Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 12:54 - ХРИСТОВАТА ЛЮБОВ МЕ ПРИНУЖДАВА (2Кор. 5:14)
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5557 Коментари: 26 Гласове:
14

Последна промяна: 22.01.2023 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Имах намерение най-подробно да разгледам въпроса за оправдание чрез вяра така, както аз за себе си съм го изследвала, но се получи една доста дълга статия. Помислих си, че за някои може да е отегчително, затова реших тук да го разкажа като приказка – а доказателствата от Библията да приложа отделно. 

За какво става въпрос: След грехопадението на Адам и Ева всеки човек се ражда с грешно естество. Но Бог ни обича. Иска да ни спаси от греха и нещо повече: да живеем с Него във вечността. Как? Ясно е, че така, както сме грешни, не можем да живеем в Божието присъствие. А не можем и да променим естеството си; Господ казва, че както леопард не може да смени кожата си, така и ние не можем да станем безгрешни. Тогава?

Почвам отначало: ние всички сме грешници. Заплатата на греха е смърт. Заслужаваме смърт. И в частност – аз! Но.... Но!

Ако някой друг заплати, ако някой друг умре вместо мен със смъртта, която аз заслужавам и поеме моята вина, тогава мога да бъда свободна да живея вечен живот с Господ. Ако!!!

И ето, че има Такъв!

Точно това е направил Исус на кръста. Умрял е вместо мен; със смъртта, която аз заслужавам. Заплатил е моя дълг, за моите грехове. И за греховете на всеки един човек, роден на тази земя.

Това е нещо велико! Аз, най-голямата грешница! За мен е платила най-великата и единствено безгрешна Личност – Божият Син! Толкова много ли ме обича? Толкова ли съм важна за Него, че е направил това за мен!!! Толкова значима ли съм в Неговите очи? Гърлото ми затъква от възторг, радост и вълнение. Исусе мой, Спасителю!

А аз, аз какво да направя, за да заслужа това спасение? Сигурно има нещо, което трябва да направя? – въпрос, който си задават милиони хора по света.

- Не – казва ласкаво Исус – не можеш нищо да направиш. Можеш само да Ме обичаш и да Ми се довериш.

- Само това?

- Само това!

- И няма да ме осъдиш?

- Няма! Ще бъдеш свободна. Ще ти кажа: „Свободна си от греха! Това е подарък. Иди си и не съгрешавай вече!”

- Звучи ми познато, не каза ли така и на Мария Магдалена?

- Да.

- Значи, за да ми простиш, трябва да вярвам в Теб, но и да се старая да не съгрешавам повече?

- Не ме разбра. За да бъдеш оправдана, е необходимо само да вярваш в Мен и да Ме обичаш!

- Тогава... мога да продължавам да си греша? Да си послъгвам, да си открадвам помалко и... други такива?

- Пак не Ме разбра. „Не съгрешавай вече” означава да обичаш; когато обичаш, ти не кроиш пъклени планове как да измамиш някого; как да го подведеш, да го излъжеш, окрадеш или убиеш – това по отношение на хората. По отношение на Мен – също; да не съгрешаваш означава да Ме обичаш: Аз да съм единствения ти Бог, да уважаваш и да не изговаряш напразно името Ми... и т. н. – знаеш Десетте Божи заповеди.

„Не съгрешавай вече” означава обичайки, вече да нямаш афинитет към злото. И на ум да не ти идва да направиш нещо лошо. Но това ти сама не можеш да го постигнеш. Само Аз мога да го изработя в теб, ако имаме връзка с теб. И запомни: колкото и да се стараеш да не съгрешиш, никога, НИКОГА докато си на тази земя и в това естество, няма да станеш толкова добричка и съвършена, че да можеш чрез делата си да спечелиш вечния живот.

Гаранция за вечния ти живот е това, което Аз направих на кръста, защото там Аз поех твоята вина, а вярата ти е средството, чрез което можеш да се хванеш за Мен.

