Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2016 13:19 - Късният дъжд
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 971 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.03.2016 13:20


Йоил 2:23,24  "И вие, чеда Сионови, радвайте се и се веселете у Господа, вашия Бог; защото Той ще ви даде дъжд умерено и ще ви праща дъжд, дъжд ранен и късен, както по-преди. И ще се напълнят гумна с жито."

От досегашните уроци разбрахме, че по времето на пресяването, малко преди голямата жътва, при която верните ще бъдат прибрани в небето, Бог ще излее специален «дъжд» над Своя народ. Пророчеството използва думите: «дъжд ранен и късен». Какво символизират тези дъждове?

Еремия 5:24 "Нека се боим сега от Господа, нашия Бог, Който дава ранния и късния дъжд на времето му. Който пази за нас определените седмици на жътвата."

В Палестина, «ранният дъжд» (или пролетният дъжд) е дъждът, които след шест месеца суша напоява земята преди жътвата през есента, подпомагайки растежа и узряването на зърното. През есента, на свой ред идва «късният дъжд» (или есенният дъжд), който помага на растенията да достигнат пълна зрелост и ги подготвя за предстоящата жътва. Какво символизират тези дъждове на духовно ниво?

Йоил 2:23,28 (Православен) "И вие, чеда Сионови, радвайте се и се веселете у Господа, вашия Бог; защото Той ще ви даде дъжд умерено и ще ви праща дъжд, дъжд ранен и късен, както по-преди. (...)"

"И ето, след това ще излея от Моя Дух върху всяка плът."

Символите в Библейските пророчества често пъти са представени чрез понятия и практики от селското стопанство, както беше при пресяването, жътвата и гроздобера. Тук ранният и късният дъждове са употребени като символ на изливането на Святия Дух над Божия народ.

Езекил 36:25,27 "Тогава ще поръся върху вас чиста вода и ще се очистите. (...)

"И ще вложа Духа Си вътре у вас и ще ви направя да постъпвате според наредбите Ми, да пазите законите Ми и да ги извършвате."

Символът на очаквания, носещ плодородие дъжд, често пъти се използва в Библията, за да представи изливането на Святия Дух над Божия народ.

Исая 44:3 "Защото ще изливам вода на жадната земя и реки - на сухата почва." "Ще изливам Духа Си на потомството ти и благословението Си - на рожбите ти."

Деяния 2:1-4,16,17 "И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето като фученето на силен вятър и изпълни цялата къща, където седяха. И им се явиха езици като огнени, които се разделяха, и застана по един над всеки от тях. И те всички се изпълниха със Святия Дух. (...)"

«Но това е казаното чрез пророк Йоил: “И в последните дни,” казва Бог, “ще излея от Духа Си на всяка твар.”»

Ранният дъжд се излял на Петдесятница, изпълнявайки първата част от пророчеството на Йоан.

Деяния 2:37,38,41 Като чуха това, те, поразени в сърцата си, казаха на Петър и на другите апостоли: «Какво да сторим, братя?»

А Петър им каза: «Покайте се и всеки от вас нека се кръсти в името на Исус Христос за прощение на греховете ви; и ще приемете този дар, Святия Дух.» (...)

И така, тези, които приеха поучението му, се кръстиха; и в същия ден се присъединиха около три хиляди души."

Целта на ранния дъжд е да подхрани зърното и да подпомогне растежа му.Така и дъждът на Святия Дух на Петдесятница помага на църквата да покълне и да даде плод.

Йоан 14:16 [Исус каза:] «И Аз ще поискам от Отца и Той ще ви даде друг Утешител, за да бъде с вас вовеки.»
Малко преди да се върне при Отец Исус обещал на Своите ученици, че те ще получат този специален дъжд, за да поникне Божията църква и да даде порастне като провъзгласява евангелието на всички народи.

Деяния 1:8 "Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух." "И ще бъдете свидетели за Мене както в Йерусалим, така и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята."

Йоан 7:37-39 Исус застана, издигна глас и каза: «Ако някой е жаден, нека дойде при Мен и да пие. Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както казва Писанието.»

А това каза за Духа, Когото вярващите в Него щяха да приемат. Идващ директно от Бога, дъждът на Духа е един истински утоляващ жаждата източник на жива вода.

Откровение 22:17 "И Духът и невестата казват: «Ела!» И който чуе, нека каже: «Ела!» И който е жаден, нека дойде. Който иска, нека вземе даром водата на живота."

