Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2011 17:27 - БОГ КАЗВА, НО АЗ МИСЛЯ - за промяната на четвъртата Божия заповед
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3907 Коментари: 10 Гласове:
9

Последна промяна: 06.10.2011 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Зад всяко едно деяние има инициатор. Понякога инициаторът може да не е изпълнител на деянието. Инициаторът се явява подбудител, а подбуденият – изпълнител. Мотивите на подбудителя и изпълнителя може да не свпадат, но това не пречи на сътрудничеството им.

Какво имам предвид? Сатана е враг на Бога. Затова иска да омаловажи Божия авторитет. Бог създава моралния закон – Десетте Божии заповеди и казва: Това, което устата Ми е изрекла, няма да променя! И горко на този от вас, който отнеме или притури на думите Ми!

Божият противник казва: АЗ ще извърша промяната и ще срина Твоя авторитет. Така бившият Луцифер става инициатор и подбудител. Деянието е ПРОМЯНА НА ДЕКАЛАГА, а мотивът – ПОДРОНВАНЕ НА БОЖИЯ АВТОРИТЕТ.

А кой е подбуденият изпълнител? Малкият рог! Това оръдие на инициатора дори не се усеща за ролята, която му предстои да изиграе. Защото неговият мотив е друг – привличане на повече езичници-последователи в християнската църква. Благородна кауза! Но на каква цена?

Има и други исторически събития, довели да промяната на съботата в неделя. Те са свързани с отношенията между римляни и евреи; евреи и християни. Християни пък е имало и от езичниците, и от евреите. Доста е сложно, но целта ми тук не е да разказвам историята. Важен е крайният резултат: папската институция променя Божия закон!

Видяхме, че противникът на Бога подбуди Малкия рог да премахне втората Божия заповед, защото тя атакува статуите и иконите. А четвъртата защо? Нека си я припомним:

Помни съботния ден, за да го освещаваш.  Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог, да не вършиш никаква работа, нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е в дома ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

 

Много изводи могат да се направят от този текст, но аз ще обърна внимание само на някои елементи:

1.      Помни съботния ден... това е единственият ден, споменат по име в Библията – съботата.  

2.       ...защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях...

„Господ направи...” – Четвъртата заповед ни казва, че Господ Бог е Творецът на всичко. С други думи тази заповед е паметник на сътворението. Приемем ли съботната институция, приемаме Твореца на Вселената; тя ни напомня, че не сме се появили случайно. Забравим ли съботата, идва веднага еволюционната теория, която отрича творческия акт, отрича Създателя.

 Вместо четвъртата заповед Малкият рог постановява: „Помни да пазиш свято почивния ден.– няма Бог, няма Творец!

 

3.      Господ благослови съботния ден и го освети.

 Единственият ден, благословен и осветен от Бога („осветен” означава отделен за свята употреба).

 

В Библията няма дори един стих, в който да прочетете, че Бог е променил Господния ден от събота в неделя. Изчервява ли се папската институция от срам и неудобство, че е послушала подбудителя и пренебрегнала Бога? Как ви се вижда следното изказване на католическия кардинал Джеймс Гибънс: „Можете да прочетете Библията от Битие да Откровение, но няма да откриете нито ред, който да оправдава освещаването на неделята.”?

Как става промяната? Постепенно. Ще я представя тук стенографски: започва се от 321 г., когато император Константин издава заповед „в почитаемия ден на слънцето жителите на градовете да почиват...занимаващите се със земеделие обаче могат да продължат своите занимания.”

В 325 г. римският епископ Силвестър нарича „...неделята Господен ден. Християните не бива да се юдеизират и да бездействат в събота... и ако е възможно, да не работят в Господния ден (неделя).”

През 336 г. на Лаодикийския събор църквата официално прехвърля почитта от съботата в неделя.

Простолюдието нямало достъп до Библията. Каквото каже църквата, това е! Първите реформатори-протестанти излизат от средите на католическите възпитаници, които имат достъп до Библията. На събора в Трент, 1562 г. се заформя спор между поддържниците на Библията и тия на традицията. Накрая архиепископът на Реджо изнася реч, в която открито заявява, че традицията трябва да стои над Писанието. А ето какво казва Исус по повод традициите и заповедите в Матей 15:3 и 9:


3. А Той им отговори: Защо и вие заради вашето предание престъпвате Божията заповед

           9.Обаче напразно Ми се кланят, като преподават за поучения човешки заповеди

 Бих искала добре да се разберат тези думи на Господ Исус Христос: въпросът не е събота или неделя. Въпросът е за поклонението: на Бога или на една традиция. Това е истинският проблем!  Исус Христос ли е Господар или традициите на някоя друга организация.



Тагове:   неделя,   събота,   закон,   заповед,


Гласувай:
9



1. vandela007 - Отговорите са на католически епископ:
06.10.2011 18:19
ВЪПРОС: Как ще докажете, че Църквата има власт да постановява празници и святи дни?

