Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2014 23:54 - Кои стават християни (предопределени ли сме или предузнати)
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1332 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Има хора, които ако ги попиташ за тяхната религиозна принадлежност, казват, че са християни, но не вярват, че Исус Христос е съществувал и съответно – че е възкръснал, и че пак ще дойде на нашата земя. Те свеждат християнството до една нравствено етична философия и беседи за морал и доброта.

Чудила съм се защо някои хора се вслушват какво казва Библията, други – не; защо някои приемат всичко, каквото учи Исус, други – нехаят; защо някои стават последователи на Христос, други – не.

Мислила съм си, че е защото християнството не е лесно. Да правиш добро не е толкова трудно, но да следваш Исус във всичко, каквото е казал в Словото Си, не е много лесно. На самите Исусови ученици беше тежко: И така, мнозина от учениците Му, като чуха това, казаха: Тежко е това учение; кой може да го слуша?
  
Излиза, че има два вида хора, които не следват Христос: едните, които познават ученията, виждат им се тежки и съзнателно ги отхвърлят. И други, които не познават основните учения на Библията, но не се и интересуват. Дори и да са подочули нещо, то не намира място в сърцето им. Така на практика те отхвърлят нещо, което не познават.

Защо? Защо някои приемат Исус, Библията и християнството, а други – не? Предварително искам да кажа, че това, което ще кажа, е лично мое изследване, не съм го нито чела, нито чула някъде. Не го налагам на никого. Просто представям разсъжденията си...

В евангелието от Йоан на две места се казва:  „...никой не може да дойде при Мен, ако не му е дадено от Отца”. (Йоан 6:65, също и Йоан 6:44) Тук завесата малко се повдига. Никой не може да отиде при Исус (разбирай: да стане християнин), ако не му е дадено от Бог Отец. С други думи: ако ти е дадено от Отца, ще отвориш сърцето си за учението на Исус и християнин ще станеш, и спасителна вяра ще имаш, но ако не ти е дадено, ще си останеш индиферентен и ще си се чувстваш самодостатъчен – или ще си останеш невярващ, или ще станеш религиозен и ще се задоволиш с различни религиозни практики, именни дни, задушници и други такива, които нямат нищо общо с учението на Исус Христос и вярата в Него.

И така: никой не може да отиде при Исус, АКО НЕ МУ Е ДАДЕНО ОТ ОТЦА, така казва стихът. Нека се опитаме да разберем на кого дава Господ? Кои са тези богоизбрани, на които е дадено от Отца?

И ето още малко отдръпване на завесата: Защото, който има, на него ще се даде, а който няма, от него ще се отнеме и това, което има. (Марко 4:25) Хм! Разбрахте ли на кои дава Отец? На тези, които имат. Тези, които имат, на тях им се дава, а тези, които нямат, от тях се отнема и това, което имат.

Каква справедливост!?!

Тъй като аз съм убедена християнка, дълго време приемах тези думи на доверие. За себе си съм се мъчила да си дам отговор какво ще е това, което човек трябва да има, за да му даде Отец достъп при Исус, но сигурен отговор нямах. Правех си предположения: сигурно трябва да е добър. Да си добър – да имаш това качество, е сериозен мотив Бог да ти даде достъп до Исус. Но пък... има толкова добри хора, които не са християни. Имах един познат, който беше изключително добър човек. Освен, че беше влиятелен в обществото и помагаше на бедни, болни и нуждаещи се непознати хора, и в семейството си, и с близките си беше внимателен и любезен. Но беше абсолютен атеист. Като се опитвах по някога да му заговоря, той снизходително ме потупваше по рамото и с усмивка ми казваше , че е безсмислено да му говоря. Та... няма да е добротата, което Бог гледа дали я имаме!

А има и толкова лоши хора, които в последствие стават християни и се променят. Познавам един брат, който преди години се връщал късно вечер вкъщи, вдигал жена си от сън, забивал ножа си в масата, разклащал го и й казвал: „Този нож докато се клати, масата да е сложена; иначе в гърлото ти ще го забия!” Този човек сега е старейшина на църквата и се просълзявам от умиление, когато ги видя как се гледат с жена си и как нежно си говорят...