 

Този мислен разговор с Исус може да продължи още дълго. Но за мен беше важно да разбера, че гаранция за опрощението на моите грехове е това, което Исус е направил, а не това, което аз мога да направя. На практика единственото, което мога да направя е: чрез вяра да се хвана за обещанието Му.

До тук добре. С Десетте Божи заповеди обаче ми беше по-трудно и доста объркващо. Че не мога да ги спазвам съвършено, то е ясно. Но като не е съвършено, до колко мога да „си отпускам” отклонение? Всичките да ги спазвам помалко или да спазвам например половината от тях или... 9 от тях. Мислейки в тази посока, не намирах отговор.

Докато един ден, беше петък, изчистих къщата си и се приготвих за съботата. Огледах наоколо и видях, че твърде добре съм си свършила работата. Имах самочувствие, че съвършено съм се справила.

На другия ден сутринта влязох в хола. Слънцето огряваше стаята. Веднага на светлината стана ясно, че тук-там съм позамацала стъклата. Погледнах секцията, имаше участъци, незасегнати от парцала; на пода – косъмчета, кончета, малки боклучета... Всичко това не се забелязваше докато слънцето не огря стаята. Какво разочарование! А аз бях доволна от себе си и мислех, че идеално съм изчистила...

Ето колко съм съвършена! Толкова съвършено мога да пазя и заповедите! Моята правда е като омърсена дреха (Исая 64:6). Както на фона на слънчевата светлина се виждат мръсните участъци в стаята, така и на фона на Исус, светлината Исус, се виждат недостатъците ми.

Тогава, като не мога да изчистя съвършено, това повод ли е въобще да не чистя или да мина небрежно отгоре-отгоре, или да избърша праха на едната секция, а другата да оставя? Не! Ще я изчистя толкова, колкото мога. Дъщеря ми може би ще изчисти по-добре от мен, млада е; а майка – ще се справи по-зле от мен; тя е възрастна и немощна. И тогава разбрах: не е важно колко се старая и какъв е резултатът, а каква съм. Това означава да спазвам заповедите по дух, а не по буквата. А духът, който Господ е вложил в мен, е дух на любов.
          Десетте Божи заповеди не са „програма за спечелване на спасение”. Не са списък от правила и забрани. Законът е много повече от правене – неправене. Той е състояние на духа, отразяващо отношението ми към Бога и към хората. Отношение на любов. Каквото и да правя, колкото и да се старая, ако любов нямам, никак не ме ползва (1Кор.13 гл.)

И как няма да обичам Този, Който толкова ме обича, че даде живота си, за да сме заедно с Него във вечноста! Аз също искам да съм с Него. И от любов, в моето несъвършенство искам да правя най-доброто, на което съм способна.

Защото Христовата любов ме принуждава... (2Коринтяни 5:14)

                        

                             (следва продължение)




Гласувай:
14



1. stela50 - Здравей , Ваня ...Интересно ми беше да прочета ...
08.11.2011 16:15
...Това означава да спазвам заповедите по дух, а не по буквата ...
...Десетте Божи заповеди не са „програма за спечелване на спасение”. Не са списък от правила и забрани. Законът е много повече от правене – неправене. Той е състояние на духа, отразяващо отношението ми към Бога и към хората. Отношение на любов. Каквото и да правя, колкото и да се старая, ако любов нямам, никак не ме ползва ...
Тези мисли достатъчно ясно изразяват посланието на твоята приказка ...
Благодаря за този хубав разказ .
Хубав ден !
цитирай
2. vandela007 - Тези мисли достатъчно ясно из...
08.11.2011 21:19
stela50 написа:

Тези мисли достатъчно ясно изразяват посланието на твоята приказка ...
Благодаря за този хубав разказ .
Хубав ден !

