Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 22:01 - Господ не осъди прелюбодейката
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 882 Коментари: 0 Гласове:
6



 За Мария Магдалена знаят и тези, които не са чели Библията.

Книжниците и фарисеите я бяха хванали в „самото дело“ на прелюбодейството. Можем да си представим картината, а тя не е никак приятна. Тази жена е определено проблематична.

В раказа обаче липсват детайли. Даже святите перфекционисти (като фарисеите) трябва да знаят, че прелюбодейството не е самотно забавление. Къде е мъжът? Дали са го освободили, защото е богат и с връзки? Или всичко това е организирано, за да хванат в капан Исус? Все пак ако Той позволи на жената да си отиде свободна, могат да Го обвинят, че не спазва Мойсеевия закон. А ако следва закона и защити убиването ѝ с камъни, тогава могат да Го докладват на римляните, защото е нарушил техния закон за произнасяне на смъртна присъда. Ситуацията изглежда благоприятна за фарисеите. Без значение по кой път ще поеме Исус, вече им е паднал в ръчичките.

Това е моментът, в който Исус, Който „знаеше що има в човека“, се изправя. Призивът Му е деликатен и проникновен: онзи, който е без грях, трябва да хвърли първия камък. Подобно неочаквано решение хваща книжниците неподготвени, защото те знаят, че „всички са съгрешили“.

Но в случай, че не разбират, Исус „се наведе надолу и пишеше с пръст на земята“. Мнозина са се чудили какво ли е написал Той, но обвинителите на жената не се питат изобщо, когато виждат действията Му. За техен срам Той накратко представя пред тях „нечестивите тайни на собствения м живот“ (Уайт Е. Копнежът на вековете).

Един по един те се измъкват, като оставят Исус с видимо уплашената жена. Точно обратното – на нейните „църковни“ обвинители Христос не ѝ говори за нейните грехове. Тя познава грешките си твърде добре. Затова на тази жена, хваната в „самото дело“, Той предава евангелието в две части:

1)      Не я укорява и…

2)      Съветва опростената жена да тръгне по нов път в живота:

„Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък на нея.

И пак се наведе на долу, и пишеше с пръст на земята.

А те, като чуха това разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Исус остана сам, и жената, гдето си беше, насред.

И когато се изправи, Исус й рече: Жено, къде са тези, които те обвиняваха? Никой ли не те осъди?

И тя отговори: Никой Господи. Исус рече: Нито Аз те осъждам; иди си, отсега не съгрешавай вече“. (Йоан 8:7-11)

 

Това е Неговата вест и към мен днес. И към веки един: "Иди си и не съгрешавай вече".


                    image




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287962
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031