Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 10:32 - 19. БОЖИЯТ ПЕЧАТ и БЕЛЕГЪТ НА ЗВЯРА
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         В тази 19-та глава на Основните учения на Библията, които представям пред вас, става въпрос за това, че в края на световната история, малко преди Второто пришествие на Господ Исус Христос, Божии ангели ще подпечатат праведните с Божия „печат” за вечен живот, а на неправедните ще бъде наложен „белега” на звяра за погубление.

В Библията “печат” и “белег” се употребяват в еднакъв смисъл. Пример за Божия печат намираме в Езекил 9:1-6  „... и Господ му рече: Мини през града Ерусалим и тури белег върху челата на мъжете, които въздишат и плачат поради всичките мерзости, които стават в него. А на другите рече: Минете подир него през града та поразете, окото ви да не пощади, нито да покажете милост. Но не се приближавайте при никого от ония, върху които е печатът...”  Поради отвратителното идолопоклонство, извършено в Божия храм, Бог допуска армиите на Навуходоносор II да опустошат Палестина, но преди изтреблението се извършва едно запечатване на Божиите верни, за да останат невредими при унищожението.

Това пророчество засяга съдбата само на един народ, но в Библията се говори за едно всесветско дело на запечатване на истинските вярващи преди края на света, при Второто пришествие: “И видях друг ангел да се издига от изток,  у когото беше печата на живия Бог, и той извика с висок глас към четирите ангела на които бе дадено да повредят Земята и морето и каза: Не повреждайте Земята... преди да сложим печат върху челата на слугите на нашия Бог.” (Откр. 7:1-4)

Тук се говори за запечатване преди всеобщото унищожение. Отбелязват се верните на Бога, които ще бъдат запазени. Четирите ангела представляват божествените фактори, които задържат разрушителните сили на злото (на Сатана). Когато Божието дело се приключи, Бог ще каже на ангелите: “Не се борете повече против Сатана и усилията му да руши. Оставете го да излее злобата си върху чадата на непокорството...Тогава целият свят ще бъде въвлечен в гибел, по-страшна от оная, която дойде над древния Ерусалим...” ЕГВ

Сега ние живеем във времето на обуздаване на злите сили, все още имаме относителен мир и Божия благодат за духовна подготовка. Но съгласно пророчествата, това време скоро ще приключи. Затова трябва да го използваме най-рационално за себе си и за съчовеците си.

Какво е Божия печат?

По този въпрос колкото църкви, толкова тълкувания. Затова аз ще напиша тук това, което ми се струва най-правдоподобно. Но веднага мога да ви кажа, че Божия печат ще получат хората с христоподобен характер, живели с вяра в Исус Христос и послушание спрямо Божията воля; и обратно – белега на звяра ще получат нечестивите, но и много добри хора, за които собствената им правда е по-важна от Божията.

И така: под “печат” се разбират две неща: инструментът и образът, който се получава. В Евр.8:10 се казва, че Бог ще вложи закона Си в сърцата на християните. Тълкуванието е, че запечатващият инструмент е Божият закон, а образът който се получава от него, е Божият характер в умовете и сърцата на запечатаните. Ап. Павел добавя, че това става чрез съдействието на Светия Дух – Ефес.4:30 „И не оскърбявайте Светия Божий Дух, в Когото сте запечатани за деня на изкуплението.” 

В Езек.20:12 и 20 Бог заявява, че съботата е знак за освещение и духовна връзка с Него: „Дадох им и съботите Си да бъдат знак между Мене и тях, за да познаят, че Аз Господ ги освещавам.”  И  „Освещавайте още и съботите Ми и нека бъдат знак между Мене и вас, за да познаете, че Аз Господ Съм ваш Бог.”

Тук Бог казва, че съботата е знак между Него и нас. Но дали наистина можем да приемем съботата като знак, като белег, като печат? Какво съдържа един печат: 1) името на притежателя, 2) титлата и 3)територията на неговата юрисдикция. В четвъртата заповед на Декалога, касаеща съботната институция, откриваме ли трите елемента на един печат? Да проверим: “Защото в шест дни Господ създаде небето и Земята, морето и всичко що има в тях, а на 7-я ден Си почина, затова Господ благослови съботния ден и го освети.”  (Изх.20:11)  Ето и трите елемента на печата: името е “Господ”, титлата Му - “направи”, т.е. Творец; от този факт произтичат властта Му, и територията - “Небето и Земята”.

Да! Четвъртата заповед съдържа трите елемента на един печат; тя разкрива Божията самоличност, идентифицира Го като Създател на Вселената. В съботната институция намираме печата на Неговият авторитет.

След всичко това борбата на Сатана против Божия закон и особено против съботната наредба е добре обяснима. Приемем ли съботната наредба, приемаме Твореца на Вселената. Забравим ли съботата, идва веднага еволюционната философия, която отрича творческия акт, отрича Създателя. Така еволюционната хипотеза довежда до отричане на Библията, на спасителния план и в края до открито безбожие. Но и до ден днешен тя остава недоказана. Тя също се приема с вяра.

