Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2011 11:52 - ПРИКАЗКИ, ПРИКАЗКИ... (продължение)
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5559 Коментари: 16 Гласове:
11

Последна промяна: 31.07.2011 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Не мислете, че не харесвам тези приказки. И на мен като дете са ми били любими, но като си помисли човек: колко успешно учим децата си да издигат красотата в култ! Колко много приказки са основани на физическата привлекателност! Ето например:

      1.  Грозното патенце. Нещастното пате, което било отхвърлено от по-красивите си родственици. Като символ на всяко непревлекателно дете, грозното патенце било разстроено поради уродливата си външност. За щастие в него се криел красив лебед, което станало ясно, когато патето пораснало.

    Историята не описва обаче съдбата на грозните патенца, които си остават грозни и като пораснат! Колко ли деца очакват като пораснат да се окаже, че в тях е скрит красавец или красавица, както в грозното пате – красив лебед, но нещата само стават още по-лоши през юношеството?

           2.Спящата красавица. А защо тази приказка не е за Спящата грозница? Защото в този случай принцът никога нямаше да й обърне внимание и нямаше да я събуди с нежна целувка. Той щеше да остави една грозничка принцеса да продължава да спи. Красотата на царската дъщеря е важна за романтичната приказка.

     3.Рудолф – еленчето, което има странен нос и поради това е отблъснато от другите еленчета. Те му се смеят, наричат го с обидни имена и не му позволяват да се включва в игрите...

          4.Слончето Дъмбо. Той  бил осмиван за това, че имал големи, провиснали уши, докато не започнал да лети с тях...

          5.Снежанка и седемте джуджета. Злата царица задала съдбоносния въпрос: „Огледалце, огледалце, я кажи, коя е най-красива на света?”  Мотивацията на нейния въпрос е ясна: най-красивата е най-благородна, най-ценна...

          6.Пепеляшка. Основната разлика между Пепеляшка и нейните сестри била красотата. Пепеляшка била окъсана и рошава, но красива, докато и най-скъпите бутикови дрехи не можели да скрият грозотата на нейните сестри.

 

       Ето и няколко извадки от едно списание:

-  Проучване доказвало, че оценките в училище се влияят от привлекателността на детето.

     -  Когато на възрастни били показани снимки на деца и били помолени да разпознаят детето, което е нарушило дисциплината в клас, възрастните били склонни да изберат по-грозните деца за нарушители. По същия начин по-грозните били считани за по-нечестни от по-красивите.

      - Според друго проучване начинът, по който повечето учители наказват провинение в дисциплината, е свързан с привлекателността на детето. С други думи, при едно и също провинение, по-красивото дете е наказвано по-малко, отколкото грозният му съученик.

       - Влиянието на физическата привлекателност е добре установено и в детската градина. Красивите тригодишни деца са много по-популярни сред връстниците си дори на тази крехка възраст.

 

         Едно грозно дете всеки ден се сблъсква с усещането за по-долно качество и няма никакъв изход. Не може да обвини никого. Не може да промени нищо.

         Не може нито да обясни, нито да се извини. Дори не може да се скрие. Където и да отиде, го преследват жестоките послания, изпращани му от думите или погледите на тези около него: „Ти не си харесвн, ти си един провал; ти си различен, смотан, мразят те; ти не струваш нищо!” И с течение на времето гласовете стават все по-силни и по-силни, докато писъкът им заличи всички други звуци в юношеския ум: „Няма надежда, аз съм обречен грозник!”

                                (продължава)




Гласувай:
11



1. yotovava - Като се загледаш,
31.07.2011 12:11
приказките са кръвожадни и страшни, дотолкова, че аз например избягвах да разказвам голяма част от тях на детето си.
Валя
цитирай
2. vandela007 - Ти питай дъщеря ми
31.07.2011 12:58
какви приказки й разказвах... (тя по някога наднича тук)
:)))
цитирай
3. magicktarot - Приказките са алегории, Ваня:) Както и библейските предания и куп други традиции...
31.07.2011 13:16
Да, едно дете и едно примитивно и твърдо материално общество (като нашето) може да ги приеме в прекия им смисъл, но всъщност те са символ... Показват как човекът твори красота, как преобръща живота си от грозно нещо - в красиво. Всеки е грозен в един или друг аспект. А за да се разбере нещо и да влезе в подсъзнанието - е най-лесно да се използват ежедневни примери. Какъв по-добър и лесен пример от физическата грозота? Красавицата и Звяра са също добър пример - да успееш да обикнеш въпреки грозотата и по този начин да направиш обичания красив, той да се превърне в принц (както и жабата, която става принцеса)...

