Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 15:01 - Отпаднали ли са старозаветните закони и ако да, кои.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4603 Коментари: 21 Гласове:
17

Последна промяна: 26.02.2021 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Оправданието е чрез вяра, без делата по закона. Точка!

В това две мнения няма. Поддържат го всички християнски общества. И все пак хриситянският свят е разделен. По различни показатели разделенията са различни, но това, което е обект на моето разглеждане в момента е въпросът: отпаднали ли са старозаветните закони и ако да – кои.

Защото някои казват, че след като се спасяваме  без делата по закона – законът е отпаднал! Други казват, че Декалогът не е отпаднал, но не можем да го пазим съвършено, затова се спасяваме по благодат.

Започнах изследване. Събрах от Библията стотици стихове със сведения за закони, заповеди, наредби, постановления и т. н. Обобщих ги и разбрах, че евреите са наричали закон цялата Божия воля, изявена спрямо тях: първите пет книги на Мойсей, наредбите в целия Стар завет, Десетте Божи заповеди, постановленията, законите и напътствията – един сборник от Божии повеления, дадени на народа чрез Мойсей и наричани Мойсеев закон: Лука 2:22 Като се навършиха и дните за очистването, според Моисеевия закон, занесоха Го (Исус) в Йерусалим, за да Го представят пред Господа.

В това многообразие от закони, постановления и напътствия се натъкнах на един факт – открих две основни групи:

1. Заповеди, записани от Мойсей.

2. Заповеди, записани от Бог.

Записаните от Мойсей са:  закони, заповеди, наредби и постановления за жертвената служба в светилището, свещеническата служба на левитите, обрязването, яденето на идоложертвено, за робите, за насилието, за измиванията, за земята и т. н.

4 Царе 17:13  Върнете се от греховните си пътища и пазете Моите заповеди и наредби изцяло според закона, който дадох на бащите ви и който ви пратих чрез слугите Си, пророците.

Второзаконие 8:11 Внимавай да не забравиш Господа, твоя Бог, и да не престъпваш заповедите Му, законите Му и наредбите Му, които днес ти предавам.

Записани лично от Бога са Десетте Божи заповеди.

           Изход 31:18 И като свърши говоренето Си с Моисей на Синайската планина, Господ му даде двете плочи на свидетелството, каменни плочи, написани с Божия пръст. 

 Второзаконие 4:13 И Той ви изяви завета Си, който ви заповяда да вършите, т. е. Десетте заповеди; и ги написа на две каменни плочи.

 От самосебе си се налага изводът, че заповедите, написани от Божията ръка са от по-различно естество и от изключителна важност, щом сам Господ ги е написал.

Това условно разделяне на законите се потвърждава от втори факт – мястото на тяхното съхранение: първите заповеди, наричани още Книга на закона, Мойсей полага отстрани на ковчега на завета. Второз. 31:25, 26 ...тогава Моисей заповяда на левитите, които носеха ковчега за плочите на Господния завет: Вземете тази книга на закона и я сложете край ковчега за плочите на завета на Господа и там ще бъде за свидетелство против тебе.

Двете плочи с Десетте заповеди Господ заповяда да се поставят на най-святото място – вътре в ковчега: Изход 40:20 „И като взе плочите на свидетелството, положи ги в ковчега...”   

Това затвърди убеждението ми, че Декалогът е стойностно по-различен от останалите закони.

Трети факт: Службите от Мойсеевия закон, които са сочели на Исус, след Неговата жертва на кръста са отпаднали, с други думи ги „приковава” там, например:  

От церемониалния закон отпада жертвената система, защото Исус е вечната жертва: Евреи 9:26 „...(Исус) се яви веднъж да отмахне греха, като принесе Себе Си в жертва.”

Отпада свещеническата служба на левитите, защото свещеничеството се промени и сега Исус Христос е Първосвещеник в Небесното светилище: Евр. 4:14  „И така, като имаме велик Първосвещеник Исус, Божия Син, Който е преминал до най-високите небеса, нека държим това, което сме изповядали.”

Евреи 7:12 „Защото ако се промени свещенството, по необходимост става промяна и на закона.”
            