ОТГОВОР: Чрез самия акт на промяна на съботата в неделя, с което протестантите се съгласяват и така в незнанието си си противоречат, като пазят строго неделята, а нарушават повечето от останалите църковни празници, наредени от същата Църква.
цитирай
2. vandela007 - Не съм записала източника...
06.10.2011 18:22
ВЪПРОС: има ли друг начин, по който да се докаже, че Църквата има власт да постановява църковни празници?


ОТГОВОР: Ако нямаше такава власт, нямаше да може да замени съблюдаването на съботата, седмият ден от седмицата, със съблюдаването на неделята, първия ден от седмицата – промяна, за която няма библейски основания.
цитирай
3. stela50 - Естествено е след прочетеното досега
06.10.2011 21:20
за Малкия рог лесно да се досетя за ролята му на изпълнител ,
макар и в името на благородна кауза .Задавала съм си въпроси
и сега намерих отговори на някои от тях - относно съботата
и неделята ... Интересно ми беше да прочета и за историческите
събития , довели до промяната .
Поздрави , Ваня !
цитирай
4. lydivan - знак между Бог и човек
07.10.2011 11:55
Изход 31:17
То е знак между Мене и израилтяните за винаги; защото в шест дена направи Господ небето и земята, а на седмия ден си почина и се успокои
цитирай
5. vandela007 - Таня,
07.10.2011 13:16
По темата за съботата и неделята има изписани тонове хартия. Моята страничка е капка в океан, но се постарах да изложа в най-кратък вариант проблема.
Радвам се, че ти е било интересно!
Хубав уикенд!
(Казаха, че времето ще се разваля - да използваме последните слънчеви дни!)
:)))
цитирай
6. vandela007 - Лидиван,
07.10.2011 13:18
Не можеш да видиш усмихнатата ми физиономия в момента!
:)))))))
Благословена събота!
И поздрави!
цитирай
7. elina7 - Събота или неделя ?
09.10.2011 17:28
"Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог, да не вършиш никаква работа, нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е в дома ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети."

Искам да схвана какъв е проблема ???
Разбирам, че е променен деня от събота в неделя и това е човешко дело.
Но Бог знае , че ще бъде променен деня от събота в неделя да се почива.
Бог е началото и края, алфа и омега. Затова после продължава - шест дни да се работи на седмия да се почива. Ако акцентираме върху промяната на събота в неделя ще изстървем главното, което иска да ни каже Бог. Не отговаряш за нещо, което не зависи от теб, но пичиваш ли си на седмия ден ???
Няма значение как ще го наречеш - събота или неделя -
ПОЧИВАШ ЛИ СИ НА ТОЗИ ДЕН ЗА ДА ПОЧЕТЕШ СВОЯ СЪЗДАТЕЛ???
Не знам за другите, но за мен проблема е не толкова какво другите са направили с тази заповед, а какво аз правя - спазвам ли я?
Или си казвам Исус изпълни всичко, защо аз трябва да го правя ?
Много бих искала да разбера има ли някой да спазва седмия ден- независимо как се нарича ???
цитирай
8. vandela007 - .
09.10.2011 20:35
elina7 написа:
"Помни съботния ден, за да го освещаваш.

Искам да схвана какъв е проблема ???
Разбирам, че е променен деня от събота в неделя и това е човешко дело.
Но Бог знае , че ще бъде променен деня от събота в неделя да се почива. Ако акцентираме върху промяната на събота в неделя ще изстървем главното, което иска да ни каже Бог. Не отговаряш за нещо, което не зависи от теб, но пичиваш ли си на седмия ден ???
Няма значение как ще го наречеш - събота или неделя -
ПОЧИВАШ ЛИ СИ НА ТОЗИ ДЕН ЗА ДА ПОЧЕТЕШ СВОЯ СЪЗДАТЕЛ???
Не знам за другите, но за мен проблема е не толкова какво другите са направили с тази заповед, а какво аз правя - спазвам ли я?
Или си казвам Исус изпълни всичко, защо аз трябва да го правя ?
Много бих искала да разбера има ли някой да спазва седмия ден- независимо как се нарича ???

Елина, започнах да ти отговарям, но в последствие реших да напиша отделен постинг. Той ще бъде следващият.
цитирай
9. анонимен - minio uishiba
10.05.2012 19:48
stiga manik znaecs ce s aludi ghora tez i stiga s toz bog toi satanata i to e kazano v bibliata i satanata se vazgordya i se pomisli za bog i kvi gi svarcs kakto kazva dobrya voini svek edni dolemi laina isra satana hickok.
цитирай
10. анонимен - minio uihiba
10.05.2012 19:50
podihravam sa na vasto musulm kuranci ,daste na sestra mi.a ti ma daste na maika mu si golaiam urva i usoinica.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1296937
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5419
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930