Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 20:11 - ДВЕ ПРОРОЧЕСТВА - видението на Даниил допълва съня на Навуходоносор
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3526 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 15.02.2021 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             В Даниил 7-ма глава се казва, че Даниил имал видение за зверове, които излизат от морето:  „...Видях в нощното си видение и ето, четири... големи зверове възлязоха из морето различни един от друг. (Дан. 7:2,3) 

             Зверове излизащи от морето? Какво означава?  Нека оставим Библията да ни даде ключа за това символично пророчество. Първо, в този сън има вода. Откровение 17:15 казва:  „...Водите, които си видял...са люде и множества, народи и езици.”  Следователно водата в библейските пророчества е символ на пренаселеност от хора.

              Бог казва на Даниил какво представляват тези четири звяра: Тия четири големи звяра са четирима царе, които ще се издигнат на земята.” (Дан 7:17)  До тук изяснихме: зверовете са царства (народи, държави), които излизат от населена област на земята. Разбирате ли? Това не е тълкувание, това самата Библия го обяснява.

             Зверовете са различни един от друг: първият е като лъв, вторият като мечка, третият като леопард и четвъртият – ужасен и твърде як. Каква зоологическа градина! Ако си спомняте съня на Навуходоносор, там също имаше четири царства: Вавилон, Мидо-Персия, Гърция и Римската империя.

              Ще направим един паралел между Съня (на Навуходоносор) и Видението (на Даниил):

             „Първият звяр бе като лъв и имаше орлови крила, а като го гледах, крилата му се изскубаха...” (Дан.7:4) Какво би могло да символизира по-добре Вавилон от лъва – царя на животните (златната глава в Съня)? Самите вавилонци използвали лъва, за да изобразят империята си; археолозите открили  в развалините на Вавилон символа на лъва с орлови крила. На 13 октомври 539 г. пр. Хр. дошъл безславният край на Вавилон.

             Царството, символизирано от втория звяр, мечката, е Мидо-Персия (сребърните гърди в Съня).  За нея Даниил казва:  звярът се повдигна...и имаше три ребра в устата си между зъбите.” (Дан. 7:5) В Библията не се споменава значението на тези три ребра, но много библейски учени смятат, че те символизират Лидия, Вавилон и Египет – трите основни територии, погълнати от мидо-персийската армия.

            Бог показал на Даниил във видението, че ще се издигне и друг звяр, трето царство:  „...Друг звяр, приличен на леопард, който имаше на гърба си 4 птичи крила и 4 глави  и даде му се власт.” (Дан.7:6) Това е Гръцката империя (бронзовият корем от Съня). Крилете символизират летящият устрем на завоеванията на Александър, а четирите глави – разделението на Гърция на 4 части:  „...Четирима царе ще се издигнат от този народ...” (Дан.8:22). Наистина след смъртта на Александър четирима негови генерали  поели управлението над империята: Касандър, Лисимах, Птоломей и Селевкий. Гръцката империя загинала на 22 юни 168г. пр. Хр. в битка край Пидна.

            „Ето, четвъртият звяр, страшен и ужасен и твърде як; той имаше големи железни зъби... и се различаваше от другите зверове – имаше 10 рога.” (Дан 7:7) Това е Римската империя (железните нозе от Съня). Той се различавал от другите зверове, защото имал 10 рога (10-те пръста на нозете в Съня, смесени от кал и желязо). Сега във Видението се появява една съществена подробност, липсваща в Съня. Даниил казва: „Като разглеждах роговете, ето между тях излезе друг, малък рог, пред който 3 от роговете се изкорениха.” Спомняте ли си, че в Съня 3 от 10-те племена, нападнали Римската империя не създадоха държави (херули, вандали и остготи). Тук се казва, че са се изкоренили.

             В Дан. 7:24 се казва, че десетте рога са десет царе, които ще се издигнат от това царство. На познатия ни вече език това означава, че Римската империя ще се раздели на отделни държави. Седем от тези царства съществуват и днес в Европа.

                                                                                      

 image

 

 

            И така: между 10-те рога се появява един друг – малък.

            Кой е малкият рог, израснал от десетте, изкоренявайки три от тях в битката за надмощие? В Дан. 7:8 се казва, че в тоя рог имаше очи като човешки и уста, които говореха надменно.

             Може би се сещате: малък рог – малка държава. Издигнала се от средите на Европа. Съществува и до днес и е много силна, въпреки че е малка.

 

 image

 

 

        Как завършва пророчеството в 7 гл.?

       Както и това, във 2 гл. – с Второто пришествие на Исус Христос. Бях ви казала, че пророчеството в Даниил 2-ра глава се повтаря в 7-ма с повече подробности и се потретва в 8-ма, с още повече подробности. В коментар ме питаха не е ли възможно неръкотвореният камък, падащ от небето (във 2-ра гл.) да е астероид. Ето тук в 7-ма глава ясно се казва, че не е астероид, а Исус Христос. В Дан. 7:9,10 се казва: „Старият по дни седна...съдилището се откри и книгите се отвориха.” С други думи, ще  проведе съд и това става  малко преди Второто пришествие: „Гледах в нощните видения и, ето, един като Човешки Син идеше с небесните облаци и стигна до Стария по дни; и Го доведоха пред Него. И на Него бе дадено владичество, слава и царство, за да Му слугуват всички племена, народи и езици. Неговото владичество е вечно - то няма да премине, и царството Му е царство, което няма да се разруши.” (Дан.7:13 и 14)

 

 

 image

 

 

            Тук вече няма съмнение кой идва от небето. След толкова много съвпадения между двете пророчества, не може в Дан. 2-ра глава да е астероид, а в Дан. 7-ма – Исус Христос.

            Повече подробности за пророчеството – в Дан. 8-ма глава.




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Библията обяснява много неща ...
17.08.2011 22:51
Не е нужно да се гадаят , а да се прочетат и разберат .
Възхищавам се ,Ваня , на начина по който ни представяш
обясненията на библията - достъпно , обосновано , интелигентно ...
Аз лично съм ти благодарна за тези постинги много .
Научавам нови , обяснявам си познати неща ...обогатявам знанията си .
Поздрав и спокойна нощ !
цитирай
2. vandela007 - Таня,
21.08.2011 17:05
Радвам се, че ти е интересно.
И на мен когато го чух за пръв път, ми беше изключително интересно да науча какво стои зад всичко това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287613
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031