Отпадат постановленията: Ефесяни 2:15 като в плътта Си унищожи враждата, т. е. закона със заповедите Му, изразени в постановления.
          Колосяни 2:14 „...и като заличи противния ни в постановленията Му закон, който беше враждебен към нас, махна го отсред нас и го прикова на кръста." 

Обрязването: Галатяни 5:6 Понеже в Христос Исус нито обрязването има някаква сила, нито необрязването, но вяра, която действа чрез любов.
              Колосяни 2:11 В Него бяхте и обрязани с обрязване, извършено не от ръка, а с обрязването, което е от Христос, като съблякохте плътското тяло;

Отпада също гражданския закон и изобщо всичко, записано от Мойсей. Който препоръчва да се изпълнява дори само едно от тези неща, е длъжен да изпълни целия закон и е отпаднал от благодатта: Галатяни 5:3 Да! Повторно заявявам на всеки човек, който се обрязва, че е длъжен да изпълни целия закон. 
        Галатяни 3:10 Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: “Проклет всеки, който не постоянства да изпълнява всичко, писано в книгата на закона”.

 

А заповедите, написани с Божията ръка в момента се намират на най-святото място – в Небесното светилище:                

Откровение 11:19 И Божият храм, който е на небето, се отвори и се видя в храма ковчегът на Божия завет.

Логично е след разпването на Исус старозаветните нареждания да отпаднат, защото на кръста символите срещат своето изпълнение и който продължава да ги върши (жертване на животни, обрязване, свещенически левитски служби и т.н.), омаловажава жертвата на Христос.

Също така логично е Декалогът да не е отпаднал, защото той отразява Божия характер. Той е съвършен и не се променя. А в основата на всичко е любовта: „Да възлюбиш Господа с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум. Това е голямата и първа заповед. Втората, подобна на нея е: да възлюбиш ближния си като себе си. На тия две заповеди стоят целия закон и пророците.” (Матей 22:37-40).

Ако наистина обичаме така Господа,

1. Той ще е на първо място в живота ни.

2. Поклонението ни ще бъде запазено единствено за Него.

3. Ще почитаме и тачим святото Му име.

4. Ще горим от нетърпение да се срещаме с Него всяка събота.

 

Ако наистина обичаме нашите ближни както себе си: 5. Ще почитаме и уважаваме родителите си.

6. Ще ценим живота.

7. Ще бъдем морални.

8. Ще уважаваме чуждата собственост.

9. Ще сме честни в отношенията си с другите.

10. Няма да пожелаваме това, което е на другите, няма да завиждаме. 

И така, отговорих си на въпроса, който си поставих в началото – отпаднали ли са старозаветните закони и ако да, кои: Заповедите, записани от Мойсей и поставени край ковчега на завета след разпването на Исус Христос са отпаднали.

Заповедите, написани с Божията ръка и поставени в ковчега на завета, съхраняващи се днес в Небесното светилище, не са отпаднали. Те отразяват Божия характер, основата им е любов и са вечни.

(следва продължение)




Гласувай:
17



1. stela50 - Здравей , Ваня ... Никога не съм се замисляла .
13.11.2011 15:15
Прочетох внимателно и подробно , въпреки че
никога не бих поставила на съмнение отпадането на Божиите заповеди .
Очаквам продължението ...
Хубава неделя !
цитирай
2. estirbg - Малко хора се замислят, Ванче, за разликата и валидността на Божият закон и Петокнижието на Мойсей
13.11.2011 17:56
Чудесно е, че си се сетила да направиш тази съпоставка, за да стане ясно кое важи и кое на важи в днешно време.
Поздрави и от мен!
цитирай
3. vandela007 - Прочетох внимателно и подробно, ...
13.11.2011 18:49
stela50 написа:
Прочетох внимателно и подробно , въпреки че
никога не бих поставила на съмнение отпадането на Божиите заповеди .
Очаквам продължението ...
Хубава неделя !