Деяния 4:31 "И като се помолиха, където бяха събрани, се потресе. И всички се изпълниха със Святия Дух и с дързост говореха Божието слово."

От момента на изливането на ранния дъжд Святият Дух работи постоянно за спасението на всеки, който склони да приеме Христос за свой Спасител и Изкупител.

Деяния 10:44 "Докато Петър още говореше тези думи, Святият Дух слезе на всички, които слушаха словото."

1 Коринтяни 6:11 "Но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господ Исус Христос и в Духа на нашия Бог."
След като ни доведе до спасението, Святият Дух започва да работи в нас за нашето освещение, което е непрекъснат духовен растеж.

2 Солунци 2:13 "Бог отначало ви е избрал за спасение чрез освещение от Духа и вяра в истината."

1 Царе 10:6 "Тогава Господният Дух ще дойде върху теб (...) и ще станеш друг човек."

Този непрекъснат духовен растеж е възможен само със силата на Святия Дух, Който ни преобразява ден след ден в образа на нашия Спасител - Исус Христос.

Йоан 14:17 "Духа на истината (...) пребъдва с вас и във вас ще бъде."

Галатяни 2:20 "Вече не аз живея, а Христос живее в мен."

Галатяни 5:16,17 "Ходете угаждате на плътските страсти. Защото плътта желае силно противното на Духа, а Духът - противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да не можете да правите това, което искате."

Човекът има естествената склонност да върви против Божията воля заради своята плътска природа. Само Святият Дух може да ни даде силата да се подчиним на Бога.

Галатяни 5:25 "Ако по Духа живеем, по Духа и да ходим."

1 Солунци 4:1 "Братя, молим и ви увещаваме в Господ Исус, така както сте научили от нас как трябва да постъпвате и да угаждате на Бога (както и живеете), така да преуспявате повече и повече."

Веднъж оправдани чрез смъртта на Христос, ние сме призовани постоянно да се усъвършенстваме в разбирането на Божията воля. Дори повече, чрез преобразяващата сила на Святия Дух в нас, Бог очаква от нас да се подчиняваме на Неговата воля, така че «да преуспявате повече и повече».

Галатяни 5:19-23 "А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие, идолопоклонство, магьосничество, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления, зависти, пиянства, пирувания и други подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива неща, няма да наследят Божието царство.

А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание."

Каква чудна промяна може да осъществи Святия Дух в сърцето на истински покаяния грешник!

Евреи 6:7 "Защото земята, която се е поила от дъжда, който пада често на нея, и която ражда трева, полезна на тези, за които се и обработва, получава благословение от Бога."

Вярващият, преобразен от Святия Дух, е чудесен източник на благословения за хората около него и работи без умора на Божията нива.

Галатяни 6:8,9 "Който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот. Да не ни дотяга да вършим добро; защото ако не се уморяваме, своевременно ще пожънем."

Йоил 2:23,28 (Православен) "И вие, чеда Сионови, радвайте се и се веселете у Господа, вашия Бог; защото Той ще ви даде дъжд умерено и ще ви праща дъжд, дъжд ранен и късен, както по-преди. (...)"

"И ето, след това ще излея от Моя Дух върху всяка плът."

След ранния дъжд идва късният дъжд. Този дъжд помага на зърното да узрее преди жътвата. На какво е символ късният дъжд?

Деяния 2:1,4,16,17,20 "И когато настана денят на Петдесетницата (...) и те всички се изпълниха със Святия Дух. (...)

«Но това е казаното чрез пророк Йоил: “И в последните дни,” казва Бог, “ще излея от Духа Си на всяка твар. (...) Слънцето ще се преобърне в тъмнина и луната в кръв, преди да дойде великият и бележит ден Господен.”»
Пророчеството на Йоан обявява ранния дъжд, който пада на Петдесятница. Същото пророчество обявява и Късният дъжд, който ще падне малко преди «великият и бележит ден Господен».

Късният дъжд е тясно свързан с Христовото идване: «[Бог] ще ви даде дъжд умерено и ще ви праща дъжд, дъжд ранен и късен. (...) Слънцето ще се превърне в тъмнина, и месечината - в кръв, преди да настъпи денят Господен, велик и страшен. И тогава всеки, който призове името Господне, ще се спаси; защото на планина Сион и в Иерусалим ще бъде спасението, както казва Господ, и у останалите, които ще повика Господ.» (Йоил 2:23,31,32 [Православен])

«И тъй, нека познаем, нека се стремим да познаем Господа; като утринна зора е появата Му, и Той ще дойде при нас като дъжд; като късен дъжд ще напои земята.» (Осия 6:3)

«Братя, останете твърди до Господнето пришествие. Ето, земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него, докато получи и ранния, и късния дъжд. Останете и вие твърди и укрепете сърцата си; защото Господнето пришествие наближи.» (Яков 5:7,8)

Езекил 34:22,23,26 "Ще съдя между овца и овца. И ще поставя над тях един пастир, слугата Си Давид, който ще ги пасе; той ще ги пасе и той ще им бъде пастир. (...) Ще направя тях и местата около хълма Си за благословение; и ще изпращам дъжда на времето му; дъжд на благословение ще бъде."

