваш: „На колко от нас говори Бог?” – аз мисля, че на всички говори, но човек чува само това, което го интересува. Вървяли един до друг банкер и музикант. В един момент изчуруликал славей и се чул звън от паднала монета. Музикантът повдигнал глава да види птичето, а банкерът навел глава да потърси монетата.
Казваш: „Как да разбера Бог ли ми говори или някой Демон?:)” Мен може да заблудиш: да вършиш добри неща с комерсиални цели; да говориш ласкателства, а да мислиш обратното; сърцето ти да бълва злоба и омраза, а да лицемерстваш с мен...тогава няма ли да знаеш кой ти говори? Аз няма да знам, но ти ще знаеш, и Бог ще знае...
Казваш: „Послушен е онзи, който слуша. Онзи, който чува и прави онова, което му казват...” Въпросът ми не беше: Кои са послушни?, но съм съгласна с написаното от теб.
цитирай
6. vandela007 - Казваш: „Не са ли скрижалите п...
06.04.2013 21:51

Казваш: „Не са ли скрижалите последния документиран разговор между Бог и Човек?” След скрижалите Господ е говорел по различни начини на пророците. Скрижалите са написани с Божията ръка, сложени на отговорно пазене в кивота, а в момента се намират в Небесното светилище – така пише в Библията. те отразяват Божия характер – любов! Затова в някои църкви ще видите надпис: БОГ Е ЛЮБОВ. Първите четири заповеди касаят отношенията на човека към Бога, а останалите – към ближния. Отношения на любов.
„Можеш ли да ми кажеш, Vandela - на камъка "Не убивай" ли пише, или " Не убивай свои!"? :)
Аз вярвам, че е е пишело "Не убивай"...” ДА! Мога да ти кажа: 6-та заповед гласи: „Не убивай!” Но това не отговаря на горния въпрос – защо господ каза на израелтяните да унищожат народите, в чиито земи трябваше да се заселят.
Казваш: „Впрочем, напълно е възможно Бог да е избрал тях, понеже въобще не са имали божества, та на бял лист да пише!” – възможно е... не знам!
Казваш: „Непротивопоставянето е толкова елегантно, просто решение, а е толкова трудно за изпълнение!” – мисля, че тука е ключът за палатката.... ”
цитирай
7. tit - Е, за това е казано "Неведоми са пътищата Господни!":)
06.04.2013 23:17
Как би могла да осъзнаеш, че чуждото тежи колкото твоето?
Как можеш да усетиш чуждата болка като своя?!:)
Не са ли евреите Божието възмездие в цитирания в поста ти текст?
В последното не вярвам...само разсъждавам.
Бог е Любов и справедливостта Му не е в материалния свят. Вехтия завет е пропит с насилие. Като назидание. Като предупреждение, че материалното е по-слабо от духовното. Един бащински урок, който само послушните разбират!:)
цитирай
8. vandela007 - Много мъдрост има
07.04.2013 13:45
в коментара ти.
Благословена седмица ти желая!
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1297378
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5419
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930