Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 21:37 - 7. КРАЯТ НА СВЕТА - според Библията
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4083 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 07.02.2014 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       В предишния постинг разгледахме Пришествието на Исус Христос. Кога ще настъпи то? Какво знаем по този въпрос? И най-близките Исусови последователи са се вълнували от времето на Господното Пришествие:  “...учениците дойдоха при Него насаме и рекоха: Кажи ни кога ще бъде това? Какъв ще бъде белегът на Твоето пришествие и за свършека на века?” Мат.24:3. Апостолите запитаха Исус за белезите, предшестващи Второто пришествие и края на света. В техните умове тези две събития бяха тясно свързани. Исус заяви с пределна яснота, че точната дата никой не може да знае: Мат.24:36 “А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.”  Исус включва и Себе Си в числото на незнаещите, за да подчертае истината, че с времето разполага само Бог.

Историята помни много опити за определяне на точна дата, но...както виждате - неуспешни! Все пак ако не можем да фиксираме точна дата, не бихме ли могли да знаем нещо около времето? Спасителят изказа кратка притча: Мат.24:32,33 “Научете притчата от смоковницата: Когато клоните й вече омекнат и развият листа, знаете, че е близо лятото. Също и вие, като видите всичко това, да знаете, че Той е близо до вратата.” Така без да можем да фиксираме дата, можем да познаем със сигурност епохата, в която ще настане уникалното събитие. Кои са събитията, които ще се появят като симптоми на последното време?

Един от най-сигурните белези на последното време е увеличеното знание, грандиозният прогрес на науката и техниката. Преди около 2500 години пр.Хр. Даниил е записал пророчеството за последните времена: Дан.12:4 “А ти, Данииле, затвори думите и запечатай книгата до края на времето, когато мнозина ще изследват и знанието ще се умножава”. Тук се казва, че в последната епоха, човечеството ще напредне в познанията си във всички области. Това библейско пророчество се изпълнява блестящо в наши дни. До преди сто години прадядо ми е ползвал впрегатен добитък на нивите си. За постиженията на съвременните наука, техника и технологии няма да говорим. Всички семе свидетели и потребители.

Друг предвестник на края е морално-нравственото израждане на човечеството: 2Тим.3:1-4 “И това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена, защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви а не боголюбиви.” Изброените злини ги е имало в света още след навлизането на греха, но този текст ни казва, че злото ще достигне своята кулминация в “последните дни”. Ако сме обективни, ще признаем, че тази картина ни представя моралния лик на съвременния човек. Особено силно впечатление правят егоизмът, алчността и материализмът; липсата на почит и уважение към родителите, разводите и разбитите семейства; постоянно растящата престъпност.

Следващият симптом на последното време, посочен в Св.Писание е неверието, скептицизмът, безбожието. Сам Исус подчертава това в Лука 18:8 „Обаче когато дойде Човешкият Син, ще намери ли вяра на земята?”
Най-вероятният отговор на Неговия въпрос е, че непосредствено преди завръщането на Исус истинската вяра в Бога ще е на изчезване. Злото ще триумфира, духовният мрак ще се сгъсти. Още един текст 2Петр.3:3,4
“Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие, защото откак са се поминали бащите ни, всичко си стои така както от началото на създанието!” Формално мнозина изповядват някаква религия, но истинска християнска вяра и благочестие днес са рядкост.

В Мат.24:6,7  Христос посочи други особености на последното време: “И ще чуете за войни и за военни слухове, но внимавайте да се не смущавате, понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът. Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство...” Разбира се, войни е имало винаги, откакто свят светува, но обърнете внимание на изразите –  Исус говори за “войни”, но добавя и “военни слухове”. Днес бързо научаваме всички новини от целия свят. Това е характерна особеност на нашето време. Старите изолирани войни не са се отразявали върху живота на другите народи, но днес целият свят понася тежестите на войните и надпреварата във въоръжаването.

Друг симптом на нашето време е посочен в Яков 5:1-5 “Дойдете сега вие богатите, плачете и ридайте поради бедствията, които идат върху вас. Богатството ви изгни, и дрехите ви са изядени от молци. Златото ви и среброто ви ръждясаха... Вие сте събирали съкровища в последните дни. Ето заплатата на работниците, които са жънали нивите ви, от която ги лишихте, вика и виковете на жетварите влязоха в ушите на Господа на Силите. Вие живяхте на земята разкошно и разпуснато...” Отново срещаме израза “последните дни”. Тук Библията се обръща с укор към богатите, за да ги порицае за извършените от тях беззакония и предрича беди и наказания за тях. Основната идея е, че богатите са трупали огромни средства за себе си, като са експлоатирали безмилостно бедните. Как точно се изпълнява това пророчество в наши дни! Сега хората са или много богати, или много бедни. Именно този световен конфликт между труд и капитал е предсказан в текста, който очертава социално-икономическото състояние на света преди Пришествието на Исус Христос.