Късният дъжд ще се излее над Божия народ във времето на пресяването, когато Бог ще «съди между овца и овца». Тогава Божието стадо, пречистено, ще бъде поверено на Великия Пастир, Исус Христос, символизиран в този текст чрез пастиря Давид.

Псалм 68:9 (Верен 2002) "Боже, Ти изпрати изобилен дъжд; укрепи наследството Си в слабостта му."

В темата за пресяването видяхме този процес ще започне в разгара на големи катаклизми и бедствия, които ще връхлетят света като никога преди, ще отдели доброто зърно от плявата. Християните, които останат верни на Бога, ще са «Божието наследство в слабостта му» и ще се нуждаят от потвърждение и подкрепа.Това е сухият период, през който благодатният късен дъжд ще се излее над Божия народ.

Исая 44:2,3,5 Така казва Господ, Който те е направил и те е създал в утробата, и ще ти помага: «Не бой се, служителю Мой Якове, и ти, Есуруне, когото Аз избрах. Защото ще изливам вода на жадната земя и реки - на сухата почва; ще изливам Духа Си на потомството ти и благословението Си - на рожбите ти. (...)

Един ще казва: “Аз съм Господен; друг ще се нарича с Якововото име; а трети ще подписва с ръката си, че ще служи на Господа, и ще произнася с почит Израелевото име.» Този дъжд ще изпълни Божиите люде със сила дори по-голяма от тази на Петдесятница, т.к. ще се излее невиждан до момента дял от Духа.

Исая 55:10,11 "Защото както дъждът и снегът слизат от небето и не се връщат там, а поят земята и я правят да произрастява и да напъпва, и тя дава семе на сеяча и хляб на гладния, така ще бъде словото Ми, което излиза от устата Ми. Няма да се върне при мене празно, а ще извърши волята Ми и ще благоуспее в онова, за което го изпращам."

Когато Бог дава късния дъжд на своя народ, Неговата цел е не просто да го подкрепи във времето на пресяването. Чрез това Той иска да ги направи способни да изпълнят една много важна последна мисия...

Откровение 18:1,2,4 "След това видях друг ангел, който слизаше от небето и имаше голяма власт; и земята бе осветена от неговата слава. Той извика със силен глас: «Падна, падна великият Вавилон!» (...) И чух друг глас от небето, който казваше: «Излез от нея, народе Мой, за да не участваш в греховете й и да не споделяш язвите й.»"

Тази важна мисия е да обявят падането на Вавилон и да отправят един последен призив към жителите на Земята за приемане на спасението, т.к. идването на Исус е предстоящо. Това ще разгледаме по-подробно в следващия урок.

Евреи 3:7,8,13 "Както казва Святият Дух: «Днес, ако чуете гласа Му, не закоравявайте сърцата си.» (...) Но се увещавайте един друг всеки ден, докато още е «днес»; да не би някой от вас да се закорави чрез измамата на греха."

Преди да приключим този урок нека да си отговорим на този важен въпрос: «Как да получим късният дъжд?» Първо трябва да сме вкусили от благотворното действие на ранния дъжд, което означава да сме отговорили на поканата за покаяние, отправена ни от Святия Дух и да Го оставим да работи в сърцата ни, подпомагайки нашия духовен растеж в Исус Христос.

Йоан 14:15,16 [Исус каза:] «Ако Ме обичате, ще пазите Моите заповеди. И Аз ще поискам от Отца и Той ще ви даде друг Утешител, за да бъде с вас вовеки.» Святият Дух ни помага да порастнем духовно, подчинявайки се на истините, който Той ни открива ден след ден.

Деяния 5:32 "И ние сме Негови свидетели за тези неща, както и Святият Дух, Когото Бог даде на онези, които Му се покоряват."

