Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 16:04 - МАЛКИЯТ РОГ - малък, но по-силен от другите
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2913 Коментари: 10 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  Преминаваме към четвъртия белег.

 

  4. Единадесетият  рог е малък, но въпреки това е по-силен от другите.

              ...и за десетте рога, които бяха на главата му, и за другия рог, който излезе, и пред който паднаха три, т. е. за оня рог, който имаше очи и уста, които говореха надменно, и който наглед бе по-як от другарите си...”           (Даниил 7:20)

 

         Римските епископи  започват да проявяват апетит за власт над цялата църква много отрано. Първоначално плахо и боязливо, а след това все по-дръзко. Първите епископи на Рим се радват на голямо уважение и почит, напълно отговарящи на значението на града, в който живеят. През първите столетия на християнството Рим е най-големият, най-богатият и най-мощният град на света. Той е седалище на империята и столица на народите. ”Щом Рим е царица на градовете, защо неговият духовен пастор да не е цар над всички епископи? Защо Римската църква да не е майка на християнството? Защо да не бъдат всички народи нейни чада и нейният авторитет – техен върховен закон?”

           Тази мечта става и цел на първите римски епископи. След приемането на християнството от император Константин Велики, мечтата започва да става реалност. Християнството става официална религия в Римската империя и в нейните редици влизат много знатни и влиятелни личности, които издигат авторитета на римските епископи до непознати върхове. На четвъртия вселенски събор (451 год.), представителите на папата заявяват, че Римската църква стои над всички църкви и трябва да й бъде признато правото да разрешава възникналите църковни спорове. Тези претенции се осъществяват на практика осемдесет години по-късно, когато в 533 г. имп. Юстиниян официално обявява римския епископ Йоан II за върховен глава на всички епископи, а римската църква за майка на всички други християнски църкви. Той изпраща едно лично писмо до Йоан II, в което пише: ”Бързаме да запознаем Ваша святост за всичко, което се отнася  до църквата, тъй като нашето горещо желание винаги е било да запазим единството на Вашия апостолски престол. Изхождайки от този стремеж, ние се постарахме да обединим всички църковни проблеми. Ние не желаем да предприемаме нищо, макар и някои от тях да са явно правдиви, без  предварително да се допитаме до  Ваша святост, тъй като сте глава на цялата свята църква. Ние ще се потрудим да издигнем на подобаваща висота честта и авторитета на Вашия престол” 

       Папа Йоан II отговаря:” Престолът е действително глава на цялата църква, което се вижда от съществуващите правила, оставени нам от духовните отци, императорските декрети и изявлението на Вашата най-дълбока набожност.”  

       В издадения през 535 год. Юстиниянов Законник, наречен “Новели”, съдържащ 168 закона, в няколко новели се подчертава първенството на Римсия епископ. Ето новела 131, гл. 2: ”Затова в съгласие с решенията съборни ние нареждаме пресветият папа на древния Рим да бъде пръв между всички свещенници, а превъзвишеният епископ на Цариград, или както го нарекохме новия Рим, да заема второто място след светия  Апостолски престол на древния Рим, който е над всички останали престоли.” 

       Получили зелен светофар, римските епископи се впускат със страст в утвърждаване на получената власт. Историческите събития през VIII и IX век твърде много им  помагат  за това:  използват иконоборческите вълнения на изток, политическите обстоятелства във Франция и по този начин разширяват властта и влиянието си. Те придобиват и правото да възлагат императорски корони и царски венци.

        Каролингите подаряват на папите обширни земи в Италия и с това поставят основата на светската власт на папите. Ето как в края на IX век папата става на запад не само най-влиятелен епископ,  но и светски владетел. Неговото влияние се простира даже и над най-силните държави в Европа.

      През следващите векове силата, мощта и влиянието на папите продължава да расте. Църквата става изключително могъща и властна. Папите вече се разпореждат както в духовната, така и в политическата сфера на Европа. Те издигат царе и императори но също по своя воля ги и свалят. Упражняват “вето” върху издадените от херцога, краля или императора закони, като същевременно всеки, който би се одързостил да оспорва някое папско постановление, се излага на незабавно и безмилостно наказание. Григорий VII и Римският синод декларирали през 1080 г. следното:”Искаме да покажем на света, че ние можем да дадем и да отнемем по своя воля царства, херцогства и графства, с други думи притежанията на всички хора, защото ние можем да връзваме и да развързваме.” Може би са имали пред вид стиха от  Матей 16:19  „... каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата

 

