Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2012 16:12 - РАДОСТ, вместо горчивина
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1390 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Внимавайте да не би някой да не достигне до Божията благодат; да не би да поникне някой горчив корен, за да ви смущава и мнозинството да се зарази от него. (Евреи 12:15)

 

Горчивината е чувство, което може да ви владее цял живот. Тя може да води началото си от дълбоки наранявания в детството ви, които не можете да забравите. С времето вместо да намалява, болката се усилва.

Мъката може да е резултат от нараняващи думи на приятел или колега. Болката може да води началото си от несправедливо отношение към вас.

Може човекът, който ви е наранил, да не е осъзнал това и да няма представа за дълбочината на раната.

Какъвто и да е източникът, резултатът е един – вие страдате, а в душата ви се трупат негативни чувства. Улавяте се, че си припомняте и повтаряте обидата отново и отново, вървейки по „алеята на горчивината”.

Лесно е да се оправдае мъката, но може толкова да свикнете с нея, че тя да ви унищожи. Може да се примирите, че ви е отредена роля на страдалец и горчивината да се вкопчи здраво в душата ви. На думи да казвате, че искате да я премахнете, а на практика да се съпротивлявате на усилията тя да бъде отстранена.

Вие се самосъжалявате, оплаквате се, разказвате колко несправедливо са постъпили с вас. Това ви действа като валериан за душата, но скоро „действието на валериана” преминава, спомените ви върхлитат, имате нужда от по-силно успокоително и във вас се надигат гняв и омраза. Щом позволите на тези чувства да завладеят душата ви, вие се обричате на самоубийство – бавно и мъчително. Молите се Бог да промени живота ви, а всъщност желаете Той да отмъсти за вас. Така  отхвърляте Божията милост, която единствена може да ви освободи.

Само Бог е наясно с разрушителната сила на горчивината. Нищо не е толкова дълбоко вкоренено в душата, че Божията милост да не може да го докосне и отстрани. Никоя област от живота не е така болезнена, че Божията благодат да не може да доведе до пълното й излекуване. Никоя обида срещу вас не е толкова ужасна, че Божията любов да не може да ви помогне да простите.

Ако сте честни пред Бога, ще Му признаете болката си и ще Му позволите да ви прости. Горчивината ви прави роб, но Бог иска да ви освободи от нея и да я замени със Своите мир и радост.

 

Внимавайте да не би да поникне някой горчив корен, за да ви смущава, защото тогава няма да достигнете до Божията благодат; а мнозинството може да се зарази от вас.

 

                                                                 Ричард Блекаби        

 




Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1296093
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5418
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930