Бог изпраща всеки с мисия да покаже и изяви най-красивото от себе си. Може би знае на кого да даде повече физическа привлекателност и на кого по-малко...:) Поздрави!
цитирай
4. vandela007 - Съгласна съм с теб,
31.07.2011 13:47
че Красавицата и звярът е приказка от ДРУГ ТИП. Тя наистина показва, че не красотата е критерий за обичащия и че непривлекателния може да бъде красив, погледнат с очите на любовта.
Съгласна съм и с това, че Бог има специални дарби и план за всеки отделен човек.
Благодаря ти.
цитирай
5. pisatelkata - Страхотна тема си написала, за к...
31.07.2011 16:35
Страхотна тема си написала, за която може да се пише страшно много и дискусира. Тема докоснала много деца, а също и по-голями. Затова аз постоянно учех децата си, сега и внучетата, че човек се уважава и обича по сърце, а не по красота. Не красотата краси човека, а неговото добро сърце. Поздравление за прекрасния постинг.
цитирай
6. vandela007 - За мен това е "вечна" ...
31.07.2011 19:03
За мен това е "вечна" тема (ако си чела историята на живота ми в първоначалните постинги).
И аз мислех, че ще има повече дискусии...
Ще разкажа и една моя история. :)))
цитирай
7. magicktarot - В десетката, Ваня! "Погледнат с очите на любовта"...
31.07.2011 22:36
vandela007 написа:
че Красавицата и звярът е приказка от ДРУГ ТИП. Тя наистина показва, че не красотата е критерий за обичащия и че непривлекателния може да бъде красив, погледнат с очите на любовта.
Съгласна съм и с това, че Бог има специални дарби и план за всеки отделен човек.
Благодаря ти.


Това е много точно казано! Навежда ме на мисълта, че всичко, погледнато с очите на любовта, е красиво... А ако наистина има грозни същества - то това ме кара да мисля, че все още няма достатъчно любов в нашия свят... Да се надяваме това да се коригира някога... Думите ти ме накараха да се замисля, че не в грозотата е проблемът, а в липсата на любов...
цитирай
8. idemidoidemi - щерка ти
31.07.2011 23:16
vandela007 написа:
какви приказки й разказвах... (тя по някога наднича тук)
:)))


що бре?! ти да не си горда?! мен още ме гледат с недоумение, ако се случи да споделя...

:)))) закачам се. варно е, така ме гледат, като едно грозно пате, но аз за секунда не съм съжалявала за всички вицове на абсурда, които ме приспиваха :) )))

но от тогава... калникът ми много трака ;) ))))
цитирай
9. idemidoidemi - Приказките за деца, стиховете за ...
31.07.2011 23:26
Приказките за деца, стиховете за деца си имат основна задача да обличат и обясняват страховете на децата, отношенията, в които изпадат или ще... и т.н.

мда, грубо казано, но все пак те не изкривяват съзнанието на децата, а го подреждат като за обществото, което ги очаква...

не бъркай етика и естетика... ;Рр

все плодове, ама все пак круши и ябълки ;))) /ти си ме учила/
цитирай
10. idemidoidemi - извинявай за щурмуването на блога ...
31.07.2011 23:27
извинявай за щурмуването на блога ти, ама се присетих нещо: каляне в локви... на теб какво ти говори това? :) ))))
цитирай
11. feq - Приказките, вечните детски приказки... любими на милиони деца...
01.08.2011 09:44
И знаете ли, защо са любими?
Защото винаги имат щастлив край! "И заживели весели, щастливи..."
Колкото и вещици, баби Яги, вълци, змеьове да има в приказките винаги Доброто побеждава злото...
ЕТО, ТОВА СЕ ХАРЕСВА НА ДЕЦАТА!

