Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 10:33 - 2в. Археологическото откритие на XX век
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1621 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 07.02.2014 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Сатана винаги е мразил Библията. Тя разкрива целия план за спасението на човечеството – от началото до края. В нея всеки може да намери пътя към вечния живот. Не е чудно, че сатана я мрази.

Много пъти в течение на векове той се е опитвал да я унищожи. Когато най-накрая поради огромното й разпространение това е станало невъзможно, сатана е използвал нова тактика. Ако не може да унищожи самите Писания, тогава ще се постарае да унищожи доверието в тях. От тук тръгва така наречената „висша критика”, която много успешно е унищожавала вярата в Библията като Божие слово. За много хора тази Книга е само още един древен текст...

В продължение на много години учените от „висшата критика” са твърдели, че не можем да се доверяваме на Библията. Защото: все пак няма пълни копия на еврейския Стар завет, които да датират по-рано от 900 г. сл. Хр. Без копирна техника в текстовете със сигурност трябва да са навлезли много грешки! Тогава как можем да имаме доверие на Стария завет?

Но...в началото на 1947 г. светът научил за т.нар. „най-велико археологическо откритие на века”. В пещери близо до Мъртво море били открити древни делви, съдържащи известните свитъци от Мъртво море, които датирали от 150 г. пр. Хр.  до 70 г. сл. Хр.  Това означава, че тези библейски текстове били повече от хиляда години по-стари от много от другите известни текстове.

Находката включвала най-ранния познат ръкопис на цялата книга на Исая и части от почти всяка книга от Стария завет.

Когато сравнили ръкописите от Мъртво море с другите ръкописи, учените били удивени да открият колко точни са съвременните Библии. В повечето случаи имало само незначителни правописни разлики. Фредерик Кениън, един от най-квалифицираните експерти и президент на Британското училище по археология, заявява, че в една глава, състояща се от 166 думи, има само една спорна дума от три букви и тази дума не променя значението на текста.

След хиляди години на преписване! Това не е ли чудо?

Фредерик Кениън казва: „Християнинът може да вземе цялата Библия в ръцете си и да заяви без страх и колебание, че държи истинското Слово на Бога, предавано без съществени загуби от поколение на поколение през вековете.”

Кениън прави това изказване след като посвещава целия си живот в изучаване доказателствата за това как Библията е била преписвана и какво влияние е оказало преписването върху вестта на Книгата.

Откритието на ръкописите от Мъртво море дава голямо доказателство за това колко надеждни са текстовете на Стария завет.

И наистина: какъв е смисълът Бог да ни даде Своето Слово и то да не е надеждно? Или да не ни даде основания да се доверим на надеждността му?

„Аз свидетелствам на всеки, който слуша думите на пророчеството в тази книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури на него язвите, написани в тази книга;  и ако някой отнеме от думите на тази пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тази книга.” (Откр.22:18,19 )

От тук виждаме колко сериозно приема Бог думите на Библията.

Задавам си въпроса: Ако не мога да се доверя на Библията, на какво в такъв случай мога да се доверя?

Библията е изпълнена с пророчества, много от които вече са се изпълнили. Вълнуващо е да погледнем към миналото от гледна точка на настоящето и да видим как откритията на археологията потвърждават, че тези пророчества са се изпълнили така, както Библията е казала. Например Ниневия е била столицата на Асирия в разцвета на властта и славата й. Тя е била един от световните центрове. Нейните административни служби са разпращали управители в цялата обширна империя, простираща се от Персия и Арабия на изток, до зелените брегове на Средиземно море на запад и от границата на Етиопия на юг, до Черно море на север. Но според Библията тя нямало да съществува дълго: „Горко на кръвнишкия град; цял е пълен с лъжа и грабеж. Пукот на бичове се чува и шум от тропот на колела. На тичащи коне и на подскачащи колесници. Има и много ранени и голямо число убити. И труповете са безчислени; спъват се в труповете. Това е поради многото блудства на привлекателната блудница, изкусна в баяния, която продава народи чрез блудствата си и племена чрез баянията си.

Ето, Аз съм против тебе, казва Господ на силите; ще издигна полите ти върху лицето ти и ще покажа на народите голотата ти и на царствата срама ти. Ще хвърля върху тебе гнусна нечистота и ще те омърся, и ще те поставя като позорище. Всички, които те гледат, ще бягат от тебе и ще рекат: Ниневия запустя! Кой ще я оплаче? От где да потърся утешители за тебе?” (Наум 3:1-7 )

Чрез съединените сили на мидяните и вавилонците стабилният град Ниневия бил разрушен в 612 г.пр.Хр. Палатите били изгорени, храмовете - сринати до земята, силните укрепления – унищожени и пророчеството изпълнено.

 

Каква щяла да бъде съдбата на друго велико царство – Вавилон: „И с Вавилон, славата на царствата, красивият град, с който се гордеят халдеите, ще бъде както когато разори Бог Содом и Гомор. Никога няма да се насели, нито ще бъде обитаван из род в род, нито арабите ще разпъват шатрите си там, нито овчари ще отправят стадата си да отпочиват там. Но диви котки ще почиват там, къщите им ще бъдат пълни с виещи животни, камилоптици ще живеят там и пръчове ще скачат там. Хиени ще вият в замъците им и чакали в увеселителните им палати и времето да стане това скоро ще дойде, дните му не ще се продължат.” (Исая 13:19-22 )

Археологическите разкопки в течение на годините разкриват, че Вавилон някога е бил величествен град със стена около основния град около 17 км и 25,5 м широка; много порти, включително и портата Ищар, покрита с емайлирани плочки, изобразяващи 575 дракони и бикове и 120 лъва; пищно украсеният дворец на Навуходоносор с банкетна и тронна зала, широки 17,1м и дълги 50,4 м; украсени със злато дворци, висящи градини ... Но независимо от древната си слава, градът днес е в развалини, както потвърждава и археологията.

На повече от 50 места в Библията е споменат народът на хетите. В продължение на много години тези библейски текстове са били приемани за доказателство, че Библията не е исторически достоверна, защото никой друг древен източник не споменавал за Великата империя на хетите. Хетите са били считани за легенда или най-много за незначително племе от едно или две села. Благодарение на многобройните археологически открития днес знаем, че някога хетите са владеели по-голямата част от Мала Азия; от Средиземно море, до р. Ефрат и че тяхната сила едва ли е била по-малка от тази на Асирия или Египет.

                       image



Тагове:   находки,   библия,   писание,


Гласувай:
9



1. stela50 - Здравей, Ваня ...
16.05.2013 14:01
Чела съм достатъчно мисля за Свитъците на Мъртво море,
колкото и различни да са писанията, едно е ясно -
Старият Завет е истинска и съхранена изцяло през вековете
книга. Фактите, които представяш и поднасяш както винаги
убедително и интересно са достоверни.
Колкото за пророчествата - те продължават да се сбъдват,
колкото и фантастично да изглежда, с малки разлики
и неточности, натрупани от календарни промени през годините.
Поздрав и светли дни, приятелко !
цитирай
2. vandela007 - И аз така мисля.
16.05.2013 17:29
Който вярва в Бога, вярва и в това, че Господ полага специални грижи за чистотата и верността на Своето слово - Библията.
И в този смисъл, може да се довери на Писанията.
Сърдечен поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1298151
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5419
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930