Тонове хартия са изписани на тази тема. Радвам се, че оценяваш моята страничка като достатъчно ясна.
Хубава вечер и на теб!
цитирай
3. анонимен - Благодаря
09.11.2011 08:01
Ваня стопляш сърцето ми

цитирай
4. vandela007 - Ваня стопляш сърцето ми Щеше ...
09.11.2011 09:52
анонимен написа:
Ваня стопляш сърцето ми


Щеше да ми е приятно да знам чие сърце, но мисля, че се сещам.
Бог да те укрепи днес! Прочети си Псалм 20 - това е поздрав от мен.
:)
цитирай
5. анонимен - Чудесно, Ваня!
09.11.2011 10:54
Така си го написала, че да се разбере от всеки.Ще го кача във Фейсбук и ще го пратя на повече хора - дано им се отворят очите...
цитирай
6. анонимен - Така си го написала, че да се разбере ...
09.11.2011 10:56
анонимен написа:
Така си го написала, че да се разбере от всеки.Ще го кача във Фейсбук и ще го пратя на повече хора - дано им се отворят очите...

Не е анонимно - от LinaSDA
цитирай
7. vandela007 - Така си го написала, че да се разбере ...
09.11.2011 11:41
анонимен написа:
Така си го написала, че да се разбере от всеки.Ще го кача във Фейсбук и ще го пратя на повече хора - дано им се отворят очите...

Чувствам се благословена, когато Господ ме употребява - Той да расте, аз да се смалявам! (Йоан 3:30)
цитирай
8. анонимен - Мария Стефанова
09.11.2011 17:13
Благодаря на Бога за личности като авторката на тази статия! Последно време е, когато Той мощно ще говори чрез Своите инструменти, верните Му деца. Слава да бъде на Името Му! Прекрасно написано!
цитирай
9. vandela007 - Благодаря на Бога за тази статия! ...
09.11.2011 18:39
анонимен написа:
Благодаря на Бога за тази статия! Последно време е, когато Той мощно ще говори чрез Своите инструменти, верните Му деца. Слава да бъде на Името Му! Прекрасно написано!

Радвам се, че ви харесва, наистина се постарах да бъде достъпно и разбираемо и за по-малко запознати с Библията.
цитирай
10. vandela007 - Здравей, Линка!
09.11.2011 18:43
анонимен написа:

Не е анонимно - от LinaSDA

Радвам се и благодаря за подкрепата!
цитирай
11. bigbro - Привет
09.11.2011 21:57
Много хубав текст и поглед към хората и тяхното житие. Не законите, а хората са важни.
цитирай
12. vandela007 - Много хубав текст и поглед към хо...
10.11.2011 07:48
bigbro написа:
Много хубав текст и поглед към хората и тяхното житие. Не законите, а хората са важни.


"- Пак не Ме разбра. „Не съгрешавай вече” означава да обичаш – да не кроиш пъклени планове как да измамиш някого; как да го подведеш, да го излъжеш, окрадеш или убиеш – това по отношение на хората. По отношение на Мен – също; да не съгрешаваш означава да Ме обичаш: Аз да съм единствения ти Бог, да уважаваш и да не изговаряш напразно името Ми... и т. н. – знаеш Десетте Божи заповеди."
цитирай
13. elina7 - Нямам думи !
10.11.2011 14:02
На хубавото не може да се каже друго, освен........... Браво!
Разбрала си Божия план за спасение и го обясняваш много добре.
Мога ли да го ползвам, като го копипествам във фейсбук ???