Ако има 10 човека, които ме четат редовно и внимателно, ти си между тях; ако има 5 човека, които го правят, между тях си; ако са трима, и тогава си там.
И само един да е - ТИ СИ!
Поклон за благодарност.
Но не се чувствай задължена от тази изповед. Хрумна ми, написах го; за да се усмихнеш.
:)))
цитирай
4. vandela007 - Чудесно е, че си се сетила да напр...
13.11.2011 18:52
estirbg написа:
Чудесно е, че си се сетила да направиш тази съпоставка, за да стане ясно кое важи и кое на важи в днешно време.
Поздрави и от мен!

Благодаря за подкрепата, за мен е важно!
цитирай
5. vandela007 - Написах горния коментар, но всъ...
13.11.2011 18:54
Написах горния коментар, но всъщност очаквам и коментари с критика. Ще се опитам с Божия помощ да отговоря.
цитирай
6. estirbg - Знаеш ли,
13.11.2011 22:14
докато бях в евангелската петдесятна църква, нямаше нито една проповед за Божия закон! Явно съзнателно се е прескачала тази бодлива тема, защото знаят, че могат да се повдигнат нежелани въпроси и полемики, нали и те спазват луциферианския ден на поклонение - неделя! Представяш ли си каква патица съм била толкова години!!! Седя и само слушам (пасторът наистина имаше дар слово, но дали беше от Бога, то е друг въпрос!). В началото попитах една слушателка до мен "защо почитаме неделята, а не съботата", а тя пестеливо ми отвърна:"Щото Христос тогава е възкръснал и затова се тачи този ден!". Аз приех отговора като резонен и повече за закона дори и не съм помисляла през всички тези години! Пълна будала! Евангелистите нямат един библейски учебник, който да ти разясни основни библейски положения и никакви ясни постулати. Пък за пророчествата да не говорим....то не бяха бестселъри, то не бяха компилации от различни "видения"....
Благодаря на Бога, че само чрез "Великата борба" на Елън Уайт разбрах Закона, атаките към него от страна на Римокатолическата църква, изясни ми се цялата борба около него... и смених платформата, напуснах евангелската...
цитирай
7. stela50 - Никога не ме води при теб задължение ...
13.11.2011 23:42
Спирам с желание и си тръгвам с нещо ново, интересно и добро .
Разбира се , има неща , които ме замислят , в други не съм съвсем убедена
и това ме кара да прочета внимателно и допълнително ,
в трети съм некомпетентна и ги прочитам по няколко пъти .
Радвам се , че ми даваш възможност да се запозная с интересни факти и тълкования , поднесени много приятно и интересно , с примери и
доказателства от историята ,подкрепени с Вяра и мъдрост...
Спокойна нощ и светло утро , мила !
цитирай
8. lyuliak - В наше време
14.11.2011 17:51
най-масово се нарушават заповедите за прелюбодейството, пожеланието, кражбата... и все повече в разните филми се обвиват в романтичен ореол "ами виж му положенето и душата на този човек, нима можеше да постъпи иначе?" Ами да - можеше. Можеше да се помолим... /Казвам го и към себе си./
Така че - благодаря ти!
Заповедите не отпадат от това че в последните сто години от извечното им съществуване се надигнахме да ги пренебрегваме.
Просто светът се разболя - и се чуди защо.
Защото те не бяха хомота му, а бяха оградите между нас и пропастта...
цитирай
9. vandela007 - Поздравления!
15.11.2011 13:08
stela50 написа:
Спирам с желание и си тръгвам с нещо ново, интересно и добро............ ........................доказателства от историята ,подкрепени с Вяра и мъдрост...
Спокойна нощ и светло утро , мила !

Всеки би се поласкал от такъв коментар, но аз - още повече, защото вярвам, че интересът ти не е към моята личност, а към Божиите неща и към самия Исус Христос.
Поздрав!
цитирай
10. vandela007 - Люляк, какво чудесно име!
15.11.2011 13:15
lyuliak написа:
най-масово се нарушават заповедите за прелюбодейството, пожеланието, кражбата... и все повече в разните филми се обвиват в романтичен ореол "ами виж му положенето и душата на този човек, нима можеше да постъпи иначе?" Ами да - можеше. Можеше да се помолим... /Казвам го и към себе си./
Така че - благодаря ти!
Заповедите не отпадат от това че в последните сто години от извечното им съществуване се надигнахме да ги пренебрегваме.
Просто светът се разболя - и се чуди защо.
Защото те не бяха хомота му, а бяха оградите между нас и пропастта...