А какво ни казва Библията за състоянието на природата преди края на света: Лука 21:11,25,2  „... ще има големи трусове и в разни места глад и мор; ще има и ужаси, и големи знамения от небето. И ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите, а по земята - бедствие на народите, като ще бъдат в недоумение поради бученето на морето и вълните. Човеците ще примират от страх и от очакване на онова, което ще постигне Вселената, защото небесните сили ще се разклатят.”  Бедствия, аномалии и катастрофи. Христос предрича големи земетресения.Едно британското научно дружество дава следната статистика за земетресенията: През I век - 15, през ХII век - 115, ХV век – 174;  ХVI век – 253;  ХVII век – 378;  ХIХ век - 2119. В последните 2-3 десетилетия светът преживя катастрофални земетресения, които остават паметни в сеизмологията.

 Исус споменава и за глад в последните дни. Действително статистиките на ООН показват, че гладът никога в миналото не е бил такъв страшен бич за човечеството, както днес. Повече от 1,5 милиарда души страдат от хронически глад. Всяка секунда умира от глад един човек.

Всеки ден научаваме  за загинали хора и за материални щети от урагани, циклони, тайфуни, пожари, наводнения, катастрофи. Всичко като че ли говори, че устоите на този свят вече се пукат, че той едва издържа тежестта на злините и беззаконията, че Божиите благословения постепенно се оттеглят, за да дадат място на разрушителните сили. Световната машина се чупи и сякаш ни казва: “Нещо не е в ред с този свят!”

Св. Писание ни рисува безгрижието и порочната житейска философия на съвременния хомо сапиенс: Лука 17:26-30 “И както стана в Ноевите дни, така ще бъде и в дните на Човешкия Син. Хората ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ной влезе в ковчега, и дойде потопът и ги погуби всички. Така също както стана в Лотовите дни: ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и градяха, а в деня, когато Лот излезе от Содом, огън и сяра наваляха от небето и ги погубиха всички, подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви. Христос сравнява последното време с две древни епохи: предпотопния свят и трагедията на Содом и Гомор. Увлечени в безгрижни удоволствия и плътски наслади, печалбарство и вещомания, загубили всякакъв интерес към духовните и морални ценности, тези цивилизации били пометени от Божиите съдби.
Тук изводът на Исус е потресаващ. След като описва незавидното състояние на стария свят, Той заключава, че човечеството ще живее по същия начин преди великото събитие. Днес не е ли така? Девизът на милионите е: Яж, пий и си носи новите дрехи”, “да ядем и да пием, защото утре ще умрем”. Това са идеалите на съвременния човек. Колцина днес мислят за добродетели, за целта и смисъла на човешкия живот? Хуманизмът и духовната същност на човека се губят. Изгодата, печалбата, личният интерес са най-важното. Но затова и съдбата на нашата цивилизация няма да бъде по-добра от тази на стария свят.

Изброявайки признаците на последното време, с радост можем да посочим между тях и всесветското разпространение на евангелската вест за спасение. Спасителят говори за това в Мат.24:14 “И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всички народи, и тогава ще дойде свършекът.”  Изброените по-горе белези на последното време все още „не са свършекът”, но когато благовестието се проповядва на всеки език, народ и племе, „тогава ще дойде свършекът”. Това пророчество ни казва, че въпреки неблагоприятната световна обстановка, несигурност, войни, страхове и бедствия, Божият спасителен план ще бъде оповестен по всички краища на Земята и милиони ще се спасят от този нечист свят. Освен основаните в целия свят библейски и мисионерски общества за разпространяване на Божието слово  и изпращането на проповедници навсякъде, и интернет (и в частност Блог.бг) спомага целият свят да бъде огрян от евангелска светлина.

И така, картината на последното време е завършена. Христос беше казал: “Като видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата.” В наше време всички предсказани симптоми са налице. Тогава? Как трябва да живеем? Ето апелът на Божието слово в 1Сол.5:1-6: “А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише, защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление като болките на непразна жена и никак няма да избегнат. Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец. Защото вие всички сте синове на светлината, синове на деня... И тъй, да не спим както другите, но да бъдем будни и трезвени...”

 

 

 

 

       (Когато папата казва: „Да се обединим! Нека всички религии да се обединим в името на мира и безопасността на света!” и когато установят Новия световен ред, тогава Исус Христос ще дойде! Божието Слово го казва:  Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление...)

                                     image



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1296050
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5418
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930