Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 14:06 - 9. НОВАТА ЗЕМЯ
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1864 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 07.02.2014 18:31




      Разбрахме, че след 1000-та години земята ще бъде обгорена и пресъздадена отново. Какво ни казва Божието Слово? Как ще изглежда тя; какъв ще бъде животът?

Предварително трябва да кажем, че не бихме могли да навлезем в подробности не поради липса на място, а защото нашият ум не може да си представи характеристиките на един свят, съвсем различен от нашия. Ще се задоволим с онова, което Библията ни разкрива за “новото небе” и “новата земя”: “А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда” (2 Петр.3:13) и : “И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече” (Откр.21:1). (вж. също и Ис.65:17; Ис.66:22; )

Може би ви учудва твърдението в Откр.21:1 “море нямаше вече”. Днес 3/5 от земната повърхност е заета от морета и океани. Тази ситуация е нелогична и е резултат от водите на потопа. При сътворението на Земята водните площи са били много по-малко. В новото битие няма да съществуват тези дълбоки бездни - океаните. Красиви реки и езера ще оросяват земята: Ис.35:1,2,6,7 “Пустото и безводно място ще се развеселят и пустинята ще се възрадва и ще цъфне като крем. Ще цъфти изобилно и ще се развесели дори с радост и песни... Защото в пустата земя ще избликнат води и потоци в пустинята. Нажеженият пясък ще стане езеро и жадната земя - водни извори...”

Животинската украса на планетата ще бъде подновена. Всички животни ще бъдат добри приятели на човека, както преди грехопадението: Пс.104:27-30 “Всички тия от Тебе очакват да им дадеш на време храната... Скриеш ли лицето Си, те се смущават, прибираш ли лъха им, те умират и връщат се в пръстта. Изпращаш ли Духа Си, те се създават и подновяваш лицето на Земята.”

А за премахването на зверския инстинкт четем в Ис.11:6-9 “Вълкът ще живее с агнето, рисът ще си почива с ярето; телето, лъвчето и угоените ще бъдат заедно и малко дете ще ги води. Кравата и мечката ще пасат заедно... И лъвът ще яде слама като вола. Сучещо дете ще играе над дупката на аспида... Те не ще погубват, нито повреждат в цялата ми свята планина...” И така, не само обновено човечество, но и нова география!

Ние разбираме сравнително добре смисъла на “нова земя”, но какво означава “ново небе”? Ап.Павел в 2Кор.12:2 говори за третото небе. Следователно трябва да има първо и второ небе. Първото небе е въздушната атмосфера около Земята, която бе създадена във втория творчески ден. Изследователи са уточнили дебелината на въздушната обвивка - около 2 000 километра. Именно този въздушен слой ще бъде пречистен и обновен, защото човечеството е направило достатъчно много, за да го замърси и развали.

Второто небе е безкрайният Космос - звездните системи, галактиките, небесните тела. Нашият ум е слаб да обхване удивителната безкрайност на Универса. Давид възкликва удивен - Пс.8:3,4 “Когато гледам Твоите небеса, делото на Твоите пръсти, луната и звездите, които Ти си отредил, казвам си: Що е човек, та да го помниш, или човешки син, та да го посещаваш?”

Третото небе е Божието присъствие, командният център на Вселената. Естествено обновяването не засяга второто и третото небе, населени с безгрешни цивилизации, живеещи в хармония с Божията воля.

Сега преминаваме към един космологичен въпрос. Става дума за Божието присъствие, Неговият престол, ръководният център на Всемира. От Откр.21:3 научаваме вълнуващата истина, че Божият престол и седалище ще се преместят на обновената земя завинаги: “И чух силен глас от престола, който казваше: Ето скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде и сам Бог, техен Бог ще бъде с тях.” Това означава основна промяна в космологията. На какво се дължи тази висока чест за Земята?

На тази малка планета Творецът се смири и преживя страдания и смърт, за да я изкупи. Тук беше преследван Неговият народ и преживя толкова мъки и изпитания. В чест на Божиите верни чада през всички векове, водили неравна борба със злото и греха и победили чрез Христовата благодат, Земята бива възвишена в най-висок ранг. Яков нарича вярващите “пръв плод” (Яков1:18), защото те са срещали греха лице с лице, борили са се и отрекли от него; те са като най-качественият плод на Божиите творения и заслужават тази чест.

Земята ще стане вечна родина на изкупените, а животът ще бъде качествено различен. Трудно можем да си го представим, защото мисленето ни е свързано със сегашните понятия и представи. Затова и ап. Павел пише в 1 Кор.2:9:
“А според както е писано: Каквото око не е видяло и ухо не е чуло, и на човешко сърце не е дохождало, всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят.”

Най-съществената особеност на новото битие е, че принципът на остаряването и смъртта ще бъде анулиран, защото грехът и злото като духовни категории няма да съществуват. Смъртта не е естествен процес в природата, както ни се струва поради универсалността й днес, а е “заплата на греха” (Римл.6:23). Ето и съответните текстове - Откр.21:4,5 “Той ще обърше всяка сълза от очите им и смърт не ще има вече, нито ще има вече жалеене, ни плач ни болка; първото премина. И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи са верни и истинни.” и 1Кор.15:26 “И смъртта, най-последен враг, ще бъде унищожена”.

Болест, болка, скръб и страдания болници и гробища няма да съществуват там. Всеки жител на новата земя ще се радва на цветущо здраве и безсмъртие. Биологичните причини за остаряването, свързани с греховното израждане на човека, ще бъдат премахнати.