Благодаря ти, че се отбиваш при мен.
Бог да укрепи вярата ти и да ти подари Неговия мир!
цитирай
11. elina7 - Закона е за евреите !
20.11.2011 16:54
Виж моя постинг-" Кога ще дойде края на света ?"

Там ясно посочвам , че Бог е отворил вратата за езичниците, които не могат да се спасят чрез закона, а по благодат.
Но тази благодат не се разбира, за съжаление.

Блоагодатта е сила дадена ни от Бог за да вършим нещата, не по човешки /с човешка сила/, а с Божията сила.
Когато ги вършим с Божията сила можем и изпълняваме целия закон- без да се напъваме.
Пример: Както ябълката не се напъва, да не би да роди круши, вместо ябълки. Тя /ябълката/ не може да роди друго, освен ябълки. Ако се възползваме от Божията благодат/разбирай неограничена сила/, ще спазваме закона съвсем естествено, както не се замисляме кога да дишаме. Дали не сме забравили да дишаме и т.н.
Е, отпада ли закона - да не бъде. Но вече не аз го изпълнявам / не с моя сила и напъване/ , а по благодат т.е. чрез Божията сила.
Дано съм била ясна. Но ще продължа да пиша при желание от ваша страна.
цитирай
12. vandela007 - Ели, абсолютно съм съгласна с коментара ти.
21.11.2011 16:54
Ябълковото дърво не се напъва да даде ябълки, за да се докаже; то дава ябълки, защото Е ябълково дърво.
Така и ние - не се напъваме да пазим закона, за да докажем, че сме Божии деца; изпълняваме го, защото СМЕ Божии чада.

И обратно - ако не пазим закона, това означава, че нямаме достатъчно силна връзка с Бога - дотолкова, че да позволим на Светия Дух да запише заповедите в ума и сърцата ни.
Ние никога не знаем ЗАЩО някой изпълнява закона: не прелюбодейства, не краде, не се кланя на идоли и т. н. Дали се напъва, за да се "докаже", че е Божий или от Светия Дух е това. Само Господ знае, затова не бива да наричаме никого законник.
Надявам се да си съгласна с това.
цитирай
13. elina7 - 5:4 Вие, които желаете да се оправдавате чрез закона сте се отлъчили от Христа, отпаднали сте от благодатта.
22.11.2011 04:37
stela50 написа:
Прочетох внимателно и подробно , въпреки че
никога не бих поставила на съмнение отпадането на Божиите заповеди .
Очаквам продължението ...
Хубава неделя !

Галатяни 5:4 5:4 Вие, които желаете да се оправдавате чрез закона сте се отлъчили от Христа, отпаднали сте от благодатта.
Не знам за вас, но аз не мога да изпълня закона, още повече той е даден на евреите, а аз не съм еврейка. Но в момента, когато аз реша да спазвам закона, подтъпквам жертвата на Исус и отпадам от благодатта.
Благодатта е сила дадена ни от Бог да изпълним закона .
Е, не може да се каже, че закона е отпаднал, но той се явява като огледало, което ми показва - аз във благодатта ли съм или не. Защото, ако съм в Божията благодат, аз ще изпълнявам закона, както Исус го изпълни !
цитирай
14. elina7 - Римляни 11:6
22.11.2011 04:48
vandela007 написа:
Ябълковото дърво не се напъва да даде ябълки, за да се докаже; то дава ябълки, защото Е ябълково дърво.
Така и ние - не се напъваме да пазим закона, за да докажем, че сме Божии деца; изпълняваме го, защото СМЕ Божии чада.

И обратно - ако не пазим закона, това означава, че нямаме достатъчно силна връзка с Бога - дотолкова, че да позволим на Светия Дух да запише заповедите в ума и сърцата ни.
Ние никога не знаем ЗАЩО някой изпълнява закона: не прелюбодейства, не краде, не се кланя на идоли и т. н. Дали се напъва, за да се "докаже", че е Божий или от Светия Дух е това. Само Господ знае, затова не бива да наричаме никого законник.
Надявам се да си съгласна с това.

