Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03 19:21 - Новата земя след милениума.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        От предишната статия разбрахме, че след 1000-та години земята ще бъде обгорена и пресъздадена отново. Какво ни казва Божието Слово? Как ще изглежда тя; какъв ще бъде животът?

 

Предварително трябва да кажем, че не бихме могли да навлезем в подробности защото нашият ум не може да си представи един свят, съвсем различен от сегашния. Ще се задоволим с онова, което Библията ни разкрива за “новото небе” и “новата земя”: “А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда” (2 Петр.3:13) и: “И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече” (Откр.21:1).

Може би ви учудва твърдението в Откр.21:1 “море нямаше вече”. Днес 3/5 от земната повърхност е заета от морета и океани. Тази ситуация е резултат от водите на потопа. При сътворението на Земята водните площи са били много по-малко. В новото битие няма да съществуват тези дълбоки бездни. Красиви реки и езера ще оросяват земята: Ис.35:6,7  в пустинята ще бликнат води и потоци. Нажеженият пясък ще стане езеро и жадната земя - водни извори...”

Животинската украса на планетата ще бъде подновена. Всички животни ще бъдат добри приятели на човека, както преди грехопадението. За премахването на зверския инстинкт четем в Ис.11:6-9 “Вълкът ще живее с агнето, рисът ще си почива с ярето; телето, лъвчето ще бъдат заедно и малко дете ще ги води. Кравата и мечката ще пасат заедно... И лъвът ще яде слама като вола. Сучещо дете ще играе над дупката на аспида...

Ние разбираме сравнително добре смисъла на “нова земя”, но какво означава “ново небе”? Ап. Павел в 2Кор.12:2 говори за третото небе. Следователно трябва да има първо и второ небе. Първото небе е въздушната атмосфера около земята. Изследователи са уточнили дебелината на въздушната обвивка - около 2 000 километра. Именно този въздушен слой ще бъде пречистен и обновен, защото човечеството е направило достатъчно много, за да го замърси и развали.

Второто небе е безкрайният Космос - звездните системи, галактиките, небесните тела. Нашият ум е слаб да обхване удивителната безкрайност на Универса. Давид възкликва удивен - Пс.8:3,4 “Когато гледам Твоите небеса, делото на Твоите пръсти, луната и звездите, които Ти си отредил, казвам си: Що е човек, та да го помниш, или човешки син, та да го посещаваш?”

Третото небе е Божието присъствие, командният център на Вселената. Естествено обновяването не засяга второто и третото небе, населени с безгрешни цивилизации, живеещи в хармония с Божията воля.

Няколко думи за Божието присъствие, Неговият престол, ръководният център на Всемира: от Откр.21:3 научаваме, че Божият престол ще се премести на обновената земя завинаги: “И чух силен глас от престола, който казваше: Ето скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде и сам Бог, техен Бог ще бъде с тях.” Това означава основна промяна в космологията. На какво се дължи тази висока чест за Земята?

На тази малка планета Творецът се смири и преживя страдания и смърт, за да я изкупи. Тук беше преследван Неговият народ сред толкова мъки и изпитания. Заради Божиите верни чада през всички векове, водили неравна борба със злото и греха и победили чрез Христовата благодат, Земята бива възвишена в най-висок ранг. Вярващите са срещали греха лице с лице, борили са се и отрекли от него и заслужават тази чест.

За живата на новата земята ап. Павел пише в 1 Кор.2:9“А според както е писано: Каквото око не е видяло и ухо не е чуло, и на човешко сърце не е дохождало, всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят.”

Най-съществената особеност на новото битие е, че остаряването и смъртта вече няма да съществуват. Смъртта не е естествен процес в природата, както ни се струва поради универсалността й днес, а е “заплата на греха” (Римл.6:23). На новата земя няма да има грях. Няма грях – няма смърт. В Откр. 21:4,5 четем: “Той ще обърше всяка сълза от очите им и смърт не ще има вече, нито ще има вече жалеене, ни плач ни болка; първото премина. И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи са верни и истинни.” 