После се сетих за други достойнства, заради които Бог може „да даде”. Но... пак не пасва, защото едно от ученията на Библията е, че човек няма нищо, с което да се препоръча пред Бога. В Исая 64:6 се казва: цялата ни правда е като омърсена дреха. Никаква правда, никакви достойнства, никакви добродетели не са повод Отец да ни даде да отидем при Исус т.е. да отвори сърцата ни, да станем  последователи на Христос – християни. Отново пред мен стоеше въпросът: тогава какво е? Какво е това, което който го има, на него ще се даде, а който го няма, от него ще се отнеме и това, което има.

Мислех, четях, правех хипотези, но нямах отговор. Докато веднъж, четейки книгата Деяния на апостолите, в 16-та глава, 14 стих прочетох, че Господ отворил сърцето на някаква Лидия – да внимава на това, което ап. Павел говори.

Господ дал нещо на Лидия: отворил й сърцето, направил я да внимава! Аз го разбирам така: че Отец ѝ дал мъдрост и разум внимавайки, да разбере думите на ап. Павел.

А апостолът явно е говорел за учението на Исус, което пък се разбира от следващите действия на Лидия. В резултат на слушането думите на ап. Павел, тя и семейството ѝ се кръстили и станали последователи на  Христос.

Така. Малко си отдъхнах – ето, намерих една жена, на която Господ дава: И някоя си богобоязлива жена на име Лидия, от град Тиатир, продавачка на морави платове, слушаше и Господ отвори сърцето й да внимава в това, което Павел говореше. (Деян.16:14)

Господ ѝ отворил сърцето да внимава какво говори Павел! Разбирате ли? Понякога пасторът казва: „Внимавайте сега какво ще ви кажа!” Но тук се казва, че ако Господ не отвори сърцето ни да внимаваме, каквато и важна вест да има пасторът към нас, няма да можем да се съсредоточим, ще бъдем разсеяни и нищо няма да разберем. Пасторът казва „внимавайте” и това се отнася до всички; Словото е за всички, но ще внимават само тези, на които е дадено от Отца. Само тези, на които „Господ е отворил сърцето да внимават какво се говори.”

Лидия слуша Павел, разбира и приема учението от него. В последствие тя и домът ѝ стават християни: И като се кръсти тя и домът й, ни помоли: Ако ме признавате за вярна на Господа, влезте в къщата ми и останете. (Деян.16:15)

Така! Намерихме една жена, на която Господ дава. Сега остава да разберем какво е намерил Бог у нея, за да я удостои. По-горе разбрахме, че добротата не е причина Бог да отвори сърцето на някого, защото и лоши хора, и разбойници са получавали този подарък – Господ Бог да ги привлече и да ги подари на Исус Христос. Нека видим как е с Лидия. От оскъдния доклад за нея, преди Господ да отвори сърцето ѝ за Божиите истини, научаваме две неща:

Първо, тя е богобоязлива жена. Богобоязлива не значи, че се страхува, та трепери от страх от Бога. Ние сме същества особено потърпевши от наличието на страх в живота ни, затова някой може да направи не особено приятна връзка между страха и Бога. Ето какво пише в книгата Еклисиаст: “Нека чуем краят на цялото слово: Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е всичко за човека” (Екл. 12:13). Това е. Това означава според Библията да се боиш от Бога!

Да се боиш от Бога е еквивалент на водене на един живот на страхопочитание към Него, изразен в послушание на волята Му – Бог е върховният авторитет в живота ти, и ти в страхопочитание и благоговение се покоряваш на волята Му и признаваш върховенството Му.

„Готовност за послушание и вярност”. Сега се сещам, че и в Йоан 7:17 се говори за такава готовност:  Ако някой иска да върши Неговата воля, ще познае дали учението е от Бога...

Ако някой има настройка да върши Божията воля, ако има готовност да слуша какво казва и какво иска Бог, ако има страхопочитание, уважение, преклонение пред величието на Всемогъщия, тогава Господ ще му даде разум и той ще разбере учението и ще го приеме. Щом пише за Лидия, че е била богобоязлива, значи тя е имала в себе си настройка да върши Божията воля, имала е готовност да слуша Словото Му.