Бог да те благослови и да ти дава сили да продължиш в този дух !
Амин!
цитирай
14. vandela007 - Ели,
10.11.2011 15:31
Благодаря ти за оценката. Можеш да го ползваш и разпространяваш. Това е основно Библейско учение и моето убеждение никога не е било по-различно то това.
Само искам да те питам: с всичко ли, което съм написала си съгласна? С всяко едно изречение и всяка една дума? Никаква забележка ли нямаш?
Питам те, защото мисля, че има някои противоречия с твоите разбирания.
цитирай
15. morningstar1 - Прекрасен постинг!
10.11.2011 20:50
Какво удоволствие ми беше да прочета всичко това! Чудесно е Ваня!
Пръскай светлината на Христос и плодовете няма да закъснеят.
Бог да е с теб и все така мъдро да те ръководи!!
Прегръдка!
цитирай
16. bobby99 - Поздравления!
10.11.2011 21:06
Толкова стегнато, без излишни думи. Толкова ясно, достъпно и точно поднесен спасителния план и оправданието чрез вяра!
Слава да е на Бога!
цитирай
17. elina7 - Благодаря - ползвах го. От това по ясно......?
11.11.2011 06:19
vandela007 написа:
Благодаря ти за оценката. Можеш да го ползваш и разпространяваш. Това е основно Библейско учение и моето убеждение никога не е било по-различно то това.
Само искам да те питам: с всичко ли, което съм написала си съгласна? С всяко едно изречение и всяка една дума? Никаква забележка ли нямаш?
Питам те, защото мисля, че има някои противоречия с твоите разбирания.


Нямам никакви забележки .
Когато чета нещо, не аз, а Святия Дух,който е в мен има забележки, ако има такива.
Аз не знам нищо. А Той ми казва - това -да , но това -не.
Но, не бива да се забравя, че дявола не казва 100% лъжа- а 99% истина и само един процент лъжа.
Само Святия Дух в нас може да улови този 1% лъжа. Затова не трябва да вършим нищо по човешки без Бог.
Бог да те благослови. Амин.
цитирай
18. vandela007 - Какво удоволствие ми беше да про...
12.11.2011 16:07
morningstar1 написа:
Какво удоволствие ми беше да прочета всичко това! Чудесно е Ваня!
Пръскай светлината на Христос и плодовете няма да закъснеят.
Бог да е с теб и все така мъдро да те ръководи!!
Прегръдка!

Благодаря ти, Дени за подкрепата.
Топла прегръдка и за теб!
цитирай
19. vandela007 - Толкова стегнато, без излишни д...
12.11.2011 16:10
bobby99 написа:
Толкова стегнато, без излишни думи. Толкова ясно, достъпно и точно поднесен спасителния план и оправданието чрез вяра!
Слава да е на Бога!

Слава!
И благословена седмица!
цитирай
20. vandela007 - Нямам никакви забележки. Когато ...
12.11.2011 16:14
elina7 написа:

Нямам никакви забележки .
Когато чета нещо, не аз, а Святия Дух,който е в мен има забележки, ако има такива.
Аз не знам нищо. А Той ми казва - това -да , но това -не.
Но, не бива да се забравя, че дявола не казва 100% лъжа- а 99% истина и само един процент лъжа.
Само Святия Дух в нас може да улови този 1% лъжа. Затова не трябва да вършим нищо по човешки без Бог.
Бог да те благослови. Амин.

Така е, дяволът е опасен; може да ни подведе, затова Словото казва: ИЗПИТВАЙТЕ ДУХОВЕТЕ и още: АКО НЕ ГОВОРЯТ СПОРЕД ТОВА СЛОВО, НАИСТИНА НЯМА ЗАЗОРЯВАНЕ ЗА ТЯХ.
цитирай
21. lyuliak - *
14.11.2011 17:54
„Не съгрешавай вече” означава да обичаш." - християнка съм от години но пак от сърце ти благодаря за тази реплика!!! Понякога простото и ясното ни е така нужно.
цитирай
22. vandela007 - „Не съгрешавай вече” означава да ...
14.11.2011 18:25
lyuliak написа:
„Не съгрешавай вече” означава да обичаш." - християнка съм от години но пак от сърце ти благодаря за тази реплика!!! Понякога простото и ясното ни е така нужно.