Екран 27 Подчинението на Бога ще ни направи годни да получим късния дъжд: «Ако слушате прилежно заповедите Ми, които днес ви заповядвам, да обичате Господа, вашия Бог, и да Му служите с цялото си сърце и с цялата си душа, тогава ще давам на земята ви дъжда на времето му - и ранния, и късния, за да събираш житото си, виното си и елея си.» (Второзаконие 11:13,14)

«Господ ще те утвърди като свят народ за Себе Си, както ти се е клел, ако пазиш заповедите на Господа, твоя Бог, и ходиш в Неговите пътища. (...) Господ ще ти отвори доброто Си съкровище - небето, за да дава дъжд на земята ти навреме и да благославя всички дела на ръцете ти.» (Второзаконие 28:9,12)

«Ако постъпвате според наредбите Ми и пазите заповедите Ми и ги изпълнявате, тогава ще ви давам дъждовете на времето им.» (Левит 26:3,4)

От друга страна, неподчинението ще ни лиши от късния дъжд: «Но този народ имат бунтовно и непокорно сърце; разбунтуваха се и отидоха. Не казват в сърцето си: “Нека се боим сега от Господа, нашия Бог, Който дава ранния и късния дъжд на времето му, Който пази за нас определените седмици на жътвата.” Вашите беззакония отвърнаха тези неща и вашите грехове ви лишиха от доброто.» (Еремия 5:23-25)

«Вдигни очите си към голите височини и виж! Къде не са блудствали с теб? По пътищата си седяла за тях като арабин в пустинята и си осквернила земята с блудството си и със злото си. И дъждовете бяха задържани и нямаше късен дъжд.» (Еремия 3:2,3)

Исая 30:21-23 "И ушите ти ще слушат зад тебе слово, което, когато се отклонявате надясно и когато се отклонявате наляво, ще казва: «Този е пътят, вървете по него.»"

"Тогава вие ще сметнете за гнусно среброто, с което са обковани изваяните ви идоли, и златото, с което са облечени излетите ви идоли; ще ги отхвърлите като нещо нечисто, ще кажете на всеки от тях: «Махни се оттук!»

И Господ ще даде дъжд за семето ти, с което ще посееш нивата си, и хляб от земното плодородие."

Този текст е едно отлично заключение на това кой път да следваме. Подчинението на Святия Дух, Който ни освещава, ще ни осигури късния дъжд, чрез който ще можем да узреем духовно.

Лука 11:13 [Исус каза:] «И така, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на децата си, колко повече Небесният Отец ще даде Святия Дух на онези, които искат от Него?»

Ако досега не сме отговорили на Божията покана за покаяние и не сме приели ранния дъжд, все още има време да го направим. Ако искрено желаем Святият Дух да работи в нашите сърца, да ни преобразява, да ни учи и да ни ръководи всеки ден, обещанието е ясно: Бог ще ни даде Святия Дух. Захария 10:1 (Верен 2002)

"Искайте от ГОСПОДА дъжд по времето на късния дъжд. ГОСПОД прави мълниите и ще им даде изобилен дъжд, на всекиго - зеленина на полето."

В случай, че вече сте приели ранния дъжд и вървите по пътя на освещението, който Духът ни открива, Бог ви кани да се молите по всяко време за късния дъжд. Защото само късният дъжд ще ни доведе до духовна зрелост и ще ни помогне да се справим с голямата евангелска работа преди завръщането на Христос.

Яков 5:7,8 "И така, братя, останете твърди до Господнето пришествие. Ето, земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него, докато получи и ранния, и късния дъжд. Останете и вие твърди и укрепете сърцата си; защото Господнето пришествие наближи."

Исус ще дойде скоро. Докато чакаме изпълнението на това славно събитие нека да «укрепим сърцата си» в Христа. Дано Святият Дух ежедневно да заздравява и задълбочава връзката ни с Исус Христос, нашия Спасител, Господ и Ходатай.

Боже, Писано е: «Нека познаваме, нека се стремим към познаването на ГОСПОДА! Явяването Му е сигурно както зората, ще дойде при нас като дъжд, както късният дъжд напоява земята.» (Осия 6:3 [Верен 2002]). Докато ранният дъжд ни помага да растем чрез подчинение на Твоята воля, смирено Те молим да ни дадеш и късния дъжд, за да достигнем духовна зрелост преди да е настъпило времето на голямата жътва. В името на Исус се молим. Амин.



Гласувай:
1



1. elizabethborislavova - Късният дъжд вече се е излял
30.07.2020 17:33
Ако това Ви интересува моля вижте в благо ми, а също и на: http://slovosvetlina/?p=27493
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 283478
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930