Болест, болка, скръб и страдания болници и гробища няма да съществуват там. Всеки жител на новата земя ще се радва на цветущо здраве и безсмъртие.

Ако животът ще бъде вечен, безкраен, възниква въпросът: с какво ще бъде запълнено и осмислено това безконечно съществувание на спасените?
Библията ни загатва, че прославените Божии деца ще се трудят, навярно ще пътуват, ще изследват...
но трудът ще бъде качествено различен от настоящия. Той няма да бъде изнурителен, защото няма да съществува умора. Обитателите на новата земя ще работят за умствено и духовно развитие, а не за изкарване на прехраната си, защото обновената земя ще ражда изобилно всичко. Пророк Исая казва: “Те ще построят къщи и ще живеят в тях, ще насадят лозя и ще ядат плода им. Няма те да построят, а друг да живее; няма те да насадят, а друг да яде.“ Ис.65:21,22 Това пророчество не би трябвало да се разбира буквално. То ни казва, че всеки ще се ползва свободно от плодовете на своя труд; ще липсва всякаква недостойна ескплоатация и използвачество. Да, в новия свят ще се осъществят най-после вековните мечти за абсолютна правда и честност, за които са се борили милиони хора. Писатели, философи и социолози са отразили в литературата този благороден копнеж – всички обичат всички! Съгласно Св. Писание това ще се осъществи, когато на Земята се установи Божието царство на мир, правда и любов. Един съвършен свят, с едно щастливо човечество.

Две велики теми ще занимават умовете на безсмъртните жители на новия свят: Божията любов и тайните на Всемира. Ето един коментар: “Там безсмъртни умове ще разглеждат с неуморимо възхищение чудесата на творческата сила и тайните на спасителната любов... Всяка наклонност ще се развива, всяка способност ще се увеличава... Там могат да се осъществяват най-големите предприятия, да се постигат най-възвишените стремежи... и все пак постоянно ще се явяват все по-нови височини за изкачване... нови истини за възприемане и нови предмети ще развиват силите на ума, на душата и тялото. Всички съкровища на Вселената ще са на разположение на Божиите изкупени за изследване. Свободни от връзките на смъртността, чрез неуморно летене, те ще стигат до далечни светове. С неизразимо блаженство децата на Земята ще възприемат радостите и мъдростта на никога не непадналите в грях светове. Те ще вземат участие в съкровищата на науката и познанието, които ония са спечелили чрез разглеждането на Божиите дела в течение на столетията” (ЕГВ, “Великата борба” стр.560,561).

Кои ще бъдат там? Казват, че ако бъдем там, три неща ще ни учудят: че много от тези, които сме очаквали да видим, не ще бъдат там; много от тези, които не сме очаквали да видим, ще бъдат там, и нашето удостояване да бъдем там.

В Библията имаме ясен отговор на въпроса кои ще бъдат там: “Който побеждава, ще наследи тия неща: Аз ще му бъда Бог и той ще Ми бъде син.” (Откр.21:7) В Мат.5:1-12 Христос изброява различните морални качества на победителите. Само чисти хора могат да живеят в присъствието на един свят Бог. Кротките, добрите, честните, онези, които всекидневно побеждават пороци и злини чрез силата на Св.Дух, ще получат вечната награда.

А кои няма да бъдат там? Откр.21:8,27 “А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудните, чародейците, идолопоклонници, всички лъжци - тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел... И в него (в Новия Ерусалим) никак няма да влезе нищо нечисто, нито оня, който върши мерзост и който лъже, а само записаните в книгата на живота на Агнето.” Лъжци, мошеници, подли и нечестни хора, лицемери няма да влязат в Божието царство.

Добрият Небесен Баща обаче е обещал да ни подари свят на мир и вечна сигурност. Нека завършим с това уверение - Исая 32:18,17 “И Моите люде ще обитават в мирно заселище, в утвърдени жилища и в тихи успокоителни места. Правдата ще издейства мир и сетнината на правдата ще бъде покой и увереност довека.”

 Тагове:   нова Земя,   ново небе,


Гласувай:
2
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 781126
Постинги: 439
Коментари: 1914
Гласове: 4663
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31