Абсолютно съм съгласна! С години слушаме проповеди, четем словото, а някои истини ни убягват. Даже наизуст знаем стиховете: „Да възлюбиш Господа с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум. Това е голямата и първа заповед. Втората, подобна на нея е: да възлюбиш ближния си като себе си. На тия две заповеди стоят целия закон и пророците.” (Матей 22:37-40).
Тези стихове ни казват точно това: че да изпълняваш заповедите, да не съгрешаваш - това значи да възлюбиш и да обичаш.
Аз също късно го осъзнах...
Благодаря ти за откровеността.
цитирай
23. pentecost - Мда, Ваня,
16.11.2011 07:00
и аз не бих могъл да добавя много към този постинг. Добре си го изразила, особено тук:

"Десетте Божи заповеди не са „програма за спечелване на спасение”. Не са списък от правила и забрани. Законът е много повече от правене – неправене. Той е състояние на духа, отразяващо отношението ми към Бога и към хората. Отношение на любов."

Само че не мога да разбера защо в следващия си постинг като че ли отново се връщаш към буквата на закона в разсъжденията си за десетте Божи заповеди. Ако имаме любовта на Бога в сърцата си и сме се оставили да ни води Духа, нямаме нужда от заповедите/закона. Те са били дадени на хората за периода допреди да слезне Св. Дух, за да могат човеците да развиват в себе си любовта към Бога и ближния. Сега е по-добре, защото тази любов вече обитава в нас.

Както и да е, мисля, че сме на една страница, просто понякога се учудвам когато християни се връщат към десетте заповеди в СЗ и се жалват, че не ги спазвали и т.н. Ние не сме законници все пак (юдеите са такива). Ние сме хора, ходещи и живеещи в Духа, или поне това ни е стремежа. При нас законът е изписан в сърцата, ако ходим в Духа. За съжаление много християни не са приели или не искат да приемат кръщение в Св. Дух, а без него животът на вярващия остава пуст. Но за това друг път.
цитирай
24. vandela007 - и аз не бих могъл да добавя много към ...
16.11.2011 15:54
pentecost написа:
и аз не бих могъл да добавя много към този постинг. Добре си го изразила, особено тук:

"Десетте Божи заповеди не са „програма за спечелване на спасение”. Не са списък от правила и забрани. Законът е много повече от правене – неправене. Той е състояние на духа, отразяващо отношението ми към Бога и към хората. Отношение на любов."

Само че не мога да разбера защо в следващия си постинг като че ли отново се връщаш към буквата на закона в разсъжденията си за десетте Божи заповеди.

Ще те помоля както цитира това, което ти харасва от статията ми, така да цитираш или с твои думи да ми кажеш как разбра, че "отново се връщам към буквата на закона в разсъжденията си".
Защото аз само казах, че Десетте Божи заповеди не са отпаднали. Според мен други констатации не съм правила в следващия си постинг.
цитирай
25. merita - Искрено те поздравявам за напис...
17.11.2011 07:50
Искрено те поздравявам за написаното.Християнски поздрав и нека любовта те води и занапред .
Съгласна съм с това , което споделяш като мисли.Две са заповедите , които да ни ръководят:
Да обичаме своя Бог .... и да обичаме ближния както себе си.Ако тази философия на живот ни води , ние ще изпълняваме всички изисквания на нашия Създател.
Съзнанието за нашето несъвършенство не трябва да ни обезкоражава.Напротив , трябва да напрягаме сили и да сме будни вървейки по пътя към вечен живот.Знаем , че той е тесен но който издържи той ще бъде спасен!
Исус Христос плати висока цена но ни даде дар който ние трябва да ценим - възможноста да бъдем поданици на новия праведен свят.
Поздрав!
цитирай
26. vandela007 - Благодаря за коментара. Подкрепям ...
21.11.2011 16:43
Благодаря за коментара.
Подкрепям мнението ти.
Особено тези думи: "Две са заповедите , които да ни ръководят:
Да обичаме своя Бог .... и да обичаме ближния както себе си.Ако тази философия на живот ни води , ние ще изпълняваме всички изисквания на нашия Създател."


Сърдечен поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287955
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031