Преди време прочетох това:

http://frina.blog.bg/izkustvo/2009/10/14/prikazkite-za-vyzrastni-koito-ne-ni-razkazaha.415529

В днешно време хората имат склонност винаги да анализират, критикуват, разпъват на кръст! Всичко се отрича - приказките, историята, героизма...
Просто, ... защото героите трябва да са злодеи и приказките винаги да завършват с лош край!
Съвремието ни е такова - негативно!
Хората, на които в детството не са им чели приказки, нормално е да ги отричат.
Те не са живяли в приказния свят, той им е чужд, смешен, нелогичен!
По-естествено им е да четат жълтите хроники, крими истории - кой къде, кого убил, изнасилил, измамил - все приказки от реалния живот...
с лош край обаче!!!
...
:*
фея
цитирай
12. mirachopi - Има изследване за несиметричността на лицето,
01.08.2011 14:19
не ние казваме кой е грозен и хубав а еволюцията ние накрала да харесваме определени симетричности.А затова защо си мислим че грозното дете е лошо,ами нормално когато едно дете е грозничко хората не му се радват много/заради еволюцията де/ и то обикновенно търси други начини за привличане на внимание,затова и лошите в приказките са грозни ,защото нещо ги е подтикнало да станат такива,тоест първо си грозен а после лош.Но това не е закон,просто мои си мисли,но нека се замислим рядко има някой много красив който да е злобен лош крадец и рецидивист.Обаче това е нормално ,защото ако един красив човек си намира по-лесно работа то по-грозния в един момен дали с изобретателност,амбиция или злоба също трябва да си изкара хляба от някъде.
цитирай
13. vandela007 - Това е много точно казано! Нав...
01.08.2011 14:53
magicktarot написа:

Това е много точно казано! Навежда ме на мисълта, че всичко, погледнато с очите на любовта, е красиво... А ако наистина има грозни същества - то това ме кара да мисля, че все още няма достатъчно любов в нашия свят... Да се надяваме това да се коригира някога... Думите ти ме накараха да се замисля, че не в грозотата е проблемът, а в липсата на любов...

Аз също съм съгласна, че проблемът е в липсата на любов, но не мисля, че това може да се промени глобално, за цялото човечество.
Затова Бог ще се намеси по Неговия си начин...
цитирай
14. vandela007 - Здравей, идеми!
01.08.2011 14:57
Не ми се извинявай, даже се радвам, че "щурмува" блога ми, но това за локвите не си го спомням...
цитирай
15. vandela007 - Феичка,
01.08.2011 15:17
Благодаря ти за коментара. Точно така е - обичахме, а и сега с удоволствие гледам по телевизията приказки, защото имат добър край. Нали като нещо много ни хареса, казваме: "Хубаво като приказка!"
И нали разбираш, аз не критикувам цитираните приказки, но не ми е все едно за грозните патенца, които в последствие не стават лебедчета; просто тяхната житейска приказка не е с дъбър край и от тази ситуация някои успяват да компенсират с друго и да излязат; но по-семплите, по-чувствителните страдат до края на живота си. Те остават излъгани, не вярват на приказки....
Имат нужда от нашата подкрепа и любов. Имат нужда да ги харесваме такива, каквито са.
Така.....
цитирай
16. vandela007 - А защо си мислим че грозното дете е ...
01.08.2011 15:40
mirachopi написа:
А защо си мислим че грозното дете е лошо,ами нормално когато едно дете е грозничко хората не му се радват много и то обикновенно търси други начини за привличане на внимание,затова и лошите в приказките са грозни ,защото нещо ги е подтикнало да станат такива,тоест първо си грозен а после лош. Това не е закон,просто мои си мисли,но рядко има някой много красив, който да е злобен, лош крадец и рецидивист.Един красив човек си намира по-лесно работа от по-грозния, но и той - дали с изобретателност, амбиция или злоба също трябва да си изкара хляба от някъде.

Така ееееее! Красотата влияе. Когато ни избират за някъде, с еднакви възможности, по-голям шанс има по-привлекателния. Две думи няма.
Грозният се обижда, натъжава, даже и озлобява. И - колко му е да реши да си отмъсти и в края на краищата да стане лош!
И аз като теб щи кажа: това не е правило, но дава донякъде обяснение защо грозните са лоши (понякога).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1298311
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5419
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930