И така Божият печат има два аспекта: Христоподобен характер гравиран в живота на вярващия и съботната институция. Когато Христос дойде, Той ще намери един верен народ, отразяващ Неговия чудесен характер - Откр.14:12: Тук е нужно търпението на светиите, на тия, които пазят Божиите заповеди и вярата в Исуса.”


БЕЛЕГЪТ НА ЗВЯРА.

Какво представлява той? Откриваме го в книгата Откровение 13 гл. на Библията – едно грандиозно пророчество. Кое е основното тук? Описани са два звяра. Дадена е богата информация от качества, които ни помагат да определим тяхната самоличност. В една от предишните статии видяхме, че първият звяр представен в стихове 1-10 е Римокатолическата църква, папството. От стих 11 нататък се говори за втори звяр: „И видях друг звяр, който възлизаше от земята и имаше два рога прилични на агнешки, а говореше като змей. Той упражняваше всичката власт на първия звяр... и принуди Земята и живеещите на нея да се поклонят на първия звяр... И вършеше големи знамения до там, щото да направи и огън да пада от небето на земята пред човеците. И мамеше живеещите на земята чрез знаменията, които му беше позволено да извърши пред звяра, като казваше на живеещите на земята да направят образ на звяра... И позволи му се да даде дишане на звяровия образ така щото звяровият образ да продума: също и да направи да бъдат избити ония, които не се покланят на звяровия образ. И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби да им се постави белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или продава, освен ония, които носят за белег името на звяра...” Откр.13:11-17

Коя политическа или религиозна власт визира този символ? Някои разсъждения върху особеностите на този звяр ще ни помогнат да го идентифицираме с протестантска Америка. Ако си спомняте от предишните статии, за първия звяр се казва, че възлиза “от морето”; видяхме, че морето е символ на народи и племена, гъсто населени области. Тук за втория звяр се казва, че възлиза от “земята”. Тогава “земята” като антипод на “морето” трябва да означава рядко населен район. Действително папството се разви в Европа, а Америка се основа в новия рядко населен континент.

За втория звяр се казва още, че има два агнешки рога, символ на младост и кротост. Двете основни характеристики на младата американска държава бяха протестантското вероизповедание, отличаващо се с голяма толерантност и зачитане свободата на съвестта, и републиканска форма на управление, по-демократична от монархията. Но нещо странно и парадоксално е добавено в описанието:  „а говореше като змей”. Пророчеството предвижда, че характерът на тази власт скоро ще се изроди в нетолерантност и неверотърпимост, тя щеше да стане преследваща сила. Стих 12 предсказва, че САЩ със своя авторитет ще съдейства за възстановяване на престижа на папството. През 1984 г. бяха създадени дипломатически отношения между САЩ и Ватикана. Това бе началото на едно бъдещо развитие. Без да навлизаме в подробности можем да кажем, че то предвижда създаването на една коалиция, едно религиозно обединение на спиритизъм, възродено папство и отпаднал протестантизъм, което ще наложи “белега на звяра”. Успоредно с великото дело на запечатването на Божиите верни чада, ще се извърши и едно насилствено налагане на белега на звяра.


     КОЙ Е ТОЗИ “БЕЛЕГ НА ЗВЯРА”?

Нещо характерно за Римокатолическата църква, някаква институция, аналогична на Божия печат, някаква фалшива събота. Всичко това ни подсказва, че белегът на звяра, трябва да е неделният ден за поклонение, узаконен от папството.

Това е външната, видима страна на звяровия белег. А вътрешната същинска страна е един формален, лицемерен религиозен живот, без освещение на характера, без Божията правда и закон, без Божията милост и верност.

Както казах и в предните статии, ще бъде издаден закон за неделния ден, фалшивата религия ще бъде наложена чрез държавно законодателство, а това ще означава пълно потъпкване на правата на съвестта, защото държавният закон предвижда санкции при нарушаването му. Стихове 15 и 17 показват, че тогава Божият народ, който би желал да остане верен на Декалога, ще бъде преследван, ще бъде икономически затруднен. И тогава целият свят ще бъде поставен пред една съдбоносна дилема: С Божия Закон или с фалшивата религия. Онези, които възприемат заблудите на една човешка религия, за да си спестят трудности и запазят земните си интереси за кратко време, ще понесат Божието неодобрение за винаги, както е посочено в Откр.14:9,10 „...Ако някой се поклони на звяра и неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си, той ще пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му; и ще бъде мъчен с огън и жупел пред светите ангели и Агнето.”  А този, който желае да остане верен, ще понесе трудности и страдания, но ще бъде под Божията специална грижа и протекция. За това кризисно време е скъпоценното обещание в Исая 33:16 „Той ще обитава на високо, крепостите на канарите ще бъдат мястото на защитата му, хлябът му ще му се даде и водата му няма да липсва.”  По особени неведоми пътища Бог ще снабдява нуждите на Своя верен народ до пълното му избавление при славното Пришествие на Исуса Христа.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287943
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031