Ако животът ще бъде вечен, безкраен, тогава възниква въпросът: с какво ще бъде запълнено и осмислено това безконечно съществувание на спасените?
Библията ни загатва, че прославените Божии деца ще се трудят, навярно ще пътуват, ще изследват... Но трябва веднага да отбележим, че трудът ще бъде качествено различен от настоящия. Това ще бъде дейност в по-особен смисъл на думата. Трудът няма да бъде изнурителен, защото няма да съществува умора. Обитателите на новата земя ще работят за умствено и духовно развитие, а не да за изкарване на прехраната си, защото обновената земя ще ражда изобилно всичко. Пророк Исая казва: “Те ще построят къщи и ще живеят в тях, ще насадят лозя и ще ядат плода им. Няма те да построят, а друг да живее там, няма те да насадят, а друг да яде...” Ис.65:21,22 Това пророчество не би трябвало да се разбира буквално. То ни казва по същество, че всеки ще се ползва свободно от плодовете на своя труд, т.е. ще липсва всякаква недостойна ескплоатация, използвачество и плагиатство. Да, в новия свят ще се осъществят най-после вековните мечти на най-добрите духове за абсолютна правда и честност. Най-после на Земята ще зацари истинска правда, за която са копнели и са се борили милиони хора. Писатели, философи и социолози са отразили в литературата този благороден стремеж – всички обичат всички! Съгласно Св. Писание това ще се осъществи, когато на Земята се установи Божието царство на мир, правда и любов. Един съвършен свят с едно щастливо човечество.

Две велики теми ще занимават умовете на безсмъртните жители на новия свят: Божията любов и тайните на Всемира. Ето един коментар: “Там безсмъртни умове ще разглеждат с неуморимо възхищение чудесата на творческата сила и тайните на спасителната любов... Всяка наклонност ще се развива, всяка способност ще се увеличава... Там могат да се осъществяват най-големите предприятия, да се постигат най-възвишените стремежи... и все пак постоянно ще се явяват все по-нови височини за изкачване... нови истини за възприемане и нови предмети ще развиват силите на ума, на душата и тялото. Всички съкровища на Вселената ще са на разположение на Божиите изкупени за изследване. Свободни от връзките на смъртността, чрез неуморно летене, те ще стигат до далечни светове. С неизразимо блаженство децата на Земята ще възприемат радостите и мъдростта на никога не непадналите в грях светове. Те ще вземат участие в съкровищата на науката и познанието, които ония са спечелили чрез разглеждането на Божиите дела в течение на столетията” (ЕГВ, “Великата борба” стр.560,561).

Аз...искам да живея в такъв свят! Ти? Впрочем, кои ще бъдат там? Един християнски мислител е казал, че ако бъдем там, три неща ще ни учудят: че много от тези, които сме очаквали да видим, не ще бъдат там; много от тези, които не сме очаквали да видим, ще бъдат там, и нашето удостояване да бъдем там. В Библията имаме съвършено ясен отговор на въпроса кои ще бъдат там : “Който побеждава, ще наследи тия неща: Аз ще му бъда Бог и той ще Ми бъде син.” (Откр.21:7) В Мат.5:1-12 Христос изброява различните морални качества на победителите. Само чисти хора могат да живеят в присъствието на един свят Бог. Кротките, добрите, честните, онези, които всекидневно побеждават пороци и злини чрез силата на Св.Дух, ще получат вечната награда.

А кои няма да бъдат там? Откр.21:8,27 “А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудните, чародейците, идолопоклонниците и всички лъжци - тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел... И в него (в Новия Ерусалим) никак няма да влезе нищо нечисто, нито оня, който върши мерзост и който лъже, а само записаните в книгата на живота на Агнето.” Лъжци, мошеници, подли и нечестни хора, лицемери няма да влязат в Божието царство. Един от знаменитите физици от по-новото време, холандецът Хендрик Антон Лоренц (1853-1928г.) отговорил на един човек, който по време на Първата световна война се опитвал да го убеди, че само жестокостта и насилието управляват съдбата: “Възможно е Вие да сте прав, но в такъв свят аз не бих искал да живея”.

Добрият Небесен Баща обаче е обещал да ни подари свят на мир и вечна сигурност. Нека завършим с това уверение - Исая 32:18,17 “И Моите люде ще обитават в мирно заселище, в утвърдени жилища и в тихи успокоителни места. Правдата ще издейства мир и сетнината на правдата ще бъде покой и увереност довека.”

image

image



               image  




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Колко красиво, възможно, истинско
30.01.2014 17:19
се открива бъдещето пред нас,
пояснено и разказано от теб, Ваня...
с библейски цитати подкрепено.
Прочетох с интерес и си мисля колко малко
е нужно, за да съхраним човешкото, доброто,
правдивото и да заслужим един светъл
и хармоничен свят... като сбъдната мечта,
като достигане на висше ниво на духа и съзнанието.
... Правдата ще издейства мир и сетнината
на правдата ще бъде покой и увереност довека.”...
В такъв свят всеки би искал да живее...
Поздрави !
цитирай
2. vandela007 - Казваш:
21.03.2018 16:19
В такъв свят всеки би искал да живее...
Колко вярват на това, което е написано в Бибилията! Малцина са; но Бог е казал в Словото Си: "Не бой се, малко стадо!"
Който повярва, ще го преживее това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1296913
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5419
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930