        Папа Инокентий III  отива още по-далече. В прочутото си  писмо до Цариградския патриарх той уведомява последния, че “както на Христос, така и на папата е подчинено всичко, което се намира на небето, на земята и в пъкъла”

        Мощтта и силата на папството се дължи още и на огромното му богатство, стичащо се в Рим от целия католически свят. Векове наред Църквата е трупала неизмерими богатства. На основание специални правила, установени от папите и строго спазвани от нунциите (папските посланници в различните държави), част от църковните приходи във всяка държава са изпращани в Рим. Същевременно съгласно някакво неписано, но общоприето правило, част от неизмеримите данъци, плащани на краля от дворяните, търговците, занаятчиите и селяните, били предназначени за папата.

         По данни от ватиканските архиви, обработени от американски и британски историци, се счита, че през XVI век папската институция е получавала под формата на различни данъци около два милиарда златни долара годишно.  Това е продължавало десетилетия... За позлатяване на църквата “Голямата Света Богородица”, представляваща и до днес една от най-красивите забележителности на Рим, е изразходван цял кораб злато. Изграждането и обзавеждането на редица кардиналски дворци във Вечния град е струвало повече от годишните разходи на неголямо кралство.

      Нека да отбележим най-интересното, най-особеното и озадачаващото нещо в папската институция. Въпреки огромната си мощ, сила и власт, тя никога не е заемала някаква обширна територия. От географска гледна точка тя е едно малко духовнополитическо царство. И до сега е така...  

     „Малък, но по-як от другите” – така го описваше пророчеството. Папството напълно се препокри и с този белег.




Гласувай:
8



1. stela50 - Здравей ,Ваня ... продължавам да чета с интерес .
30.08.2011 16:35
Странно ми се струва в някои моменти ,но после идват обясненията
и научавам нови ,непознати неща . А човек не трябва да отминава
това ,което му е поднесено да прочете , да се срещне с нови мисли и факти .
Да опознае един нов свят ... никога не е излишно .
Поздрави за компетентното поднасяне на тези теми .
Хубава вечер ,приятелко !
цитирай
2. elpidaa - благодаря ти! едва ли щях да науча ...
30.08.2011 19:59

благодаря ти! едва ли щях да науча толкова интересни неща...
цитирай
3. ognena71 - Благодаря ти, всичко което пишеш е ...
30.08.2011 21:51
Благодаря ти, всичко което пишеш е много интересно! Приятна вечер.
цитирай
4. vandela007 - Странно ми се струва в някои моме...
31.08.2011 06:41
stela50 написа:
Странно ми се струва в някои моменти....


Странно е наистина. Човек се пита: ако християнската църква е богопротивна, къде е истината?
цитирай
5. vandela007 - благодаря ти! едва ли щях да науча ...
31.08.2011 06:46
elpidaa написа:

благодаря ти! едва ли щях да науча толкова интересни неща...

И аз ти благодаря, че намина тук. Надявам се да ти е интересно и по-нататък, защото предстоят още факти за богопротивния характер на Малкия рог.
цитирай
6. vandela007 - Благодаря ти, всичко което пишеш е ...
31.08.2011 06:56
ognena71 написа:
Благодаря ти, всичко което пишеш е много интересно!

Ще бъда щастлива, ако интересът, който съм запалила във вас, премине в една вяра, едно доверие към тази велика Книга на книгите и Богът, описан в нея.

Бог очаква виждайки изпълнението на пророчествата, да разберем какво предстои да стане на нашата земя и да вземем съдбоносното си решение - всеки за себе си.

Никой екстрасенс, медиум или гадател не може да предскаже по този начин бъдещи събития!
цитирай
7. ligia - Блабодаря , че пишеш ....
01.09.2011 07:00
Благодаря , че пишеш за тези неща.
Много хора се нуждаят от това.
Бог да те благослови.
Амин .
цитирай
8. vandela007 - Благодаря, че пишеш за тези неща. ...
01.09.2011 17:19
ligia написа:
Благодаря , че пишеш за тези неща.
Много хора се нуждаят от това.


Не знам???
цитирай
9. blagorodnik - Наистина,
02.09.2011 22:22
много хора имат нужда от бавно и търпеливо обяснение на дълбоко скрити истини!
цитирай
10. vandela007 - Генади,
03.09.2011 19:00
blagorodnik написа:
много хора имат нужда от бавно и търпеливо обяснение на дълбоко скрити истини!

не виждам много хора....

ти да не намекваш нещо за търпението ми :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287910
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031