Римл.11:6 "Но , ако е по благодат не е вече от дела, иначе делото не е вече дело."
Разбираш ли какво казва стиха.
Ако ние със нашата сила спазваме закона вършим дела. В момента в който започнем с делата се отдалечаваме от благодатта.А със собствени сили не можем и затова - "прелюбодействаме,крадем,лъжем,клюкарстваме и т.н."
Гал.2:21" Не осуетявам Божията благодат; обаче, ако правдата се придобива чрез закона, тогава Христос е умрял напразно"
Да не бъде.Амин!
Но ако се откажем да вършим дела със собствена сила ние автоматично отиваме във благодатта/получаваме сила от Бог/ и както ябълката - спазваме целия закон, без напъване.
Ако го правим с напъване - си личи по това , че винаги едно няма да ни достига/както при богатия младеж , който е спазвал закона /.
Това записване на заповедите в сърцата ни е валидно само ако не сме се отлъчили от Божията благодат.Тази блгодат я получаваме при истинското "новораждане" и я губим при всяко преминаване "към делата".
********************
Като чета цитата от теб, разбирам, че не е ясно , но ....не знам как да го напиша по-ясно.
Ако пишеш , разбрала ли си последното или не -ще продължа ако не е ясно.
Бог да те благослови , че се интересуваш и искаш да разбереш Божиите неща. Тези, които размишляват ще имат добър успех- казва Исус Навин.
цитирай
15. vandela007 - Защото, ако съм в Божията благодат, ...
23.11.2011 00:25
elina7 написа:
Защото, ако съм в Божията благодат, аз ще изпълнявам закона, както Исус го изпълни !

Правилно си казала: както Исус го изпълни (а не колкото...)
цитирай
16. vandela007 - "Като чета цитата от теб, ...
23.11.2011 00:28

"Като чета цитата от теб, разбирам, че не е ясно , но ....не знам как да го напиша по-ясно.
Ако пишеш , разбрала ли си последното или не -ще продължа ако не е ясно."

Ще ти отговоря в отделен постинг.
цитирай
17. анонимен - чудесно, Ваня!
27.11.2011 00:06
написала си го прекрасно - кратко, ясно и систематизирано. Дано го прочетат повече хора...Продължавай в същия дух!Жалко, че не участваш вече във форум Християнство - там толкова спорове има за тия закони..Бог да те ръководи все така, мила!Дерзай!
цитирай
18. анонимен - Лина Йосифова
27.11.2011 00:09
анонимен написа:
написала си го прекрасно - кратко, ясно и систематизирано. Дано го прочетат повече хора...Продължавай в същия дух!Жалко, че не участваш вече във форум Християнство - там толкова спорове има за тия закони..Бог да те ръководи все така, мила!Дерзай!

цитирай
19. vandela007 - написала си го прекрасно - кратко, ...
27.11.2011 13:23
анонимен написа:
написала си го прекрасно - кратко, ясно и систематизирано. Дано го прочетат повече хора...Продължавай в същия дух!Жалко, че не участваш вече във форум Християнство - там толкова спорове има за тия закони..Бог да те ръководи все така, мила!Дерзай!

Линка, благодаря ти за насърчението. Вярвам, че и вие с Ники се справяте с Божия помощ във форума.
Поздрав!
цитирай
20. анонимен - Поздравления!
27.11.2011 14:44
Добре поднесено и звучи логично.
цитирай
21. анонимен - Опера для Philips Скачать opera mini для Philips
31.01.2012 20:06
Изначально поисковая система Google была установлена по умолчанию в Opera Mini[17], но 8 января 2007 года, Opera Software и Yahoo! объявили о сотрудничестве и намерении сделать Yahoo! поисковой системой по умолчанию взамен Google[18]. 27 февраля 2008 года Opera Software объявила о том, что в Opera Mini и Opera Mobile будут использовать по умолчанию Google. Это вызвано жалобами пользователей по поводу сложности системы Yahoo! и простоте в использовании Google. С 13 мая 2008 года в русскоязычной версии Opera Mini в качестве поисковой системы по умолчанию используется Яндекс[19]. http://newminiopera.ru/ Опера для Nokia Скачать opera mini для Nokia
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287570
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031