Понякога може човек сам не осъзнава, че има в себе си тези неща. Страхопочитанието и преклонението пред величието на Всемогъщия може да са неясни в съзнанието ни, но Бог чете в сърцата. Той предузнава, Той знае дълбоките копнежи на всяко сърце и дава на тези, които ги имат. ... които предузна, тях и предопредели да бъдат съобразни с образа на Неговия Син ... (Римл.8:29)

Второто нещо, което научаваме за Лидия, е че тя слушаше това, което Павел говореше. Тя беше отишла да слуша. Слушането показва интерес. Понякога на Рождество и Възкресение по читалища и салони се провеждат Библейски вечери. Колко ходят да слушат? Малко. Салоните празни. Хората нямат интерес, не се интересуват и не вярват. Ще разпънат масите, ще наредят седем постни ястия на Коледа; и козунаци и шарени яйца на Великден, даже ще ви разкажат за традициите и легендите, но няма да повярват, защото вярата идва от слушане Божието слово: ... вярата е от слушане, а слушането - от Христовото слово. (Римл.10:17). А Лидия слушаше това, което Павел говореше.

И така: много хора са чували за Исус, но малцина са тези, които са приели християнството за свой живот. Само тези, на които е дадено от Отца, могат да отидат при Исус. А Отец дава на тези, в които вижда, че имат готовност да откликнат. Тези, които я нямат, може да ходят на църква; може да изпълняват църковните обреди и ритуали; може да четат Христовото слово, но няма да го разберат: Защото на вас е дадено да знаете тайните на небесното царство, а на тях не е дадено. (Мат.13:11)... така че като гледат, да не виждат, и като слушат, да не разбират (Лука 8:10)

Ще си позволя да илюстрирам това с един пример.

В трудовата си кариера имах няколко месеца стаж като учителка в едно село. Като преподавателка аз имах желание и план да науча и да подготвя всички деца да имат добра успеваемост, да преминат в по-горен клас. Но, обяснявайки задачите пред черната дъска, забелязах, че някои деца проявяват интерес, слушат ме, следят мисълта ми; а други – нехаят. Е, как да помогна на тези, които даже не ме слушат? Работех с тези, в които виждах начин да решим задачата. Задавах им подсказващи въпроси, завръщах ги оттук-оттам, докато сами стигнат до извода. Останалите гледаха да докопат тройките, без да се докоснат до математиката.

Моят избор не се основаваше на възможностите и умствения багаж на децата. Имаше много умни деца, с големи възможности, но бяха безразлични. Имаше и деца с по-малки възможности, но се интересуваха и слушаха. Исках те да успеят. Подкрепях ги, помагах им – заради себе си. Те щяха да „свидетелстват” за мен.

Аналогията между моето учителстване и Божиите намерения не е пълна. Това е елементарен пример, който само дава идея как Исус иска да спаси всички, но някои просто не желаят. Нехаят, не дават възможност на Светия Дух да работи в сърцата им. Никой не може да Го обича и да Му се посвети, ако Светият Дух не вложи в сърцето му любов и желание за посвещение. Но Светият Дух влага любов и желание за посвещение в тези сърца, в които вижда възможност да прославят Исус. Той работи с тези, в чиито сърца вижда копнеж по новата Родина; тези, които е предузнал, че ще Му откликнат.

За съжаление има хора, които се наричат християни, без да са се докоснали до Исус. Това е толкова страшно! Да изживееш живота си в заблуда.

Всъщност – никога не е късно да се замисли човек върху тези неща. ...както казва Светият Дух: "Днес, ако чуете гласа Му не закоравявайте сърцата си.”

Не закоравявай сърцето си и може би то ще закопнее за Исус и Небесната родина? Със сигурност Отец ще види този копнеж и ще те направи да си внимателен за Божиите неща, за Божието слово. Ще ти подари вяра и ще те направи да разбираш. Тогава ще прогледнеш и ще видиш красотата на Божията любов, а Бог ще запълни духовната неудовлетвореност в сърцето ти. Нещо, което само Той може да направи!




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287935
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031